Falbr fackuje vládu: Na dobrý rating vám každý kašle. Lidi nemají peníze

04.03.2013 10:45

ROZHOVOR Bývalý senátor a současný europoslanec za ČSSD Richard Falbr míní, že žaloba na prezidenta Václava Klause pro velezradu přichází s křížkem po funuse a nemá u Ústavního soudu šanci. „Mně by se daleko víc líbilo, kdyby Senát přijal usnesení, že Václav Klaus škodí České republice,“ prohlásil Falbr. Ale jako někdejšího šéfa odborů ho mnohem víc trápí rekordní nezaměstnanost a nekompetentnost Nečasovy vlády, kterou označil za nejhorší za posledních dvacet let.

Falbr fackuje vládu: Na dobrý rating vám každý kašle. Lidi nemají peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Richard Falbr (ČSSD), šéf tripartity v Ústeckém kraji.

Kde vidíte hlavní příčiny toho, že v lednu dosáhla míra nezaměstnanosti rekordní úrovně od roku 1993?

Nárůst nezaměstnaných je alarmující, a bohužel se v nejbližší době nezastaví. Příčinu vidím především ve škrtací politice vlády, protože například o práci ve stavebnictví přišlo přes dvacet tisíc lidí, úplně se zastavily stavby. A tím, že lidi přicházejí kvůli úsporným opatřením vlády o peníze, krachují i drobní a střední podnikatelé a živnostníci. Důvod růstu nezaměstnanosti je také dán tím, že tahle vláda nedělá vůbec politiku, která by přispěla k vytváření pracovních míst. Není prostě to, čemu se říká prorůstová politika. Kdyby ty kroky vlády vedly alespoň k úsporám a pak se přistoupilo k prorůstovým opatřením. Ale to ne.

Přispěly podle vás ke zvýšení nezaměstnanosti i změny, které udělal bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek? Podle sociální demokracie došlo za jeho působení k destrukci úřadů práce, prý se z nich staly jen špatně fungující výplatny sociálních dávek.

Ministr Drábek se svým náměstkem Vladimírem Šiškou rozvrátili totálně dvacet let fungující systém Úřadů práce, který nejen evidoval nezaměstnané a nabízel pracovní místa, ale současně organizoval rekvalifikační kurzy, aby se lidé mohli znovu ucházet o práci. To byl systém, který vybudoval někdejší ministr Milan Horálek poté, co objel půlku Evropy. Vybudoval systém úřadů práce, který bezvadně fungoval, byl zaběhnutý, úřady práce fungovaly v každém okrese. A podívejte se, co způsobili Drábek se Šiškou. Udělali centrální úřad v Praze a celý systém se rozsypal. Když jsem se Horálka ptal, co změnám říká, předpověděl, že to celé skončí katastrofou. Ale nedovedu pochopit jednu věc: premiér Nečas je bývalý ministr práce a sociálních věcí, takže mohl předpokládat důsledky toho, co ti dva pánové na ministerstvu dělají. Nechápu, jak někdo může sáhnout na vybudovaný systém, který dobře pracuje, a celý ho během jednoho roku rozbít.

Nepřekvapilo vás, že se Jaromír Drábek jako bývalý šéf Hospodářské komory, tedy zástupce zaměstnavatelů, stal ministrem práce a sociálních věcí? Někdo by mohl říci, že se kozel stal zahradníkem…

To se přesně stalo. Ale zahradníky se stali dva kozlové, protože Šiška mu dělal na Hospodářské komoře tajemníka, na ministerstvu potom přidělovali zakázky spřáteleným firmám, a takhle to dopadlo. Ale překvapuje mne, že TOP 09 má pořád preference vyšší než ODS, a přitom dodává do vlády nejhorší ministry. TOP 09 dodala ministryni kultury, ministra Drábka, o Kalouskovi nemluvím, co ministr, to problém. Ve vládě se vystřídala už spousta lidí a není tam pořád jediný kompetentní ministr, možná s výjimkou ministra školství. Je to prostě hrůza.

Ono bylo víc věcí, které fungovaly a už nefungují. To nejsou jen úřady práce, ale třeba i centrální registr vozidel. Nemáte pocit, že lidé platí daně, ale od státu za to nedostávají adekvátní služby?

To s vámi stoprocentně souhlasím. A nejhorší je, že tahle vláda, když vznikla původně s podporou 118 hlasů, se začala chovat jako vítěz na dobytém území. Vůbec nic nekonzultuje s opozicí, to se prostě v zahraničí nedělá. Vláda straší komunisty, ale sama se chová bolševicky podle hesla, kdo nejde s námi, jde proti nám. A skutečně z toho, co vláda zatím vyprodukovala, nemá občan žádný prospěch. Lidé čekají na dávky, nedostávají je, snižují se dávky potřebným lidem, ve zdravotnictví to jde od desíti k pěti, ale předseda vlády operuje tím, že máme dobrý rating. Na rating jim každý kašle, život lidí se zhoršuje a výsledkem toho jsou padající preference vlády. Není divu, že má důvěru pouhých dvanáct procent, protože takhle špatnou vládu jsme skutečně ještě neměli.

Vezměte si postavení starých lidí. Evropská unie vyhlásila loňský rok Rokem aktivního stárnutí a rokem mezigenerační solidarity. A jaká byla odpověď české vlády? Oškubala důchodce, snížila valorizaci penzí o dvě třetiny a neudělala vůbec nic pro to, aby se stavěly sociální byty, aby se život důchodců zlepšil. Naopak - těm důchodcům, kteří pracují, sebrali úlevu na daních. Důchodci jsou na tom vůbec nejhůř, a samozřejmě také mladí lidé, kteří nemohou dostat práci. Já nevím, jak je možné, že vláda je složena z tak nekompetentních lidí.

Jestli už nejsou politické strany personálně vyprázdněné…

Ale stále přece ujišťují veřejnost, jak jsou personálně bohatí. Podívejme se na TOP 09 a její ministry. A to nemluvím o straně LIDEM, to je úplná katastrofa.

Nesvědčí o nedostatku kvalifikovaných lidí i to, že premiér nemůže už pár měsíců najít vhodného ministra obrany?

Na obraně bychom ministra potřebovali. Jsme členy NATO. Co si o nás asi řeknou, když nejsme schopni najít za několik měsíců ministra obrany? Mají se prodlužovat smlouvy na nájem stíhaček, ale musí se rozhodovat i o mnoha dalších důležitých věcech. Obranu řídí neřídí premiér a na kritiku ještě říká, že není žádný spěch. Vždyť už mu to otálení vytknul i Klaus. Člověk nad takovou nekompetentností až žasne. A to nemluvím o tom, jakou roli hrajeme v Evropské unii. Tam jsme za šašky. Protože vždycky tam přijedeme a na všechno říkáme ne. Myslím, že za Miloše Zemana to bude lepší a že ta ostuda konečně skončí.

Kritika se objevuje také kolem důchodové reformy. Jak vy se díváte na vznik druhého pilíře, který se pomalu rozjíždí?

Pamatuji si, když jsem na počátku 90. let jako předseda odborů jednal s Václavem Klausem o sociální reformě. Udělal se první pilíř, který je garantovaný státem a do něhož si každý pracující platí, a k tomu se zavedlo dobrovolné důchodové připojištění se státním příspěvkem. To se mi moc líbilo, protože my jsme jako odbory původně chtěly, aby se vytvořily zaměstnanecké důchodové fondy, to však Klaus nechtěl a přišel s touhle variantou důchodového připojištění se sociálním příspěvkem. A ta je dobrá. Teď vláda přišla s druhým pilířem, podle kterého budou lidé odčerpávat peníze z  prvního pilíře, takže v něm budou chybět. Celé je to provázeno obrovským neúspěchem, protože se lidé nepojišťují. Předpoklad, že se pojistí spousta lidí, se tedy nenaplňuje, pojišťovací domy do toho přitom investovaly spoustu peněz. Bývalým prezidentem Asociace penzijních fondů byl Jiří Rusnok, ten u mě dělal na odborech osm let šéfa sociálně-ekonomického oddělení, pak byl ministrem financí, to je mimořádně chytrý člověk. A taky to zabalil, druhému pilíři nevěří, protože to je celé nesmysl. Představte si, že si budete třicet let platit do druhého pilíře a fond po třiceti letech řekne: my jsme blbě investovali, nebo se stalo něco na finančních trzích. V Chile i dalších zemích lidé, co si takhle spořili, o peníze přišli. Průběžný důchodový systém zavedl pruský kancléř Bismarck, v té době se samozřejmě lidé dožívali jen padesáti let a každý měl deset dětí, takže korekce se v něm dělat musí, může se prodlužovat důchodový věk nebo zvyšovat výše příspěvku, ale tento průběžný systém je jediný spolehlivý, který lidem zaručuje, že skutečně dostanou důchody. A co udělala tahle vláda? Domluvila kšeft s pojišťovacími fondy, že jim druhý pilíř prosadí. Ale sociální demokracie už oznámila, že druhý pilíř zruší a že lidé o peníze nepřijdou, protože se převedou do třetího pilíře. Je to celé nesmysl. Tahle vláda nevymyslela vůbec nic, co by stálo za pochvalu.

Neměly by se odbory v době, kdy nezaměstnanost roste a úřady práce nefungují, snažit , přimět vládu k nějakým krokům?

Já si myslím, že je nejvyšší čas. Protože za mne se na tripartitě jednalo a věci se také dojednávaly. Ted přijdou odbory na tripartitu, ale je to jen divadlo, vláda jim na všechny jejich návrhy a požadavky odpoví, že to vládní strany nemají napsané v koaliční smlouvě. Samozřejmě to tu tripartitu znevažuje. Údajně se vede sociální dialog. Vůbec se nevede, vede se monolog. Poslední schůze tripartity skončila výbuchem. Jednání se má účastnit pět ministrů, ale nakonec tam seděla jen ministryně práce, premiér Nečas a ministr Stanjura odešli. Nejzajímavějším rysem tripartity dnes je, že existuje nápadná shoda mezi stanovisky odborů a stanovisky zaměstnavatelských organizací, které už toho také mají dost. Problém je, že zorganizovat něco podobného Bulharsku je v Česku nemožné.

V Bulharsku protesty moc organizované nejsou, jsou spíš živelné…

Ano, tam je to spontánní. Ale situace u nás také volá po nějaké akci. Ale takhle vláda se cítí pevná v kramflekách, a dokud mají stranu LIDEM a sto jedničkovou většinu v Poslanecké sněmovně, nepočítají s tím, že by měli něco měnit. Chování vlády je vyloženě nestydaté. Je to opravdu nejhorší vláda za posledních dvacet let. Kolik se v ní vystřídalo ministrů, a k ničemu dobrému to nebylo.

Co byste dělal, kdybyste byl v čele odborů? Poraďte svým nástupcům.

Já bych objel celou republiku, jako jsem to dělal, když jsem byl předsedou odborů. Udělal bych shromáždění odborářů v krajích a pak bych zorganizoval velkou protestní akci v Praze s tím, že jestli se politika vlády nezmění, přijdou další akce. Lidi musíte povzbudit a dát jim příklad. Ona už jedna velká akce byla, a víte, jak to dopadlo. Nejen politici, dokonce i arcibiskup řekl, že to byl hlas lůzy. To je neslýchané, co si dovolují politici říkat proti odborům. Nejhorší je, že jak stoupá nezaměstnanost, tak se lidé stále více bojí protestů zúčastnit. Mají strach z odvety. Postoj našich představitelů k odborům je opravdu neslýchaný. To by si v civilizované zemi nikdo nedovolil, tam respektují úlohu odborů.

Kdybyste byl ještě senátorem, podpořil byste návrh svých kolegů na zrušení části amnestie a ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezradu?

Pokud jde o zrušení druhého článku ústavy, to bych podpořil. Pokud jde o žalobu na prezidenta, tu bych asi nepodepsal, protože si myslím, že nemá naději na úspěch. Mně by se daleko víc líbilo, kdyby Senát přijal usnesení, že Václav Klaus škodí České republice. A to by mohlo být schválené. Ale velezrada je silné slovo, nehledě na to, že žaloba je podle mého názoru nepodložená důkazy a přichází hrozně pozdě. To se mohlo na Klause vytáhnout, když odmítl podepsat Lisabonskou smlouvu, přestože ji schválil parlament a Ústavní soud řekl, že je smlouva v pořádku a v souladu s českým právem. Tehdy se to mělo udělat, teď už jdou s křížkem po funuse.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…