Fischerová odhaluje, co lidé od Schwarzenberga prováděli při prezidentské kampani

10.02.2014 21:11

ANKETA Neúspěšný kandidát z prezidentské volby Vladimír Franz v rozhovoru pro Týden prozradil, proč podpořil před druhým kolem prezidentských voleb Miloše Zemana. „Schwarzenberg si nechal dát deset podpisů od senátorů, pak celý podzim nedělal nic,“ řekl s tím, že Schwarzenbergův štáb navíc podcenil lidi, které stoupenci knížete leckdy označovali za lůzu. Co ale říkají názorům Franze jiní umělci? A jak hodnotí rok vládnutí Miloše Zemana?

Fischerová odhaluje, co lidé od Schwarzenberga prováděli při prezidentské kampani
Foto: Hans Štembera
Popisek: Táňa Fischerová

Neúspěšný kandidát z prezidentské volby, skladatel, výtvarník a vysokoškolský pedagog Vladimír Franz v rozhovoru pro časopis Týden odtajnil své názory na ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera, šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga a také prezidenta Miloše Zemana.

Zatímco jednoho z favoritů prvního kola volby, Karla Schwarzenberga, znal Franz už pětadvacet let a chodili spolu i na pivo, nového českého prezidenta Miloše Zemana potkal až těsně před koncem kampaně a nakonec ho sám podpořil. Pro časopis Týden pak vysvětlil proč.

„Schwarzenberg si nechal dát deset podpisů od senátorů, pak celý podzim nedělal nic. Pak najednou vystartoval v posledních čtrnácti dnech, nevím, čí to byla práce, jestli Bakaly nebo koho. Ukázala se síla médií, to bylo vidět. Na druhé straně jeho štáb podcenil lidi, které někteří ze Schwarzenbergových stoupenců označovali za lůzu. Nebo že jsou lůzou lidé, kteří makají za dvanáct tisíc a večer holt nemají dilema, jestli jít střílet losy, nebo kamzíky. Ale to se z těch kaváren a vináren nevidělo," vystihl slabé místo kampaně šéfa TOP 09 Franz.

Zemanovi i Babišovi říkají: Vy spadnete, Arnoštku...

Miloš Zeman má pak podle něj „strašně pitomou výchozí pozici". Folklor, který s sebou nese, mu prý rozhodně nepomáhá a na své straně nemá jediné médium, a tím pádem nemá ani komunikační kód. „Ale ať už je jakýkoliv, a stejné je to s Babišem, tak mu všichni říkají: 'Vy spadnete, Arnoštku', jak je to v Rozmarném létě," konstatoval pro Týden Franz. Navíc prozradil ještě své názory na ministra financí Andreje Babiše, o němž ale prý zatím nehodlá spekulovat, zda byl skutečně agentem Státní bezpečnosti, jak tvrdí slovenský Ústav paměti národa.

„Já bych to nechal po půl roce, až zjistíme, jestli je to opravdu špatně, nebo dobře. Myslím, že i pro něj je to šok. Řídit firmu je něco úplně jiného než řídit ministerstvo," konstatoval výtvarník.

Franz, který i zvažoval nabídku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše stát se náměstkem na Ministerstvu kultury, pro Týden nakonec dodal, že za půl roku, až soud v Bratislavě definitivně rozhodne, se ukáže, zda ministr financí, který spojuje moc ekonomickou, mediální a nyní i politickou, znamená ohrožení demokracie.

Co ale Franzovým slovům říkají jiní umělci? Mají také podobné pochopení pro Andreje Babiše, či pro Miloše Zemana a naopak negativní slova k lídrovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi?

Takovou píč... by nechal bez komentáře

„Já jsem ten rozhovor nečetl a nemám ve zvyku, že bych musel komentovat všechno,“ odvětil na dotazy ParlamentníchListů.cz hudebník, moderátor a někdejší politik Michal Prokop.

„Necítím ani nutnost vyjadřovat se nějak ke Karlu Schwarzenbergovi, či Miloši Zemanovi,“ dodal. Podobně se pak pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i hudebník a producent František Ringo Čech.

„Takovou píčovinu bych nechal bez komentáře,“ sdělil F. R. Čech ke slovům Vladimíra Franze o prezidentské kampani Karla Schwarzenberga.

Herečka, někdejší poslankyně (2002 až 2006) a prezidentská kandidátka Táňa Fischerová byla už sdílnější.

„Já jsem zůstala v prezidentské volbě neutrální a nevolila a ani jsem nepodporovala ve druhém kole nikoho z nich,“ odvětila ParlamentnímListům.cz Fischerová na dotaz ohledně sympatií vůči dvěma politickým soupeřům, tedy Miloši Zemanovi a Karlu Schwarzenbergovi..

„Samozřejmě že Karla Schwarzenberga znám osobně, ale nemohla jsem jej podporovat kvůli jeho angažmá v neoliberální vládě a kvůli jeho zodpovědnosti ve straně TOP 09 za to, co já jsem považovala vždy za nepřijatelné. To byl pak důvod, proč jsem já Karla nevolila. Osobně jsem ale s ním vždy vycházela dobře a uvědomuji si jeho klady,“ zmínila.

Není si prý ovšem jistá tím, zda někdy v pravém politickém spektru bude v budoucnu za Schwarzenberga nějaká náhrada, až z politiky odejde. „To víte, že osobností je vždy málo, ale já nejsem přívrženec pravice,“ uvedla k tomu.

Rozumí ovšem prý Vladimíru Franzovi v tom, co chtěl v rozhovoru pro Týden sdělit.

Byly tam tlaky na mne i na Franze. Asi proto se naštval

„Víte, kolem prezidentské volby byla ještě jiná věc. Vznikla tam totiž myšlenka, že my dva s Vladimírem máme odstoupit v prvním kole. Dokonce v tomto stoupenci Karla Schwarzenberga vyvinuli poměrně velký nátlak na Franze, neboť on měl víc hlasů než já, takže byl namlouvanější nevěstou nežli já. Myslím, že ten nátlak pak Vladimíra poměrně jednoznačně postavil na druhou stranu. Já jsem to od těch lidí považovala za odklonění od toho, co vždy zastávali, to jest odklonění od demokratických metod. I v tom druhém kole ale byl onen nátlak docela silný, žasla jsem, že to je možné. Já jsem ale na to během roku zapomněla a s těmi lidmi komunikuji dál, ale Vladimír asi ne, neboť on do těch kruhů nepatřil a bylo to pro něj asi těžké. Právě z toho si dedukuji, že u něj nastal příklon k Miloši Zemanovi,“ vysvětlila Fischerová.

Prý je ale podobně kritická i k Zemanovi.

„Mně to, co dělá, přijde pro ČR škodlivé, a to včetně jeho iniciativy, že si bude zvát diktátory, kteří porušují lidská práva. Já mám ale k Miloši Zemanovi už od počátku jeho prezidentování výhrad mnoho, ony už začínaly prohlášením, že jeho prvním cílem bude shodit vládu Petra Nečase ze sedla. To ale, proboha, není úkol prezidenta! Úkol prezidenta je stát nad tím. Mně Nečasova vláda také nebyla příjemná, přála jsem si její odchod, ale jakmile začneme přijímat tyto metody, tak jsme na cestě ke zkáze. Zeman navíc neustále natahuje Ústavu a i jeho zhmotnění osobních zálib počínaje Jiřím Rusnokem, který se stal předsedou vlády a teď byl jmenován členem bankovní rady ČNB, přes Livii Klausovou – já toto považuji za cestu špatnou. Nemohu také souhlasit s tím, že bude kádrovat velvyslance, jestli mají ekonomické vzdělání. Diplomat má být především člověk s nadhledem. Zeman prostě vnucuje svůj pohled všem a já to považuji za škodlivý jev,“ poznamenala pro ParlamentníListy.cz bývalá poslankyně a herečka.

Zdůraznila, že ona sama je nyní předsedkyní Klíčového hnutí, které má svůj program sociální trojčlennosti, to jest oddělení politiky, ekonomiky a toho, co patří do kulturně duchovního programu.

U Babiše jde o skutečný střet zájmů!

„Miloš Zeman pak dělá pravý opak – on to vše totiž splétá dohromady. Andrej Babiš je pak reprezentantem toho, co my nechceme, neboť spojuje všechny tři moci – ekonomickou, nebo-li podnikatelskou, politickou a ještě má média. Je to podle mne strašlivě nebezpečný trend. On se ale brání a říká, že toho nebude využívat – samozřejmě ale že bude dělat zákony pro své podnikání... To už naznačuje tím, že nechce progresivní daně. U něj podle mne jde o skutečný střet zájmů. Na druhou stranu přivedl do politiky některé zajímavé osobnosti počínaje Helenou Válkovou, Martinem Stropnickým či Janou Lorencovou. Tito lidé by mohli v politice něčeho dobrého dosáhnout, ovšem jenom v případě, pokud se budou řídit svým dobrým vlastním svědomím,“ dodala pro ParlamentníListy.cz Fischerová.

„Já bych na to odpověděl krátce a výstižně. Napsal bych totiž k tomu tři tečky a vykřičník, nic jiného,“ zmínil na dotaz ohledně „prezidentování“ Miloše Zemana herec, někdejší ředitel karlínského hudebního divadla a také kandidát ODS v senátních volbách 2012 Ladislav Županič.

Županič: Ať si Karel užije života

„O Zemanovi víc nechci mluvit. A Karel Schwarzenberg? Ten je intelektuálně stále na výši, ale přece jenom už toho asi má dost za sebou – vždyť dělal kromě ministerské funkce v devadesátých letech i kancléře Václavu Havlovi. Musí si také užít normálního života, ne toho politického,“ poznamenal Županič k možnému pozvolnému odcházení knížete z politické scény.

„Vláda Bohuslava Sobotky? Ta zatím nic neudělala, takže je těžké ji teď nějak ohodnotit. Stejné to je pak u pana Babiše. Člověk nemůže vynášet soudy, pokud ještě neví, jak kdo funguje. Nemůžu tak k Andreji Babišovi říci nic špatného a ani nic dobrého. Prostě: Podle činů poznáte je!“ uzavřel Županič své hodnocení nového kabinetu Bohuslava Sobotky.

Zpěvačka a moderátorka Marta Kubišová se zamyslela napřed nad tím, co říkal pro Týden Vladimír Franz hlavně na konto Karla Schwarzenberga. Prý se jí to vůbec nezamlouvá.

„Sledovala jsem v neděli v televizi debatu pana Zaorálka a Karla Schwarzenberga a zdálo se mi tam, že si docela notují. Karla Schwarzenberga bych za prezidenta volila i nyní,“ řekla pro ParlamentníListy.cz rozhodně.

Protivný povolební „dýchánek" u Zemana

„Kdo a jak moc se v prezidentské kampani snažil, to bych si vůbec netroufala hodnotit. Já jsem jen věděla, že budu volit pravici a bylo mi jedno, kdo tam za pravici bude. Levici nechci volit nikdy, ale přestože jsem k ní nikdy neměla velkou důvěru, tak bych dnes vládu Bohuslava Sobotky nijak nehanila – prostě chvíli tahají za kratší provaz jedni, a pak chvíli druzí,“ pronesla dále Kubišová.

Jedna věc ji ale těsně po volbách zaujala a to onen pověstný „dýchánek“ u prezidenta Zemana, kdy do Lán za Zemanem naklusala těsně po zveřejnění výsledků voleb skupina socialistů, vedená Michalem Haškem. Nakonec tato schůzka překreslila levou část mapy politické moci v Česku.

„Možná, že právě kvůli tomuto dýchánku u pana prezidenta to pak hodně lidí nahnalo k panu Sobotkovi,“ uvedla k tomu Kubišová. „I já jsem se stala fandou tzv. sobotkovců,“ přiznala. „Byla to pro mne tak zjevná manipulace, že se prostě musely všechny sympatie přilnout k panu Sobotkovi,“ dodala.

To, co se nyní odehrává na politické scéně, k tomu ovšem prý slova nemá. „Podle mne je nutné dobu vidět z toho zorného úhlu, jestli to jde dopředu, nebo dozadu.“

Že ale mohl být výtvarník a hudebník Vladimír Franz náměstkem na Ministerstvu kultury, vidí naopak jako dobrou věc. „On podle mne kultuře dobře rozumí, pokud vím, tak dokonce i přednáší na vysoké škole. Je dobré pro každého ministra, když se obklopí podobnými odborníky, kteří jsou mimo politiku,“ dodala zpěvačka.

Kratochvíl: Je to ostuda...

„Dnes může každý vidět velký rozdíl mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem a také to, že ona ostuda nebere konce. Ale to je jedna věc s druhou,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz podnikatel, producent, zakladatel a někdejší majitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl.

„Samozřejmě, že jsem dával přednost Schwarzenbergovi před Zemanem,“ uvedl Kratochvíl k dotazu, komu dával přednost v prezidentské volbě. „Je to jen důkaz toho, jaký jsme kulturní národ, když tohle po 23 letech máme a nechali jsme to dojít s politikou tam, kde to nyní je. A to není jenom o prezidentovi, je to i Babiš a ostatní,“ odvětil dále podnikatel na dotazy ParlamentníchListů.cz.

A co si konkrétně myslí o lídrovi ANO a ministrovi financí Andreji Babišovi? „Je to největší nebezpečí pro demokracii a zároveň obrázek toho, kam jsme to dopracovali od roku 1989. Je to totiž absolutní výsměch slušným lidem. Když tohle nikomu nevadí, tak je to tragédie,“ sdělil.

Střet zájmů a ohrožení demokracie

Svůj odsudek Babiše nakonec o trošku víc rozebral.

„Estébák a komunista si v tomto postu nemůže nikdy počínat dobře. Je to tragédie, je to nemorální, neboť tam je střet zájmů, a proto je v souvislosti s ním ohrožena demokracie. Je to největší výsměch slušným lidem,“ dodal Petr Kratochvíl, který je znám jako někdejší životní partner zpěvačky Lucie Bílé. Podnikatel navíc před lety proslul tím, že si stěžoval na nynější grantový systém u Evropské komise, jenže José Manuel Barroso mu na stížnost odpověděl až po čtyřech letech.

Kratochvíl pak loni pro server Lidovky.cz v souvislosti s touto věcí říkal o EU toto: „Odehrává se tady něco jako RVHP – jen s tím rozdílem, že RVHP fungovala. Držím jim palce, ale moc to nevidím. Tuhle jsem se koukal na přenos z Evropského parlamentu a byla tam britská baronka Ashtonová, prezident EU Herman Van Rompuy a tahle partička, něco řešili. Moje děti se ptaly: ´Tati, a to je pokračování Bradavic?´ – ´Ano, děti,“ odpověděl jsem, ´to je Harry Potter.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …