Exstarosta Prahy 2 vystoupil z ODS. Prý se mu nelíbí intriky ve straně

15.02.2013 14:35

EXKLUZIVNĚ Bývalý starosta Prahy 2 Jiří Paluska v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz informoval, že v prosinci loňského roku odešel z ODS. Prý se mu nelíbilo údajné intrikování některých jeho kolegů z ODS proti jeho osobě. V tomto smyslu poukázal na starostku Prahy 2 Janu Černochovou. Ta to ale odmítá.

Exstarosta Prahy 2 vystoupil z ODS. Prý se mu nelíbí intriky ve straně
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Exstarosta Paluska čelí obvinění ze zneužití pravomoci a porušování povinnosti při správě cizího majetku kvůli přidělení bytu na Praze 2. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 na něj již podalo obžalobu. Podle vyšetřovatelů totiž údajně způsobil škodu zhruba tři miliony korun.

„Rezignoval jsem přesto, že se rozhodně necítím vinen tím, z čeho mne Policie ČR podezírá. Vyšetřující komisař má za to, že jsem porušil své povinnosti při správě cizího majetku. Já však rozhodně odmítám tvrzení, že jsem hl. m. Praze, potažmo městské části Praha 2, způsobil škodu, a jsem připraven to prokázat. Ani tvrzení, že v některém z nově vybudovaných půdních bytů bydlí nějaké osoby mně blízké, například některý z mých synů, není pravdivé,“ uvedl Paluska k vysvětlení své rezignace na starostu.

Jana Černochová z toho má prospěch, říká Paluska

Jak sám Paluska informoval ParlamentníListy.cz, v prosinci loňského roku ukončil své členství v ODS. Důvodů má prý více. Ale nelíbí se mu především údajné intrikování starostky Prahy 2 Jany Černochové. Ta je i poslankyní.

„Ze začátku se zdálo, že většina kolegů z ODS té kauze rozumí. Ale později se to některým vlivným lidem na Praze 2 rozleželo v hlavě a situaci využili ve svůj prospěch v rámci konkurenčního boje uvnitř strany. Ten konkurenční boj jsem prohrál. Mezi svátky jsem se byl seznámit se svým spisem a zjistil jsem, že někteří kolegové z ODS měli velmi aktivní účast na ovlivnění kauzy a vstupování do vyšetřování – v můj neprospěch. Nečekal jsem, že někdo bude pode mnou přikládat polínka. To vyústilo ve vzájemnou ztrátu důvěry. Proto jsem vystoupení z ODS považoval za nejlepší řešení. S takovými lidmi nemohu být na jedné lodi. Konkrétně tam jsou například přípisy od současné paní starostky Jany Černochové, která z toho samozřejmě těží. Takže to je jednoduché jak facka. Ta z toho má prospěch,“ řekl ParlamentnímListům.cz Paluska.

Černochová: Do ničeho jsem nezasahovala. Musela jsem hájit zájem městské části

Starostka Prahy 2 Jana Černochová líčí celou věc ale dosti odlišně. „Já jsem v této věci nebyla vyslýchaná Policií ČR, ani nevím, že by někdo z významných členů ODS na Praze 2 byl vyslýchán kvůli kauze bytu pana Palusky. Ve chvíli, kdy byl pan Paluska obviněn, rezignoval z pozice starosty. Řekl nám, že nás bude informovat o tom, jak se ten jeho spor vyvíjí. Koaliční partneři ODS i opozice neustále na každém zastupitelstvu vyzývali pana Palusku, ať něco doloží a něco ke své kauze řekne a ODS byla pod neustálým tlakem. Opozice i koaliční partneři na to mají právo,“ řekla ParlamentnímListům.cz Černochová.

„Když se ke konci roku objevila informace, že se blíží obžaloba, tak oblastní rada ODS Praha 2 požádala pana Palusku, aby ukončil členství v ODS, což udělal ke konci roku, a aby rezignoval na mandát člena zastupitelstva, což učinil 4. února. On již není pouze obviněný, ale je obžalovaný státním zástupcem. ODS v celém jeho případu nehraje žádnou roli. Pokud k tomu něco měla říct městská část, tak je to to, že se připojuje s náhradou škody do toho řízení. Já jako starostka za stejnou stranu, ve které byl pan Paluska, si nemůžu dovolit nic jiného než se za městkou část připojit s žalobou o náhradu škody za městskou část,“ dodala starostka.

„Čili znovu zdůrazňuji, že jsem do ničeho nezasahovala. V okamžiku jeho obžaloby jsme nemohli dělat nic jiného, než ho vyzvat k ukončení členství v ODS a v zastupitelstvu. To je snad naprosto logické a pochopitelné. Bude soudní líčení týkající se pana Palusky a jeho rodiny, ale opravdu nikdo z nás proti němu neintrikoval a ani neovlivňoval, co je a není ve spise. K náhradě škody jsme se museli přihlásit. Umíte si představit, co by udělala opozice, kdyby se Praha 2 nepřihlásila k náhradě škody? Jestli si pan Paluska myslí, že jsme měli jinou možnost, tak to se mýlí. Neměli. Nikdo z nás nechtěl panu Paluskovi škodit. To zcela vylučuji. On si nese odpovědnost sám a u soudu se rozhodne o jeho vině, či nevině,“ uzavřela Černochová.

Srdcaři z ODS odcházejí

Paluska si myslí, že ODS má obecnější problém jako strana: „Problémem ODS i dalších stran je, že některým lidem se zalíbí moc a vliv a začnou kumulovat funkce a soustřeďovat moc. To je hrozný nešvar. Pak už to není politická strana, ale hlasující mašinérie jako výtah k moci. Z té strany vymizí ideje. Tito lidé usilující o moc často vlastní ideje nemají. To se bohužel děje i na Praze 2. Já jsem se celou dobu snažil prosazovat nekumulování funkcí a po nějakou dobu to i fungovalo. Tohle lidé vidí a cítí, a proto z ODS odchází. Už nejsou ochotni to snášet. Srdcaři z ODS odešli.“

Paluska připouští, že ODS je v krizi i na celostátní úrovni, ale kvůli tomu by z ní prý nevystoupil: „Strana v krizi je. Nevím, jestli se z ní někdy vyhrabe. V ODS jsem byl od samého začátku od roku 1991. To, že je teď v krizi, není ale důvod, proč odcházím. Nejsem zvyklý opouštět loď, když se potápí.“

Když se očistím, zkusím to s Paynem u Svobodných

Paluska vidí jako svůj hlavní úkol očistit své jméno a pak nevylučuje možné politické angažmá: „Nyní se peru s křivým nařčením, a pokud se mi podaří se obhájit, tak pravicových variant je více. Shodou okolností jsem na ulici potkal Jirku Payne (byl členem ODS na Praze 2, nyní je místopředsedou Strany svobodných občanů), kterého si nesmírně vážím. Jeho myšlenky jsou perfektní a s většinou souhlasím. A on ke mně důvěru neztratil. To je pro mě důležité. Základem musí být lidi, kterým lze věřit. Dokud ale nevyřeším svou kauzu, tak si mohu jakékoli angažmá v politice či u Svobodných strčit za klobouk.“

Jiří Paluska tedy vinu odmítá. Loni v březnu po obvinění rezignoval na funkci starosty. Do pozice starostky se tak vrátila Jana Černochová, která tuto funkci zastávala v minulém volebním období. Černochová po jmenování do funkce vyjádřila přesvědčení, že jde o dočasné řešení a že doufá, že se Jiří Paluska po očištění svého jména do čela úřadu vrátí. Černochová se totiž vždy ostře stavila proti kumulaci funkcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…