Grebeníček (KSČM): Parazitní propletenec

26.12.2012 9:43

Po Klausově krizi koncem 90. let se Česká republika od roku 2009 už zas potácí ve vážných ekonomických problémech. Zatěžuje ji vysoká nezaměstnanost a do chudoby se propadla už více než desetina obyvatelstva. Problémy jsou podmíněny a umocněny tím, že český stát rozežírá neuvěřitelně vysoká míra korupce, zneužívání moci a všudypřítomný klientelismus. Při hledání východiska je namístě ptát se, jakou odpovědnost za to vše nese vládní koalice a vláda Petra Nečase.

Grebeníček (KSČM): Parazitní propletenec
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Troufám si s plnou odpovědností tvrdit, že vše shnilé, zkorumpované a neschopné, co vedlo k pádu někdejších vlád Václava Klause a Mirka Topolánka, je přítomno v politice a klientelistickém zázemí ODS a jejích vládních přívěsků i dnes. Mizérie nekonečného tunelování českého státu, veškeré to vykrádání veřejných zakázek a podvádění a oškubávání občanů dodnes pokračuje. Často prostřednictvím stejných figur a za použití zcela stejného korupčního a klientelistického stylu. Také veřejnost stále víc vnímá, že dochází jen k přemalovávání kulis a hesel. Lidé zjišťují, že to, že Topolánkův ministr financí Kalousek zběhl od lidovců a založil si vlastní stranu a že Topolánka v čele kabinetu vystřídal jeho úslužný ministr Nečas, na shnilé podstatě politiky stran pravice nic nemění.
 
Neúspěšnost, ekonomická negramotnost a prokorupční charakter současné vlády jsou zákonité. Jde o přímé pokračování něčeho, co začalo za nechvalně proslulé korupční vlády Mirka Topolánka, který založil existenci svého kabinetu na dalíkovštině a řebíčkovštině. Je dobré nezapomínat, že klíčové figury a opory současné vlády jako Nečas, Kalousek, Vondra a další vzešly z Topolánkovy vlády a že selhávaly odborně nebo lidsky už tehdy.
 
Když Evropu v závěru uplynulého desetiletí zasáhla ekonomická krize, Topolánkův ministr financí Kalousek popíral a zlehčoval, že by české ekonomice něco hrozilo. Krize pak republiku tvrdě postihla. Doprovodná inflace skokově znehodnotila vklady občanů v bankách, zdražila životní náklady a naznačila, jak nejisté je spoléhat se na výnosy z úspor ukládaných v penzijních fondech.
 
Topolánkova korupční vláda nebyla schopna kvalifikovaně reagovat na hospodářskou krizi a navíc podřezala stálé příjmy veřejných rozpočtů. Když v důsledku své neschopnosti a rozbrojů v ODS ta vláda padla, nahradila ji ODS v dohodě s ČSSD provizoriem v čele s nominantem ODS Janem Fischerem. Že ale po sněmovních volbách roku 2010 marasmus topolánkovštiny a dalíkovštiny bude mít tak zdatné napodobitele a nástupce, čekal málokdo.
 
To, že ekonomická krize, která zasáhla zrovna v době Topolánkovy vlády Evropu, postihne i českou ekonomiku, bylo logické. Méně logické se už navenek jeví, že sousední země, tedy Německo, Rakousko, ale i Polsko a Slovensko se postupně z té krize lépe či hůře dostávají, zatímco česká ekonomika v ní vězí dodnes. Kde je chyba? Ekonomové zmiňují ekonomickou negramotnost ministra financí Topolánkovy a Nečasovy vlády Kalouska. Jako další příčinu pak uvádějí politologové bezbřehou nenasytnost kmotrů a klientů ODS a TOP 09. Také to, jak boj ODS, TOP 09 a jejich přílepků o ministerská a jiná koryta paralyzuje ministerstva, justici, prodražuje veřejné služby a znefunkčňuje stát.
 
Vládu české pravice dnes směle možno hodnotit jako dlouhodobě ekonomicky neschopnou, korupční, na státu a občanech parazitující. Lidé se o tom přesvědčují na každém kroku. K vybřednutí z krize, do které pravice republiku zatáhla, je nezbytné pravici zastavit, hledat demokratičtější a odpovědnější alternativu. Takovou, kterou parazitním propletencem kmotrů, sponzorů a mafií ovládaná pravice není schopna nabídnout.

Miroslav Grebeníček, poslanec Parlamentu ČR za KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…