Hájek: Vláda kapitulovala před lékaři. A teď natáhnou ruce další

17.02.2011 11:20

Zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek zkritizoval dohodou uzavřenou mezi českou vládou a Lékařským odborovým klubem, kdy ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 společně s exekutivou kapituloval před nátlakem odborářů.

Hájek: Vláda kapitulovala před lékaři. A teď natáhnou ruce další

„Říká se, že špatný mír je lepší než dobrá válka, ale tohle je špatný mír chystající špatnou válku. Nelze se divit, že na to Lékařský odborový klub přistoupil, protože v zásadě dosáhl plně svého. Bylo by lépe, kdyby to vláda neschválila. Bylo možné tento výsledek očekávat, když doktor se baví s doktory. Heger byl v tomto případě spíše doktorem než ministrem. Tohle zakládá návod, jak mohou postupovat ostatní odbory a ve svém důsledku to pak nebude mít konce," řekl ParlamentnímListům.cz Hájek. V současnosti vedou svůj útok na ministra vnitra například hasiči a policisté.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Klaus Hegerovi asi nezatleská

Sám prezident Václav Klaus patrně rovněž nebude nadšen z porážky vlády. Již dříve vyzýval ministra Hegera, aby lékařským odborářům neustupoval. ParlamentnímListům.cz Klaus před časem řekl, že by měl být Heger v jednání s lékaři tvrdší.

„Máme tady zase konečně ministra nové vlády. Já doufám, že tady dnes posílí na duchu i na těle a bude o to silnější v boji s těmi nezodpovědnými a arogantními jedinci, kteří prostě nemají nárok na to, aby svůj boj vyhráli," řekl Václav Klaus s úsměvem směrem k Leoši Hegerovi 26. ledna na Jazzu na Hradě a nebylo pochyb, koho prezident míní "těmi nezodpovědnými a arogantními jedinci". Heger tedy Klausovo očekávání patrně zklamal.

Nepřijatelné vydírání

Klaus zkritizoval lékaře podporující akci "Děkujeme, odcházíme" již ve svém novoročním projevu a stejně tak i dříve podpořil Hegera v tom, aby nekapituloval.

„Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání. Známá varovná slova o opouštění vlasti z básně Viktora Dyka platí i dnes ve světě mobilů a internetu," pronesl prvního ledna prezident.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…