Hádky o Čubu. Bobo se zlobí: Argumentace bolševika nebo úplného idiota

09.06.2012 15:23

Nerealizovatelné sociální inženýrství. Tak drsně se předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková postavila k návrhům hospodáře ze Slušovic Františka Čuby, jak zlepšit tuzemské zemědělství.

Hádky o Čubu. Bobo se zlobí: Argumentace bolševika nebo úplného idiota
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Čuba

Přestože se to událo před měsícem, výrok dodnes budí těžkou nevoli v řadách Zemanovců a vlastního experta na zemědělství hájí. Předseda SPOZ Vratislav Mynář poukazuje na to, že Bobošíková od Čuby dostala košem a teď se mstí. Přestřelka ale pokračuje.

Napadaný výrok Bobošíkové na konferenci o zemědělství ve Zlíně, jenž řekla ParlamentnímListům.cz, zní: „Při veškeré úctě k přednášejícím musím říct, že tohle není možné převést do současnosti. Realita je jiná. Považuji to za nerealizovatelné sociální inženýrství. Jde o popis toho, co ve starých časech, tedy dvaadvacet let nazpět, fungovalo na tehdejší poměry nadprůměrným způsobem a vytvářelo přidanou hodnotu. Čas ale trhnul oponou a teď jsme někde jinde.“ Vyjádřila se tak na konto návrhů, jak ozdravit tuzemské zemědělství, které tam přednesl hlavně šéf bývalého Agrokombinátu Slušovice František Čuba.

Přestřelka o Čubu

Ohledně zemědělství František Čuba radil jak Janě Bobošíkové, která některé jeho myšlenky zařadila i do zemědělského programu své strany Suverenita, ale i hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka. V jeho vztahu k Suverenitě je klíčovou postavou jeho bratranec Karel Nedbálek, jenž byl dříve také v SPOZ, ale pak vstoupil do Suverenity. „Jen tupec, cizák, dement a antiČech nesouhlasí s tím, co říká Ing. Čuba,“ píše se třeba na stránkách serveru Suverenita Chebanům.

„Na krajské konferenci před posledními parlamentními volbami se Karel Nedbálek stal lídrem naší kandidátky. Po určité době naše představy o jeho kandidatuře nebyly naplněny, protože jsme na Zlínsku, pod jeho vedením co by lídra, nedokázali překročit pětiprocentní hranici. Nedbálek pak odstoupil z pozice lídra. Po volbách zhrzenost a nenaplnění jeho ideálů skončily tím, že od nás odešel a vstoupil do Suverenity. Snažil se rozbourat celou naši krajskou organizaci přetahováním lidí. Navíc je z rodiny docenta Čuby a jeho hlavním úkolem bylo získat ho na kandidátku a jako spolupracovníka Jany Bobošíkové. V momentě, kdy se to nepodařilo, a docent Čuba přijal nabídku dávného přítele Miloše Zemana, že za nás bude kandidovat v krajských volbách, se náhled paní Bobošíkové na docenta Čubu otočil o sto osmdesát stupňů a je podle ní špatným a přežitým odborníkem. Jen proto, že paní Bobošíková od něj dostala košem a šel za něčím reálnějším,“ okomentoval vše předseda Strany práv občanů Zemanovci Vratislav Mynář.

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková kontruje: „Já si docenta Čuby nesmírně vážím. Ale snad žijeme v demokracii a nemůžeme souhlasit pokaždé s každým. Věřím tomu, že spousta lidí souhlasí jen s částí mých názorů. To je normální. Souhlasím s názory docenta Čuby na nutnost potravinové soběstačnosti. Tam bych nezměnila ani ň. To, že nesouhlasím s něčím z vystoupení pana Čuby, kvůli tomu, že se postavil za Zemana, je opravdu vývod vhodný starého bolševika anebo úplného idiota.“

Bratranec Čuby jako spojka

„Může se to zdát jako rozpor, ale vše je třeba hodnotit v určitém kontextu. Předsedkyně hodnotila, co by to udělalo nyní v tuzemském zemědělství. Teď by to asi nepřineslo zlepšení,“ vysvětluje bratranec Františka Čuby Karel Nedbálek, jenž je členem Republikové rady Suverenity. „U docenta Čuby jde o dlouhodobější vize. Dnešní zemědělství se potýká s jinými problémy, než které by mohly hned vyřešit strategické vize. Byl jsem na všech jeho konferencích. Nicméně třeba bioplynné stanice, jejichž je zastáncem, mohou v kratším časovém horizontu přinést zemědělství zisky. V nich lze zpracovávat stájové hnoje, odpady a tak dále. Dnes hnůj leží a plyn z něj není nijak využit. Tyto stanice se mohou použít na sušení obilí, sena a tak dále,“ doplňuje.

Sám přiznává, že působí jako jakási spojka mezi Suverenitou a slušovickým hospodářem Františkem Čubou. „Určité ideje docenta Čuby se přese mě do programu Suverenity dostávají. Pracoval jsem ve Slušovicích, systém znám a tuzemské zemědělské podniky nic z toho bohužel nerealizují. Došlo k devastaci zemědělství. Třeba Andrej Babiš podniky koncentruje a budoucnost zemědělství je právě v koncentrovaných celcích o tisících až pěti tisících hektarech,“ dodává.

Bobošíková versus Mynář

„Namísto toho, abych kývala a usmívala se, což bývá na podobných konferencích od těch takzvaně politicky korektních lidí zvykem, jsem řekla naprosto otevřeně svůj názor. To ale nic nemění na tom, že si pana Čuby opravdu vážím a pana Zemana ne. To od chvíle, kdy utekl z politiky jako malý kluk v momentě, kdy nedosáhl pěti procent. Bylo to pro mě signálem, abych ho přestala prosazovat jako člověka vhodného na prezidenta. Ten, kdo utíká z boje, nemá být prezidentem. Jestli chcete směšovat slova pana Čuby, můj názor na zemědělství a pochybnou kampaň Zemana, tak ať mě do toho nezatahujte,“ zakončila Bobošíková.

Mynář stojí za názory Františka Čuby neochvějně: „Lidé jako docent Čuba, kteří mají letité zkušenosti se zemědělstvím, mají pořád co říct. Takových odborníků, kteří pro zemědělství v republice něco udělali, všichni víme, u nás moc není. Není odtržen od reality zemědělství, protože se v něm pořád pohybuje. O tom, že je zemědělství u nás průšvih, jako téměř všechno, se nemusíme vůbec bavit, to každý ví. Nikdo od nás se pořádně o zemědělství v rámci Evropské unie nestará. Proto tady máme polozelená rajčata ze Španělska bez chuti a jíme polské maso, které by jinde nežral ani pes. Proto říkáme, že by se měly vytvořit menší zemědělské celky, které zajistí v určitých produktech nezávislost na Evropské unii, protože to bude ve prospěch lidí. S touto koncepcí souhlasím a my ve Zlínském kraji jsme hrdí na to, že docent Čuba je nositelem této naší stranické koncepce zemědělství.“

Ostatně sám strůjce slušovického zázraku František Čuba se k tomu nechtěl nijak vyjadřovat. Za socialismu vytvořil z upadajícího zemědělského družstva prosperující megapodnik. Slušovice pozvedl na hospodářské centrum regionu, ale v devadesátých letech se jeho impérium zhroutilo. Podle jeho vlastních slov se pod tím podepsal zesnulý exprezident Václav Havel a válku se státem nešlo vyhrát.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …