Hájek: Trvám si na svém. Pořád nevěřím, že Halík je kněz

02.12.2011 17:06

Už jednou vicekancléř prezidenta Václava Klause zpochybnil, že by byl Tomáš Halík, věčně kritizující prezidenta, byl vysvěceným knězem. Ten okamžitě přispěchal s dokumentem, který jeho vysvěcení údajně dokládá. Ale... Petra Hájka nepřesvědčil. Dokument prý nemá patřičné náležitosti a byl vydán pro podobné kroky nekompetentní osobou. Hlavní však podle vicekancléře je, že se jako kněz nechová.

Hájek: Trvám si na svém. Pořád nevěřím, že Halík je kněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek

Ve středu vyšel rozhovor s Tomášem Halíkem v MFD, kde se Halík nerozpakoval kritizovat ani pražského arcibiskupa a primase českého Dominika Duku za to, že to prý s kladným vztahem k prezidentu Klausovi přehání. Na to reagoval prezidentův vicekancléř a tradicionalistický katolík Petr Hájek v ParlamentníchListech.cz a rozhovoru pro náš server také zpochybnil samotné Halíkovo kněžství.

ROZHOVOR Šokující informace. Halík asi není kněz, říká Klausův Hájek

Žádný kněz, jen havlistický aktivista

„Halík o sobě prohlašuje, že jej kdysi tajně vysvětil kardinál Meisner, arcibiskup z Kolína nad Rýnem. Z naprosto důvěryhodných zdrojů vím, že je to lež. Pan kardinál se velmi divil, jak si mohl Tomáš Halík něco takového vymyslet. Tím vzniká nikoli nepodstatná otázka - kdo pana Halíka vysvětil, respektive zda vůbec svěcení má. Tedy je-li skutečně kněz, nebo jen běžný havlistický aktivista," řekl ve středu ParlamentímListům.cz vicekancléř Hájek.

Na to téměř rychlostí blesku reagoval Tomáš Halík s tvrzením, že Hájek lže a kněžské svěcení může doložit. Česká biskupská konference poté zveřejnila dokument, který má svěcení dokazovat.

Halíkovo vyjádření zde:

Vysvěcen jsem byl. Pochybuji o Hájkově duševním zdraví

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek však platnost zveřejněného dokumentu zpochybňuje, protože podle něho neobsahuje důležité náležitosti. Překvapila ho především Halíkova rychlá reakce: „Upřímně řečeno blesková reakce pana inženýra Halíka ve mně vzbuzuje ještě více pochybností než předtím. To, co nazýváte dokumentem, moc dokumentem není. Nemá ani datum, takže nevíme, kdy vznikl, jestli ne třeba včera večer."

Dokumentu chybí základní náležitosti

„Je vydán kolínským arcibiskupem, v jehož kompetenci toto není. Nemá ani protokolární číslo. To by znamenalo, že kolínský arcibiskup vydal potvrzení o svěcení, aniž by to zaregistroval ve své vlastní kancelářské agendě. To je ovšem nepochopitelné, protože se registrují i odpovědi na dotazy věřících - natož potvrzení o svěcení či jiných svátostech," vysvětlil redakci prezidentův vicekancléř.

Vyjádření ČBK: Kněžské svěcení mons. Tomáše Halíka je platné. Petr Hájek lhal

Ten se zároveň brání, že v této věci o žádné jeho osobní vyřizování účtů s Halíkem, ale je to problém daleko obecnější a závažnější. „Dobře to vystihl jeden znalec katolického práva, který napsal: ‚S tímto papírem nemůže kněz ani veřejně sloužit mši, ani být jako kněz zaměstnán, natož být farářem akademické farnosti nebo dokonce monsignorem....' S tím se zcela ztotožňuji. Řekl bych, že zveřejněním tohoto ‚dokumentu‘ se moje domněnky o spornosti platného vysvěcení Tomáše Halíka spíše posílily než naopak. Mnohem lépe teď rozumím tomu, proč se církev dívá s takovou - řekněme diplomaticky - obezřetností a rezervovaností na takzvaná tajná svěcení," upozorňuje dále.

Pokud je skutečně knězem, budu znepokojen ještě víc

Je vůbec něco, co by bylo průkazné a dostatečně prokázalo Halíkovo kněžství?, ptali jsme se. „No... těžko říci. Rád bych panu Halíkovi pomohl, ale na to jsem malý pán. Mám za to, že jediný, kdo mu snad pomoci může, je současný erfurtský biskup. Ten by mohl potvrzení vystavit buď na základě záznamů - třebas tajně vedených - zesnulým biskupem Hugem Aufderbeckem, který pana Halíka údajně vysvětil," navrhuje možné vyřešení sporu Hájek.

„Pokud nic takového nebude nalezeno - a trochu se hrozím, že je to docela dobře možné - zbývalo by alespoň nějaké dodatečné přísežné prohlášení svědků. Pokud ani ti se nenajdou, řečeno slovy již zmíněného znalce katolického práva, ‚...pak je jen jedna cesta a to přesvěcení sub conditione!‘ Trochu se obávám, že to bude tento případ. Ani nevím, zda jako katolík budu rád, pokud se budu mýlit," říká hradní vicekancléř.

Halík zastává bludné učení

Pokud by došlo k nezpochybnitelnému potvrzení Halíkova kněžství, byl by Hájek znepokojen hlavně proto, že se jemu, ale je třeba říci, že i celé řadě dalších tradičních katolíků velmi nelíbí, jakým způsobem svoji kněžskou službu Halík pojímá. Například podle dřívějšího vyjádření ředitele Institutu sv. Josefa pro ParlamentníListy.cz je Halík hlavním představitelem teologického relativismu a hledá společné cíle s nekřesťanskými náboženstvími, čímž se podle něho nachází mimo učení Římskokatolické církve.

Více zde: Klausovský katolík udeřil: Halík je kacíř

„Vzhledem k páně Halíkově řekněme velmi svéráznému pojímání jeho služby, kterou nazývám dalajlámovský katolicismus. To je jedna z módních cest, jak víru ve vzkříšeného Ježíše relativizovat a posléze destruovat. Ve smyslu těchto páně Halíkových snah pro mne ještě horší, než zjištění, že pan Halík právoplatné vysvěcení nemá, by byl opak," uzavřel pro server ParlamentníListy.cz Petr Hájek.

K tématu:

Halík by za války podporoval Hitlera, řekl klausovec Bátora

Akce klubu havlistických aktivistů, říká k Malého prohlášení Hájek

Hájkovy vzory křesťanské politiky: Ježíš, sv. Pavel a Benedikt XVI.

Arcibiskupství: Halíkova slova nejsou oficiální stanovisko církve

reklama

autor: Radim Panenka, Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…