Hanebný kníže chrápe, Zeman ho přišel počurat. Po projevu začala válka

08.05.2013 7:26

UVNITŘ VIDEO Jako kdyby se Česko trochu vrátilo do dob před druhým kolem prezidentské volby. Asi tak by se dala přirovnat úterní návštěva prezidenta Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně. Zemanův projev, ve kterém ostře kritizoval podřimujícího Karla Schwarzenberga, vyvolal vášnivé reakce jak mezi politiky, tak na internetu.

Hanebný kníže chrápe, Zeman ho přišel počurat. Po projevu začala válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg většinu projevu propřemýšlí

Anketa

Vyčítáte Schwarzenbergovi, že dřímal při Zemanově projevu?

88%
12%
hlasovalo: 4035 lidí

Zeman při svém projevu narazil na podporu solárních energií. Dotace na ně dokonce označil za největší tunel v dějinách české společnosti. Zeman uvedl, že „solární baroni“ české hospodářství připravili zhruba o 200 miliard korun. Kromě solárního tunelu prezident Zeman mluvil o rostoucí nezaměstnanosti, podpořil návrhy na majetková přiznání, znovuzavedení progresivní daně z příjmu fyzických osob a zvýšení daní pro firmy.

Dalším bodem jeho řeči byla volební reforma a zvýšení počtu volebních krajů ze 14 na 35, o což usiloval už v době opoziční smlouvy jako premiér. Zeman dále řekl, že problémem české společnosti jsou především korupce a rozkrádání veřejného i soukromého majetku a sílící nedůvěra vůči ústavním institucím. Prezident rovněž představil své nové hradní poradce.

Zadupat do země a počurat

Poté začal Zeman rozebírat své spory s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, který zrovna podřimoval. Svému bývalému soupeři v boji o Hrad prezident vyčetl například vleklé spory o obsazení velvyslanectví či jeho časté usínání. Když Zeman hlasitě rozvíjel svou představu o zahraniční politice slovy, že velvyslanec musí být především schopen ekonomické diplomacie a koncert Pussy Riot v Černínském paláci by nic nevyřešil, část poslanců TOP 09 se zvedla a ze sálu odešla. Ministr financí Miroslav Kalousek později iDnes.cz řekl: "Některé věci jsme už slyšeli, tak jsme se šli věnovat radši jiným, užitečnějším věcem."

Oproti tomu poslanec ČSSD Adam Rykala napsal ze své sněmovní lavice pohotově na Facebook: "Poslanci TOP 09 na pokyn Kalouska odchází ze sněmovny. Neúcta k prezidentovi republiky. Prosím, ať už se nikdy nevracejí."

„Pan prezident se řídí podle středověké poučky, že není třeba soupeře jen porazit, ale také zadupat do země a počurat. Chtěl bych, aby můj prezident sjednocoval, nikoli rozděloval,“ řekl Lidovkám.cz předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Podobný názor měla jak Karolína Peake (LIDEM), tak poslanec Igor Svoják z ODS. Sám šéf diplomacie podotkl: „Pan Zeman opakoval věci, které jsem slyšel dost často. Je pozoruhodné, jak velkou část toho projevu mi prezident věnoval.“

„Poslední část projevu byla podle mne až příliš osobní. Kdybych byl na jeho místě, odpustil bych si ji. To by si měli pánové říct mezi sebou a neprobírat to takto veřejně,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Jaroslav Lobkowicz s tím, že jinak byl projev prezidenta zajímavý. „Myslím, že bude dobře, když se prezident mezi námi častěji ukáže,“ dodal poslanec.

Hlas internetu...

Naopak proti spícímu knížeti vystoupili například místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Ten by Schwarzenbergovi doporučoval jít se léčit. „Ten spící člověk je asi těžce nemocný a měl by se léčit,“ napsal na svém Facebooku. Další sociální demokrat Jaroslav Foldyna zase napsal, že „ministr zahraničí, který pořád chrápe při jednání, je buď ignorant, nebo senilní, popřípadě obojí".

Obrázky ministra zahraničí dřímajícího při projevu prezidenta vyprovokovaly dokonce i petici za odstoupení Karla Schwarzenberga. Ta se včera večer objevila na serveru Jednej.cz, který stojí i za masivní peticí proti novoroční amnestii Václava Klause, kterou podepsaly na začátku roku statisíce lidí. O šíření petice se stará i největší protivládní facebooková skupina "Stydím se za vládu ČR a chci její demisi", která narostla už na 27 tisíc členů.

Celá petice ZDE

„Nechceme, aby Českou republiku v zahraničí reprezentoval člověk, který neumí artikulovat a nedokáže se reprezentativně chovat na veřejnosti,“ píše se v "protiknížecí" petici. „Ještě jeden rok národní hanby si již prostě nemůžeme dovolit,“ stojí v ní. Prostřednictvím petice chtějí autoři poukázat na to, že jsou zde desetitisíce voličů, kterým tato situace není lhostejná a kteří nebudou váhat projevit své rozhořčení nad úrovní některých z ministrů v nadcházejících parlamentních volbách.

Pozitivními ohlasy na úterní projev je přirozeně zahrnut oficiální facebookový profil Miloše Zemana. "Projev byl naprosto báječný! Poprvé v životě máme pocit, že je na hradě člověk, kterému záleží na nás...lidech. Jen tak dál," píše jeden z fanoušků hlavy státu.

Oficiální facebooková stránka TOP 09 se oproti tomu nestydí nepřímo připustit, že Schwarzenberg spal. Projev byl prý "kromobyčejně unavující". Pod toto krátké prohlášení připsal svůj pohled i europoslanec ODS a častý kritik ministra zahraničí Jan Zahradil, podle kterého by už TOP 09 měla přestat Schwarzenberga trápit.

"Vážení voliči a příznivci KS, opravdu nemůžete nějak šetrně starému pánovi vysvětlit, že už ho to není hodno nechat se vystavovat v těchto ponižujících situacích...měl by mít právo politiku opustit důstojně, ne takto. To říkám jako jeho politický konkurent. Nebo jej hodláte ještě trápit i v kampani 2014? A neokecávajte to Zemanem, pls...", uvedl Zahradil.

Z facebookové stránky TOP 09

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …