Hádka v ČT: Co ví o dolech? pálil těžař do kritičky ČEZ Ježkové

16.11.2012 21:35

Akcionářka a zároveň kritička společnosti ČEZ kritizuje plánovanou modernizaci elektrárny Prunéřov 2, protože v blízkém dole nebude na chod elektrárny dost uhlí. Podle Ježkové se proto ČEZ pouští do nesmyslné modernizace této elektrárny, která se nevyplatí. A ministr financí i ministr průmyslu před tím podle Ježkové zavírají oči. Podle člena představenstva Severočeských dolů Vladimíra Budínského to ale není pravda, protože Ježková o tom nemůže mnoho vědět, protože pracovala jako hradlařka.

Hádka v ČT: Co ví o dolech? pálil těžař do kritičky ČEZ Ježkové
Foto: Jana Šulcová
Popisek: Věra Ježková dostala cenu za odvahu od Karla Janečka

Věra Ježková je jednou z akcionářek společnosti ČEZ. Nedávno obdržela odměnu od Nadačního fondu boje proti korupci za to, že se odhodlala poukázat na podezřelou investici jedné z nejmocnějších firem v zemi. Odbornice na hornictví a ekologii uvedla, že kvůli nedostatku uhlí bude zmařena mnohamiliardová investice do modernizace elektrárny Prunéřov 2, za kterou navíc stojí firma napojená údajně na bývalého šéfa ČEZ Martina Romana, Škoda Power. Právě o své protikorupční činnosti promluvila Věra Ježková v pátečním Hyde Parku České televize.

"Mým cílem nikdy nebylo bojovat s ČEZem nebo proti novým zdrojům energie. Ale jako akcionářka ČEZ jsem byla obeznámena s obnovou elektrárny Prunéřov 2 za 25 miliard. Návratnost investice je 25 až 39 let, ale v dolech Nástup Tušimice nejsou zásoby na tak dlouhou dobu. Zásoby budou vyčerpány někdy kolem roku 2030," prohlásila na úvod Ježková. Podle oznamovatelky s tím počítají i samy Severočeské doly, které domluvily postupné zatopení dolu po roce 2030.

Hlavní odpovědnost prý leží na ministru Kalouskovi

"Ministr financí a ministr průmyslu zatím na tuto kauzu kašlou, poznamenala také v pořadu Ježková. Hlavní odpovědnost za přehlížení tohoto problému leží podle Ježkové na ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) i když svou roli hraje i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ani jeden se s ní prý nechtěl bavit, protože nedisponuje žádným kulatým  razítkem.

K upozornění na podezřelé jednání prý Ježková ani nesbírala odvahu nijak dlouhou dobu. Problémy započaly ve chvíli, kdy se ve vedení firmy objevil pan Vladimír Budínský. Ačkoli zpočátku diskuse s ním vypadala seriózně. Mně při té diskusi pan Vladimír Budínský, člen představenstva Severočeských dolů, řekl, že mám pravdu, ale později docházelo k dehonestaci mé osoby. Tvrdili dokonce, že lžu," uvedla dáma.

Když budete méně svítit, vydrží uhlí déle

V pořadu vystoupil i pan Budínský, který svůj projev v ČT zahájil ostrým útokem a ptal se, zda se na pořad dívá ještě někdo, než přátelé paní Ježkové. Následně opakovaně prohlašoval, že díky novým technologiím lze z dolu Tušimice vytěžit mnohem více uhlí, než naznačuje paní Ježková,

"Po plánované modernizaci elektrárny, kterou aktivisté s paní Ježkovou kritizují, se zvýší efektivita elektrárny," poznamenal Budínský. Nelze však přesně říci, na jak dlouho zásoby uhlí vydrží, protože bude záležet na tom, jak moc si lidé budou svítit nebo jinak užívat elektřinu. Pokud budou více svítit, bude uhlí ubývat rychleji.

"Pan Budínský se tu snaží vyvolat pocit viny mezi občany, že bude chybět uhlí, když budou moc svítit, ale tak to není," rozčílila se Ježková, která nadále trvala na tom, že v dole není dostatek uhlí.

Nelegální těžba

Následně přišla řeč i na nelegální těžbu uhlí, která se podle Ježkové v Česku odehrává. Děje se tak tím, že společnost prohlásí, že v části nějakého dolu není uhlí, stát toto oznámení vezme na vědomí, ale později se v tomto dole společnost těží a to bez povolení státu, bez něhož jde o protizákonnou těžbu.

Budínský ale v pořadu popřel, že by prováděli nelegální těžbu. V současné době mají dvě platná povolení na těžbu. "Paní Ježková na nás podala několik trestních oznámení, která jsou v šetření a nikdo nám těžbu nezakázal. Každoročně je u nás konkrétní prohlídka a nikdy nebylo řečeno, že těžíme nelegálně, zdůraznil Budínský. Ježková však jeho tvrzení v pořadu vyvracela předložením dokumentu, kterým jeho tvrzení zpochybňovala, protože je v něm napadeno původně vydané povolení ministerstva životního prostředí EIA.  

Jeden z diváků se ptal také na limity těžby uhlí v severních Čechách. Ježková připomněla, že vznikly v roce 1991, aby kvůli těžbě nedocházelo k likvidaci řady obcí, jak se stávalo před rokem 1989. "Limity těžby slouží pro záchranu obcí, ale také na ekonomickou návratnost předpokládané těžby," poznamenává Ježková.

Ježková nemůže nic vědět, prohlašoval oponent

Budínský k tomu v roli hosta poznamenal, že konkrétně na dole Tušimice nebude chtít limity prolomit, a zopakoval, že efektivita využití vytěženého uhlí se zlepšuje, a proto v konečném důsledku vydrží více. Ježková s ním však nesouhlasila, Budínský se jí však vysmál.

"Podívejte se, paní Ježková měla na dolu praxi hradlařky a nemůže vědět o nových technologiích těžby," poznamenal host a znovu a znovu zdůraznil, že lepší využití natěženého uhlí zajistí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…