Globální profesor: Vážný problém. Radikalizují se už i fanoušci reforem

28.05.2011 6:33

Protesty odborů proti vládním reformám šlo očekávat. Podle profesora Milana Zeleného však vláda stojí pře problémem, že na vlně odborové organizovanosti se dnes už veze i ta část veřejnosti, která normálně odborům nefandí, dokonce je proreformní, ale je zklamaná postupy a neschopností vlády.

Globální profesor: Vážný problém. Radikalizují se už i fanoušci reforem

Zelený, který působí na Fordham University v New Yorku, ale také třeba na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a dalších, chválí odbory za chytrý tah. Dokázaly totiž na sebe nabalit i neodboráře.

„Z hlediska taktického odbory udělaly dobře, že se propojily i s tou částí veřejností, která je sice proreformní a chápe, že reformy jsou potřebné, ale je zklamaná neschopností vlády reformy provádět. To odbory vycítily dobře, že zde mohou této nespokojenosti využít. A na demonstraci se tak objevili lidé, kteří tradičně na odborové demonstrace nechodí," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Zelený.

Související:


Odbory čekají velké problémy

Podle něj je role odborů v Česku komplikovaná. „V České republice podstatné procento odborářů představují státní zaměstnanci. A to odbory staví do nevyhratelné pozice. Jsou tak součástí sektoru, který je v dnešní fázi neudržitelný z hlediska jeho velikosti a z hlediska jeho nákladů a situace státního sektoru se bude neustále zhoršovat," myslí si Zelený.

Ten spatřuje kladnou roli odborů v tom, že díky jejich schopnosti organizovat napomáhají části protestující veřejnosti mimo státní sektor. „Oni jim vlastně dávají jakousi platformu, na které se organizovat, i když oni sami takto organizováni nejsou. A v tomto smyslu odbory kladnou roli hrají, protože z této části veřejnosti je tlak na vládu kredibilní," vysvětlil dále uznávaný ekonom.

Průšvih, už neprotestují jen odboráři 

Neodborová část veřejnosti, to není jenom politický odpor, ale je to odpor té části společnosti, která chápe reformy a nestaví se proti reformám, To, proti čemu se tito lidé staví, je podle odborníka neschopnost vlády a patrně i způsob její komunikace, jakým reformy prosazuje.

Vláda přehlíží i neodboráře

Vláda nicméně podle něj dělá chybu, že se na protesty dívá jako na jednolitý pytel a nerozlišuje, že zde proti ní už nejsou jenom odbory. „A nastává tu problém. A ten nenastává radikalizací odborů, ale radikalizací té druhé, třeba i proreformní části veřejnosti, které jde o dlouhodobou prosperitu mnohem vážněji než odborům," popsal situaci tak, jak ji vidí.

„A jestli se vláda nějakým způsobem nepostaví čelem právě k těmto lidem, kteří už se nespokojí jenom s nějakými slovy, pak bych i souhlasil s názory, že lidé budou v ulicích častěji a paradoxně zásadní radikalizace může přijít od původních podporovatelů reforem. To zklamání z této strany je mnohem vážnější, než očekávatelné zklamání ze strany odborů," doplnil ParlamentnímListům.cz Zelený.

Čtěte také: Poslanci pravice o odborářích: Nenávistná lůza


Jde o krizi politických stran

Podle ekonoma dnešní vládní krize není jen krizí vládních stran a jejich osobností. „Ten problém je mnohem hlubší. Nejde o problém osobností, který se vyřeší jejich výměnou. Podle mě se do krize dostávají politické strany jako takové. Nastává podle mě určitý úpadek efektivity politických stran, které v Česku působí."

Velké dilema podle Zeleného nastává v tom, že strany se dostaly do situace, kdy mají velké konflikty mezi svými bezprostředními zájmy a veřejností, která po nich v podstatě vyžaduje, aby se chovaly nestranicky. Přitom podle Zeleného nejde jenom o specificky český úkaz.

„Ten problém pochází z toho, že se veřejnost i v Evropě, ale i třeba v USA stala více skeptická. Cítí se často neuspokojená a mnohdy i podvedená, a to strany dostává do pozice, kdy už se jim nedaří přesvědčit veřejnost o tom, že najít schopnost vidět problémy svých států z jiného, než stranického pohledu, nelze řešit pouhou výměnou osobností.


Milan Zelený (*1942) - globální profesor, působící na Fordham University v New Yorku, ale také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, Xidian University v Xi´an, Fu Jen University v Taipei a Indian Institute of Technology, Kanpur. Přes 25 let je šéfredaktorem mezinárodního časopisu Human Systems Management. Obsadil 1. příčku v žebříčku nejcitovanějších českých ekonomů a v roce 2007 byl na jeho počest vydán tzv. Festschrift, pod názvem Knowledge and Wisdom. Jeho populární knihy v češtině jsou např. Cesty k úspěchu a Neučte se z vlastních chyb.


Čtěte také:


FotoKoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…