Hašek (ČSSD): Premiér Nečas se zachoval jako uličník

24.02.2013 16:06

Komentář poslance, předsedy Asociace krajů ČR a hejtmana Michala Haška nejen k církevním restitucím.

Hašek (ČSSD): Premiér Nečas se zachoval jako uličník
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Názor na církevní restituce mám dlouhodobě stejný a jsem přesvědčen, že neexistuje racionální obhajoba tohoto zákona a postupu, který vláda Petra Nečase zvolila. Při utajeném podpisu smluv s vyloučením veřejnosti a médií, se premiér zachoval jako uličník, který skrývá přesun veřejného majetku v hodnotě desítek miliard korun. Zákon o církevních restitucích je výsledkem politické dohody vládních stran ODS,TOP09,VV(LIDEM) a církví, nikoliv celospolečenského koncensu či dohody vlády a opozice s ohledem na dlouhodobé zatížení veřejných financí přesahující mandát současné vlády. Zcela chybí konkrétní výčet majetku, ze kterého vláda při ocenění vycházela, a v podstatě darovala církvím několik desítek miliard korun na základě politické koaliční dohody. Byla tak založena nová a zvláštní kategorie restituce a já jsem velmi zvědav na výsledek rozhodování Ústavního soudu v této věci.

Úvodním tématem diskuse ale byla omluva Petra Nečase sudetským Němcům, kterou Petr Nečas pronesl v Bavorsku. Premiér odcitoval platný text česko-německé deklarace a také, což oceňuji, zdůraznil, že majetkové nároky nepřicházejí v úvahu. Nedivím se však pobouření válečných veteránů a tisíců vězňů koncentračních táborů, když Petr Nečas v doprovodu vedení landsmanšaftu navštívil koncentrační tábor v Dachau. To považuji za chybu, kterou si premiér naší země mohl odpustit. Vnímám citlivost témat spojených s rokem 1938 i s rokem 1945 a jsem přesvědčený o nutnosti poctivého přístupu k tehdejším událostem. Premiér se ovšem zachoval jednostranně a já postrádám podobné vyjádření a omluvu z úst představitelů landsmanšaftu směrem k Československu a jeho občanům.

Posledním tématem byl vývoj na politické mapě ČR. Jakkoliv se ODS chlácholí, že jejich propad preferencí je důsledkem nepopulárních kroků a tzv. reforem, já jsem přesvědčen, že v příštích volbách do poslanecké sněmovny o tuto iluzi přijde. ODS a koalice flagrantně porušuje své volební sliby. Pravice zadlužila zemi 746 miliardami od roku 2006. V ČR je nejvyšší nezaměstnanost od velké krize třicátých let, a dle staré metodiky se jedná o více než deset procent!!! V roce 2009 se přitom ekonomika propadla do recese. Zatímco naši sousedé od té doby opět rostou, do České republiky se minulý rok recese vrátila a propad ekonomiky se očekává i v letošním roce. Vláda podvazuje spotřebu zvyšováním nepřímých daní, které dopadají zejména na občany s nízkými a středními příjmy. Věřím, že toto jednání nemůže naše veřejnost ocenit jinak, než propadem české pravice v nadcházejících volbách.

Osobně jsem také velice rád, že má tato země levicového prezidenta. Pokud se naplní předpoklady a ČSSD v roce 2014 převezme vládní odpovědnost, budeme muset nalézt recepty na nápravu škod, které napáchala vláda Petra Nečase. Stejně, jako do dnešního dne řešíme na krajích pozůstatky po reprezentacích ODS a jejich zadlužování krajů a špatných rozhodnutí z dob jejich vlády nad kraji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…