Gymnazista natvrdo: K osmnáctinám chci rudou knížku, nestydím se

04.08.2012 12:20

Sedmnáctiletý student gymnázia z Turnova Jaroslav Šlechta se v rozhovoru pro levicový deník Haló noviny otevřeně přiznal, že chce být komunistou a že požádá o členství ve straně hned, jak dovrší 18 let. V obsáhlém rozhovoru postupně redaktorovi své důvody pro vstup do strany vysvětlil.

Gymnazista natvrdo: K osmnáctinám chci rudou knížku, nestydím se
Foto: fcb
Popisek: Jaroslav Šlechta

Šlechta určitě nedostál významu svého jména a přiznal se, že chce být právoplatným komunistou. "Když se kouknu kolem sebe, vidím, co se tu děje, tu bídu, jak hodně lidí živoří. Stačí vyjít v Praze z Hlavního nádraží a vidíte spoustu bezdomovců. Tohle že je země, která si říká demokratická? Tohle má být ten kapitalistický ráj? ...jedinou demokratickou stranou, která nabízí alternativu k řešení současného nespravedlivého nehumánního systému, je KSČM,“ obhajuje svou volbu mladý student. Paradoxní je, že Šlechta nedospěl k svému závěru pod nátlakem rodiny nebo vzory ve výchově. U nich totiž doma není nikdo komunista. 

Okolí to nevadí

Šlechta čelil pochopitelným dotazům redaktora v duchu: „Co na to okolí?“

„Za své názory se nestydím, část rodiny, která inklinuje k jiné politice, mě toleruje a kamarádi mě berou takového, jaký jsem,“ popisuje vztahy. Student pozoruje. jak se začíná měnit myšlenkově i okolí kolem.

Anketa

Máte pocit, že se mladí lidé začínají více přiklánět k levici než v minulosti?

81%
11%
hlasovalo: 1316 lidí

"Začíná docházet k tomu, že zatímco mládež dřív tíhla k pravicové politice a kritizovala komunisty, nyní je nechává být," popisuje.

Šlechta tímto postřehem zevnitř v podstatě parafrázuje slova sociologa Jana Kellera, který otevřeně a dlouhodobě hovoří o paradoxu volby studentů, doslova používá termín volební masochismus.

Studenti podle sociologa pod mediální masáží volí pravici, i když si uvědomují, že za studium budou muset platit, zadluží se klidně i na několik let a nakonec stejně třeba neseženou práci. Podle Kellera se ale tento jev pravicové mládeže začíná pomalu vytrácet s tím, jak roste nezaměstnanost mladých lidí. Tento jev je nyní dobře patrný třeba ve Španělsku, kdy polovina lidí mladších 25 let nemá práci a žije s rodinou, místo aby zakládala vlastní.

Participuj!

Šlechta v rozhovoru dále vyjádřil sympatie k názorům ekonomky Ilony Švihlíkové. „ Lidé by neměli společenský a politický vývoj nechat, jen takříkajíc na vyšší moci, ale aktivně se ho účastnit, nenechat si vše líbit , ale participovat,“ parafrázuje student slova ekonomky.    

Jednou bude vzdálený

Kapitalismus se podle studenta stává přežitkem a naplňuje svůj paradox tím, že každá soutěž (volný trh) má dřív nebo později vítěze." Člověk nemusí mít nejvyšší akademické vzdělání, aby pochopil, že kapitalismus tu není pro dobro širokých vrstev lidí, ale jen pro hrstku vyvolených. Doufám, že pro budoucí generace bude tak vzdálený jako pro nás feudalismus,“ uzavřel student.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…