František Matějka: Gratuluji MF Dnes, iDnes, Komárkovi, ČT i umělcům ke zvolení Zemana

27.01.2013 20:13

Ještě nikdo nedokázal rozdělit národ tak, jako vy. Proti vám jsou praktiky politiků procházkou růžovým sadem. A to včetně těch, které jsme viděli od volebních týmů obou prezidentských kandidátů.

František Matějka: Gratuluji MF Dnes, iDnes, Komárkovi, ČT i umělcům ke zvolení Zemana
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Miloš Zeman vyhrál a poděkoval za soutěž Karlu Schwarzenbergovi. Tečka. Karel Schwarzenberg prohrál a poblahopřál Miloši Zemanovi. Tečka. Karty jsou rozdány a jedeme dál. To, co se však dělo před tím, nemělo v oblasti médií nic společného s novinařinou. Byla to normální válka písmen.

Žurnalistika se v základu dělí na zpravodajství a publicistiku. Zatímco v publicistice (a do této oblasti řadím bezpochyby i blogery) si může dovolit být autor ovlivněn svými osobními preferencemi a tyto se mohou a mají projevovat v jeho tvorbě, ve zpravodajství musí jít osobní preference stranou. Základem zpravodajství jsou výhradně fakta a nesmí se v něm objevit sebemenší náznak hodnocení, nebo vlastního názoru. Skutečné zpravodajství, umožňují lidem udělat si názor, hledám už dlouhé roky. Občas se zadařilo, byť to byla vždy téměř sisyfovská práce. Přímá volba prezidenta však obor zpravodajství zazdila úplně a definitivní rakví se stalo období posledních čtrnácti dnů.

Rád bych tímto pogratuloval České televizi, zejména lidem jako je Václav Moravec či Daniela Drtinová, MF Dnes a iDnes, především lidem jako je Martin Komárek, Robert Čásenský či Jiří Kubík, Respektu a panu Taberymu, redakci Aktuálně.cz (a jistě i řadě dalším), a dále pak našim, na svou vlastní kariéru před rokem 89 mnohdy taktně zapomínajícím umělcům, kteří měrou vrchovatou přispěli k vítězství Miloše Zemana. Takovou štvanici, jakou předvedli, by musel s lišáckým úsměvem uvítat každý, proti komu by byla zaměřena.

Inu, kdo umí, a sundá přitom v neskrývaném publicistickém vzteku i masku zpravodajce, ten umí. Nikoli Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg, jejich týmy, nebo jejich podporovatelé, ale čeští novináři a umělecká fronta vykopali válečnou sekeru a rozdělili národ. Prý hlídací psi demokracie a intelektuální elita národa?

Velký kulový.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…