FOTO Kubiceho dobroty. Pojďte s námi do cukrárny ministerstva vnitra

14.09.2012 13:56

Dali byste si v cukrárně ministerstva vnitra dortík? Pak si ale pospěšte, podnik může být v rámci úsporných opatření zrušen. Dnes to oznámila vicepremiérka Karolina Peake. Jakkoli to může znít směšně, Kubiceho resort skutečně provozuje cukrárnu.

FOTO Kubiceho dobroty. Pojďte s námi do cukrárny ministerstva vnitra
Foto: hns
Popisek: Kubice s dortíky, ilustrační koláž

Místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí Karolína Peake (LIDEM) v pátek představila návrh úsporných opatření ve státní správě, který má v roce 2014 ušetřit 11,9 miliardy a v roce 2015 dokonce 24,8 miliardy korun.

Resort kultury. Většina úředníků jen zajišťuje chod úřadu

Její tým měl prozkoumat 265 úřadů a závěry jsou jasné. Slučovat agendy, eliminovat činnost, kterou některé úřady dokonce vyvíjí duplicitně. Změny či reorganizace se prý dotkne víc než poloviny všech úřadů, jejichž činnost byla zkoumána.

Aktuálně hodně diskutované ministerstvo kultury je prý dokonce natolik neefektivní, že 60 procent úředníků pouze zajišťuje chod samotného ministerstva a pouze zbytek se zabývá odbornou činností.

Situace tak velmi nápadně připomíná britský satirický seriál Jistě, pane ministře, v němž ministr bojoval s přebujelou státní správou a jediným hmatatelným „výsledkem“ snaživého ministra byl vznik dalšího úřadu pro potírání byrokracie.

„Kubiceho“ cukrárna na Pankráci

Peake chce úřady a jejich činnost více centralizovat, zredukovat počty vedoucích zaměstnanců, časem zánik ministerstva pro místní rozvoj, sloučení některých úřadů a pronájem či prodej neúčelně používaných cenných budov. Nesmyslné je podle vicepremiérky také poskytování nadstandardních služeb státní správou, mezi něž patří i zmíněná cukrárna.

Redaktor ParlametníchListů.cz „Kubiceho“ cukrárnu v pražské ulici Na Pankráci navštívil. Neslouží zdaleka jen zaměstnancům resortu, je běžně přístupná. Velká cedule láká kolemjdoucí již z dálky.

Vnitro provozuje truhlárnu i servis zahradní techniky

„ Nabízíme Vám dorty šlehačkové, svatební, ovocné, minidezerty pro Vaše slavnostní hostiny, párty, firemní oslavy, bankety a příjemné posezení u kávy či zmrzlinového poháru,“ lákají stránky podniku, který je provozován v rámci takzvaného Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra.

Tato ministerská organizace vedle cukrárny a gastronomických služeb nabízí dokonce i hotely, lázně, truhlárnu či opravu člunů a zahradní techniky. To vše je podle Karolíny Peake zbytečné. Státní správa má zajišťovat chod státu, nikoli truhlářské a cukrářské služby.

Je libo čokoládový telefon nebo koňskou hlavu?

„Víte, že má být cukrárna zrušena?“ ptali jsme se pracovnic za pultem vystavujícím desítky druhů dortů, zákusků, chlebíčků, ale i takových sladkostí jako čokoládový mobilní telefon, čokoládová sada nářadí či plaketa s koňskou hlavou. „To jste nás překvapili, o tom nemáme ani tušení. Nikdo nám vůbec nic neřekl,“ podivovala se jedna z cukrářek. Podnik však nabízí i „něco ostřejšího. Dát se můžete třeba griotku za 16 Kč nebo becherovku za 22 korun.

O práci nepřijdeme, vyrábíme zákusky pro celé ministerstvo

O tom, zda je cukrárna zisková, nebo ji resort musí dotovat, přítomné pracovnice tušení neměly. Vedoucí měla dovolenou. „Ale lidí sem chodí dost,“ poznamenala cukrářka s tím, že jejich hlavní činností prý jsou dodávky jídla do kantýn po ministerských budovách.

Žádný strach, že přijdou o práci, prý v cukrárně nemají. „Pokud bude tady ten podnik zrušen, předpokládáme, že budeme dál vyrábět a dodávat zákusky, jako to děláme i teď,“ myslí si.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…