HIV pozitivní lékaři nikoho neohrožují, uklidňuje šéf lékařské komory

16.01.2012 22:28

Ostravský stomatolog vykonával svou praxi s vědomím, že je HIV pozitivní, pacienti ani jeho kolegové o tom ale neměli nejmenší tušení. Obavy ale podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka nejsou na místě, všichni lékaři prý dodržují přísná bezpečnostní opatření, aby ochránili před nákazou své pacienty, ale i sami sebe.

HIV pozitivní lékaři nikoho neohrožují, uklidňuje šéf lékařské komory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

„Pokud vám spravoval zuby ostravský stomatolog Jan Zháněl, přijďte se nechat ve vlastním zájmu vyšetřit,“ dočetli se Ostravané ve výzvě, kterou zveřejnila Krajská hygienická stanice v Ostravě. Podle Milana Kubka ale byla určena spíš pro uklidnění občanů, než že by skutečně hrozilo riziko nákazy.

„Nedovedu si představit, že by se mohl pacient nakazit. Ať už mluvíme o stomatologovi či jiném specialistovi. Lékař pochopitelně používá ochranné pomůcky - rukavice a roušku. Používají je úplně všichni zdravotníci. Už jen kvůli sobě, nebezpečí přeci hrozí i opačně,“ uvedl v rozhovoru pro server Tyden.cz Kubek.

Pravděpodobnost nákazy je malá

„Všeobecně je pravděpodobnost nakažení velmi malá. Chrání se všichni. Důsledněji ovšem ti, kde jsou lékař a pacient v kontaktu "krev na krev". Už se stalo, že se chirurg při poranění nakazil chorobou, kterou měl pacient. Stejné to může být i v případě pacienta. Znovu ale opakuji, že ta pravděpodobnost je velmi malá,“ doplnil.

Podle Milana Kubka ani neexistuje žádný registr, kam by byli HIV pozitivní lékaři povinni se hlásit. Tuto povinnost obecně nemá vůbec žádný pacient. Záznamy o nakažených závažným virem jsou vedeny pouze v registru dárců krve, kde se hlásí i jiné snadno přenosné choroby, jako je žloutenka typu B a podobně. „Sama HIV pozitivita ovšem není důvodem ke ztrátě způsobilosti lékaře,“ uzavřel Kubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…