Hájek: Darwinismus je nesmyslným výplodem levičáků

14.04.2010 22:09

Vicekancléř prezidenta Petr Hájek vystoupil po ostrých výpadech proti České televizi zcela výjimečně v pořadu tohoto média. Zopakoval, že nepochází z opice a vysvětlil divákům, proč je pro něho týdeník Respekt pouze okrajové médium.

Hájek: Darwinismus je nesmyslným výplodem levičáků

V přibližně hodinovém pořadu ČT Hyde Park odpovídal na dotazy diváků vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek. Nejobšírněji odpovídal na otázku, proč nebyl na pražský summit prezidentů Obamy a Medvěděva pozván také exprezident Václav Havel, bývalý ministr zahraničí a současný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo novináři týdeníku Respekt.

„Celá kauza vychází z dezinformace ČT. Schwarzenberg byl pozván a pozvání odmítl. Summit označil za cosi lokajského, čímž se dopustil výroku, který ho není hoden. Já jsem si přitom vždy myslel, že naše šlechta ctila hlavu státu. Ohledně exprezidenta Havla je to velmi jednoduché. V době, kdy jsme sestavovali listinu pozvaných hostí, byl exprezident Havel nemocen a nebylo jasné, jak dlouho bude nemocen," uvedl Hájek. Dodal, že ačkoli současný prezident a exprezident zastávají diametrálně odlišná stanoviska, vztahy obou mužů jsou korektní.

Zaznělo také: Hájek: Současná ODS je spíše středová. Podivná




Respekt vlastní uhlobaron Bakala. Navíc je okrajovým médiem

Diváky také zajímalo, proč nebyla na akci přizvána celá řada novinářů, například zástupci týdeníku Respekt.

„Prestiž Respektu je dána tím, že ho vlastní uhlobaron Bakala a pak tím, že z jeho okruhu se rekrutuje velká většina redaktorů České televize. Z hlediska nákladu a čtenosti můžeme Respekt označit za okrajový stejně jako brněnské Kontexty a jako takový na podobně velké akce nepatří," reagoval na dotaz Hájek.


Z opice se nevyvinul vůbec nikdo

Hájek je znám tím, že opakovaně popírá Darwinovu teorii o vývoji druhů. Ostře se vůči ní vymezil i tentokrát.

„Nejen já, ale nikdo se nevyvinul z opice, tato blamáž darwinismu je dávno vyvrácena. Ostatně sám Darwin byl hluboce přesvědčen, že člověk je kreací boží. Teprve jeho následovnící darwinisté - levičáci, kteří potřebovali jeho teorii využít pro své politické cíle, např. Mao Ce-tung spojoval s touto teorií svou politickou představu. Teorie byla využita politicky, ale ztratila jakoukoli vědeckou oprávněnost," prohlásil Hájek


Klausismus versus Havlismus - svoboda versus nesvoboda

Za pomoci těchto dvou specifických pojmů se v závěru pořadu Hájek pokusil jasně rozlišit politické postoje exprezidenta Havla od postojů současné hlavy státu.

„Havlismus říká, že klíčová je úloha vize budoucího světa, Klaus naproti tomu říká, svět je dost. Hleďme, abychom v tomto světě udržovali stonek svobody. Je to spor mezi levicovým vizionářstvím a pravicovou obhajobou svobody. Z tohoto hlediska havlismus směřuje k Evropské unii a Evropská unie směřuje k nesvobodě," řekl Hájek.

Není bez zajímavosti, že jedna z divaček v reakci na Hájkovy výroky reagovala v tom smyslu, že bezbřehý liberalismus je už dávno za zenitem. "Ve Spojených státech už na to dávno přišli a pan Václav Klaus to odmítá uznat, protože je arogantní namyšlený narcis."


Ostrý boj Hradu s Českou televizí na ParlamentniListy.cz:

Hájek se opřel do ČT a Moravce, Janeček ho pozval k sobě
Hájek přitvrdil: Moravec má v rámci ČT svůj privátní kanál

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…