Hasiči a policisté budou mít zmrazené platy i příští rok

30.11.2011 16:44

Vláda dnes formálně potvrdila, že příslušníkům bezpečnostních sborů zůstanou v příštím roce zmrazeny platy. Letos se tarifní platy hasičů, policistů, celníků nebo příslušníků vězeňské služby v porovnání s rokem 2010 snižovaly o deset procent a na stejné úrovni by měly zůstat i v roce 2011, protože na platy prý není víc peněz.

Hasiči a policisté budou mít zmrazené platy i příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté udržují pořádek

Premiér Petr Nečas (ODS) po zasedání kabinetu uvedl, že vláda postupuje podle programového prohlášení. Přidáno dostanou pouze učitelé, navýšení platů soudců a státních zástupců bylo vynuceno rozhodnutím soudu. Více peněz ale příští rok dostanou i lékaři a sestry v nemocnicích, těm by se měly mzdy zvýšit o 6,25 procent podle ministra zdravotnictví, a o deset procent podle představ odborů.   

Nedostanou nic ani v dalších letech

Hasiči, policisté, vojáci a státní úředníci nedostanou pravděpodobně přidáno ani v příštích letech. Vláda jim totiž kvůli snižování rozpočtového schodku hodlá zmrazit platy až do roku 2014. Příští rok se přitom kvůli vyšší DPH očekává růst inflace o tři procenta, reálné mzdy proto poklesnou.

Kvůli zmrazení platů proto policii opouštějí stovky zkušených lidí: "Zejména na některých útvarech, které se zabývají složitější trestnou činností, a nemusí to být jen elitní útvary, se už policisté nemají od koho učit," varuje předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek. Podle ministra vnitra Jana Kubiceho ovšem mohlo být i hůř: "Jsem v podstatě rád, že to dopadlo aspoň takhle, že tarifní složky nejsou snižovány."

Čtěte:
Bulvár vyděsil národ: Policie nemá peníze, bude vládnout podsvětí
Kdo pomůže, když vás přepadnou? Víme, kolik policistů čeká vyhazov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…