Generál Randák označil ty, co patří do basy za otravy metanolem

24.09.2012 4:50

Nové kolky – to je opět kšeft pro někoho, říká bývalý ředitel tajné služby Karel Randák k jednomu z opatření ministra financí, které má přispět k boji s černým trhem lihovin. A současně dodává, že by se za metylalkoholovou aféru, která stála už čtyřiadvacet lidských životů, měli trestat nejen ti, kteří alkohol pančují a prodávají, ale i ti, kteří lukrativnímu nelegálnímu byznysu léta jen nečinně přihlíželi. Díky jejich nedbalosti nebo úmyslu mohla lihová mafie vydělávat další léta nerušeně dál.

Generál Randák označil ty, co patří do basy za otravy metanolem
Foto: NFPK
Popisek: Karel Randák

„Mám na mysli politiky, celníky a policisty, kteří během let nedělali práci, za kterou jsou placeni,“ prohlásil generál Randák. Připomíná, že například na Ostravsku se policie před lety snažila daňové úniky v souvislosti s pančovaným alkoholem šetřit, ale nakonec z toho nebylo nic. „Je to strašlivá situace, a proto je třeba najít policisty, kteří se černým trhem s lihem zabývali, a zjistit, jestli měli podporu nadřízených nebo naopak byla snaha to zamést pod koberec, i když se snažili celou síť rozkrýt,“ říká ParlamentnímListům.cz bývalý voják a policista, který se dnes angažuje ve Fondu proti korupci podnikatele Janečka a v září se dokonce rozhodl kandidovat v přímé volbě prezidenta.

Anketa

Věříte, že soudy nakonec potrestají hlavy lihové mafie?

5%
hlasovalo: 2031 lidí

Peníze mohly putovat do stranických pokladen

Podle Randáka nikdo z odpovědných nereagoval, když se před lety v médiích začaly objevovat varovné informace o pašování alkoholu. A když se kauze daňových úniků začali policisté na Ostravsku věnovat, případ jim sebrali, aby v tom nemohli pokračovat, kritizuje Randák. Také upozorňuje na podezření, že se do lihového byznysu zapojili i někteří místní politici a nevylučuje, že peníze z nelegálního obchodu mohly financovat i volební kampaně politických stran.

Vyšetřujícím policistům případ sebrali

Bývalý šéf tajné služby má na mysli speciální tým Daně, který vedl major Pavel Vydrář. Ten v médiích nedávno řekl, že před jedenácti lety v souvislosti s vyšetřováním rozsáhlých machinací kolem zboží zatíženého spotřební daní, nejen alkoholu, ale i cigaret a pohonných hmot chystal obvinění pro vysoké úředníky i celníky. Proto zdůvodnění, že tým neměl výsledky, na základě kterého jeho tým rozprášili, označil Vydrář za směšné. „Víte, já jsem za největší lumpy nepovažoval ty, kteří to všechno fakticky prováděli, ale ty, kteří jim to umožňovali,“ prohlásil. Ale bývalý policista vidí hlavní viníky jinde: „Kdyby vše bylo pořádně ošetřené legislativou a kdyby se úředníci a ti, co mají dodržování zákona kontrolovat, chovali tak, jak se chovat mají, také by to vypadalo jinak,“ říká dnes Vydrář.

Přísnější kontroly měly probíhat už před patnácti lety

Randák vyzývá média, aby volali po zodpovědnosti za nečinnost státních orgánů v uplynulých dvaceti letech, jinak se celý případ opět zamete pod koberec. „Za to, co se dnes stalo, nese někdo zodpovědnost. Kdo tehdy bránil policistům, aby černý trh s lihovinami vyšetřovali, je zodpovědný za to, co se nyní stalo. Teď budou dělat hrdiny, ale přísné kontroly měly probíhat už před patnácti lety,“ uzavírá Randák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…