Fischerova minulost nikomu nevadila, když byl premiér, zamýšlí se Pehe

30.12.2012 7:04

Česká politika se těžce vypořádává s předlistopadovou minulostí. Projevuje se to v přístupu české společnosti k prezidentskému kandidátovi Janu Fischerovi. Napsal politolog Jiří Pehe pro deník Právo.

Fischerova minulost nikomu nevadila, když byl premiér, zamýšlí se Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Objevila se řada výzev, aby Fischer kvůli svému mnohaletému členství v komunistické straně odstoupil z prezidentského klání. „Odhalují v plné nahotě neobyčejnou hloubku schizofrenie národní mysli i české politiky ve vztahu k minulosti,“ uvedl Pehe v Právu.

Fischera kritizuje řada lidí, i když patří k favoritům přímé volby

Naposledy Fischera vyzval k odstoupení herec Tomáš Hanák v krátkém videu umístěném na serveru Youtube.

Fischer členství v KSČ vysvětluje jako daň, kterou zaplatil minulému režimu za svoji kariéru. Dodává, že se za to dnes stydí. Fischera podporuje až čtvrtina voličů, což ho řadí k největším favoritům přímé volby prezidenta. Přesto se na jeho hlavu sneslo hodně kritiky.

Lidem Fischerovo členství v KSČ nevadilo v době, kdy byl premiérem

Pehe se ovšem ptá, zda mají z přímé volby odstoupit i voliči Fischera, kterým očividně jeho komunistická minulost nevadí. Poukazuje také na to, že nikomu nevadilo Fischerovo členství v KSČ v době, kdy byl premiérem. To přitom disponoval větší mocí, než jakou by měl jako hlava státu.

Politolog Pehe také ve svém článku vysvětlil, že před rokem 89 bylo v KSČ přes milion lidí. Pokud se k nim připočtou i jejich rodiny, pak je polovina současných voličů bývalými členy komunistické strany. Schválně, zda jejich hlasy opovrhnou antikomunisté jako Přemysl Sobotka nebo Karel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…