Gauneři, revoluce a TOP 09. Okamura nám pověděl vše o své nové straně

30.04.2013 13:51

ROZHOVOR Nezávislý senátor Tomio Okamura oznámil vznik politického hnutí Úsvit přímé demokracie. Hodlá ho podpořit i poslanec zvolený za TOP 09 Aleš Roztočil, dále senátor spolupracuje třeba s renomovaným ekonomem Pavlem Kohoutem. ParlamentnímListům.cz Okamura přiblížil, jak chce hnutí budovat, čeho chce dosáhnout a s kým dalším bude spolupracovat.

Gauneři, revoluce a TOP 09. Okamura nám pověděl vše o své nové straně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Hnutí Úsvit přímé demokracie bude podporovat i poslanec Aleš Roztočil. Jednáte s ním i o tom, že by ještě v současném volebním období ve sněmovně předkládal návrhy zákonů?

Strašně rád bych, aby moji přátelé poslanci pomohli s návrhy zákonů do Poslanecké sněmovny - procedura v Senátu je nejen složitá, ale i kdyby Senát moje návrhy schválil, tak sněmovna nemá povinnost se jimi v nějakém termínu zabývat, takže zde mohou ležet klidně sto let. Navíc, já jsem již se svými návrhy, mezi kterými je např. zákon o referendu, hmotná a trestní odpovědnost politiků a exekutivy, kolegy v Senátu oslovil, avšak nemám většinovou podporu. Já svým voličům slíbil, že nebudu anonymní senátor a že k prosazení toho, co slibuji, udělám maximum, tedy víc než prostý senátor. Takže ano, věcné návrhy zákonů jsem už několika přátelům ve sněmovně předložil – teď zpracováváme paragrafová znění, aby to mohlo jít do sněmovních výborů.

Poslanec Roztočil pro média uvedl, že ho politika TOP 09 zklamala. Když jste s ním o podpoře hnutí mluvil, probírali jste podrobněji, co přesně ho zklamalo či znechutilo?

Já určitě nebudu mluvit za Aleše Roztočila. Za něj si troufnu říct jen jedno - je to extrémně čestný a slušný člověk, všeobecně respektovaný odborník, profesor a primář gynekologicko-porodnické kliniky krajské nemocnice v Jihlavě. Do politiky šel prosazovat to, čemu věřil, ale je jasné, že v jeden moment se v politice setkal také s lidmi, které tam přivedly úplně jiné zájmy. To, že Aleš se rozhodl mi pomoci, to je jeho obrovské gesto a oběť. Vím, že původně chtěl s politikou úplně skončit. Jeho znechucení bylo velké. Ale bylo by přece děsivé, kdyby slušní z politiky odešli a vyklidili pole gaunerům. Ne za sebe, ale za společnost jsem vděčný, že se Aleš rozhodl bojovat.

Plánujete oslovit i další poslance či senátory, kteří by vás podporovali? Máte už podporu některých dalších, jejichž jména jste zatím nezveřejnil, rozjednanou?

Určitě budu hledat co nejširší podporu pro zásadní změny, které naše země potřebuje.

Víte už, jak bude hnutí Úsvit v budoucnu postupovat? Budete vystupovat na mítincích, hledat regionální spojence či nejdříve formulovat programové dokumenty?

Ty hlavní programové dokumenty, pokud to tak nazýváme, už jsou ve své podstatě hotové, je to alternativní návrh Ústavy směrem k přímé demokracii se zdůvodněním, které napsal ekonom a podpůrce našeho hnutí Pavel Kohout, ale například také například Hans Adam z Lichtenštejnska v knize Stát ve 3. tisíciletí. Oba analyzují poměrné volební systémy a politické krize, které je provází, a dochází k jedinému řešení - tím je posílení přímé demokracie a posílení odpovědnosti odpovědných. A jak víte, to jsou už dlouhodobě i moje teze. Pochopitelně je tu třeba zvrátit falešné mýty o tom, že žijeme v demokracii, nebo o tom, že na skutečnou demokracii nejsme zralí. Takže bezesporu budeme v prvé řadě informovat všemi formami veřejnost o tom, co to vlastně skutečná demokracie je a proč je potřeba.

Hnutí Úsvit přímé demokracie není standardní politickou stranou. Jeho jediný úkol je spojovat a podporovat osobnosti z celého spektra společnosti a politiky, regionální hnutí, sdružení a aktivisty, jejichž hlavním cílem pro nadcházející volby je prosazení změny Ústavy ve smyslu přímé demokracie. Cílem hnutí není účastnit se koaličních vlád. Hnutí však podpoří takovou vládu, která společně s ním prosadí ústavní změny směrem k přímé demokracii. Hnutí Úsvit přímé demokracie bude usilovat, aby nová Ústava obsahovala základní prvky přímé demokracie: Právo v referendu navrhovat a rušit vybrané zákony, přímou volbu starostů, poslanců a hejtmanů, možnost v referendu přímo volené politiky odvolávat, osobní hmotnou a trestní odpovědnost politiků, kteří ve veřejných funkcích hospodaří s veřejným majetkem, zcela jasné oddělení moci zákonodárné a exekutivní - princip, kdy vládu jmenuje a řídí přímo volený a občany odvolatelný prezident v zákonných mantinelech.

Tyto základní změny Ústavy řeší základní bolesti našeho politického systému, tedy chronickou nestabilitu koaličních vlád, nezodpovědnost politiků, stranické oligarchie a korupční propojení exekutivy s podnikatelskou sférou. Hnutí Úsvit se neřadí napravo ani nalevo - prosazuje pouze principiální změny politického systému, které umožní všem občanům, ať už na levici, v politickém středu či na pravici, svobodně a přímo volit své zastupitele.

Jak chystáte zabránit přijetí lidí s řekněme problematickou minulostí? Jistě není pochyb, že by vám to v budoucnu neustále média předhazovala…

Nechystáme žádnou velkou stranu - chceme jako hnutí zastřešit regionální aktivity a aktivisty a pomoci jim kandidovat v komunálních, případně parlamentních či senátních volbách. A pokud půjde o kandidáty, tak samozřejmě se budeme snažit spolupracovat s lidmi, kteří jsou slušní a poctiví.

Budete spolupracovat se Slávkem Popelkou, který poslední dobou působí dost excentricky a ztrácí tak podporu některých svých příznivců?

Slávek Popelka je člověk, který je slušný, ale bohužel jeho naštvanost - a oprávněná - nad současným režimem ho často vede k jednání, které veřejnost nemusí chápat. Bohužel žijeme ve světě, kdy lidem musíme pravdu ordinovat po kapkách. A tuhle trpělivost Slávek nemá a to ho poškozuje, protože v tom momentě jsou tací lidé označeni za radikály a extrémisty. Vím, že pokrok musí být mírný a v mezích zákona, jak říkal Jaroslav Hašek, takže v tomto ohledu se Slávkem Popelkou spolupracovat moc nemohu, byť i já když vidím tu rozkradenou zemi, tu trpělivost někdy ztrácím. Já neplánuju revoluci ani svržení vlády, já chci legitimní cestou změnit systém tak, aby lidé ne na ulici, ale v řádných volbách a referendech mohli špatné vlády a politiky, kteří neplní to, co slíbili, odvolat.

Pokud se probojujete do sněmovny a založíte poslanecký klub, za jakých podmínek či dohod bude vaše hnutí tolerovat vládu?

Podmínky jsou jasné - prosazení referenda o změně Ústavy a změny Ústavy směrem k přímé demokracii. Návrh nové Ústavy již v principech napsal Pavel Kohout ve své knize Úsvit, ale samozřejmě ho předkládáme k celonárodní diskuzi, definitivní návrh musí vzejít ve shodě s názorem většiny občanů naší země.

V médiích se už začínají rojit spekulace, že může Úsvit přímé demokracie do sněmovny přivést i "radikály" a lidi rozdílného politického myšlení. Nebojíte se toho?

Co myslíte tím radikálem? Připadá mi, že to je dnes každý, o kom to napíšou média. Lidé rozdílného politického myšlení - to je otázka. Když se zamyslím nad současným složením Poslanecké sněmovny a vidím tam své přátele z řad slušných lidí z TOP 09, ODS, ČSSD, VV, KSČM nebo nezařazené, pak je nedělí ani tak pravolevé vidění světa, jako je spojuje snaha změnit tuhle zemi k lepšímu. Kandidovali kvůli programu a mají chuť věci změnit, bohužel se však dostávají v řadě věcí do názorové opozice. Stále jsem optimista a věřím, že slušní lidé s dobrými úmysly se vždycky dohodnou. To jen lumpové a političtí gauneři se snaží poltickou scénu rozdělovat a radikalizovat, aby si každý urval a vládnul své části sympatizantů. Ale cílem slušného politika je prosperita země a spokojenost jejích obyvatel. Cíl mám přece stejný, takže shodnout se není tak těžké, jak nám to politici v médiích hrají.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jakým způsobem se v případě úspěchu ve volbách budete bránit přetahování poslanců, jak se to stalo Věcem veřejným?

V prvé řadě tím, že ti, kteří se odváží do toho dnes se mnou jít, budou velmi stateční lidé. Jdou do nejistoty a proti mediálnímu mainstreamu. Budou čelit tlaku veřejného mínění, vydírání ve svých politických stranách a možná i korupci už teď. Ten, kdo tím projde, toho podle mne povolební prebendy moc nezlomí. A v prvé řadě chci do voleb postavit základ se svými osobními přáteli, s lidmi, kteří jsou veřejně renomovanými osobnostmi už desítky let nehledě na politiku. Nikdo z nich není anonymní outsider, kterého zláká nějaký milion nebo funkce. To bude, myslím, naše velká výhoda.

Na jaké bázi budete spolupracovat s Vítem Bártou, který stejně jako vy před časem vystoupil na tzv. Velkém sněmu?

To ještě netuším - stejně jako u ostatních politiků. Stále platí to, že nyní sonduji a hledám možnou podporu pro změnu Ústavy směrem k přímé demokracii u všech slušných lidí v naší republice nehledě na stranickou knížku. Ostatně, lidé si v přímé demokracii pak sami v referendech rozhodnou o tom, kam má naše země v zásadních směrech směřovat. Včera jsem oznámil start a to, kdo a jak se běhu zúčastní, bude teprve otázkou jednání - a to neplatí jen o mě - ale v prvé řadě je to na těch druhých.

Dá se již nyní říci, jakou roli bude pro vaše hnutí hrát i sociální tematika, či ještě konkrétněji romská problematika a s tím související věci?

Prosím jen to ne, nechci vůbec hrát na žádné romské struny. Pravda, několika texty jsem se téhle otázky - jako stovek jiných - dotkl, ale zatímco téma energetické soběstačnosti média netrápí, tak ohledně menšin se stále musím vyjadřovat. Ne - pro mě platí, že já osobně žádné menšiny v ČR nevidím. Já vidím jen slušné a neslušné lidi. S tím, že ti s bledou pletí v kravatě a saku páchají v důsledku větší ekonomické škody než gauneři tmavší pleti. A platí, že ani jednu skupinu nemám ambici odsouvat, jak lživě některá média tvrdí. Ne, já chci stejná pravidla pro všechny občany ČR. Výjimku tvoří cizinci, opět bez ohledu na pleť, tady platí, pokud spácháš u nás trestný čin, jdi okamžitě domů. Pokud tu je práce, pracuj, pokud není, vrať se domů, odkud si k nám ze zahraničí přišel. Prioritou českého státu musí být starost o naše občany a práci a důstojný život je nutné zajistit nejdřív těm, kteří v mnoha generacích tuhle zemi a její bohatství vybudovali. Bohužel nejsme tak bohatí, abychom uživili všechny chudé světa. Je to smutné, ale s tím nic nenaděláte.

Kromě vás osobně je dosud známo, že se na budování hnutí či na jeho podpoře budou podílet poslanci Fiala a Roztočil, ekonom Pavel Kohout a jistě i Jaroslav Novák Večerníček. Objeví se tito lidé na kandidátce?

Tyhle úvahy jsou předčasné - byl bych za jejich kandidatury vděčný, ale jsme ve fázi, kdy nejprve oni se musí rozhodnout a pak můžeme sestavovat kandidátky.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…