Havel a Janžurová převzali čestné občanství Prahy 6

02.09.2011 18:31

Čestné občanství Prahy 6 za odvahu, osobní statečnost a umělecký přínos převzal dnes exprezident Václav Havel z rukou starostky této městské části Marie Kousalíkové. Havel, který na ceremoniál přišel v doprovodu své manželky Dagmar, se na veřejnosti ukázal za velkého zájmu médií po delší době. Spolu s ním byla v Břevnovském klášteře oceněna za svůj umělecký přínos také herečka Iva Janžurová.

Havel a Janžurová převzali čestné občanství Prahy 6
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

Václav Havel, jemuž bude letos v říjnu 75 let, se v posledních měsících cítil zesláblý a zhubnul, obtížně se zotavoval z březnového zánětu dýchacích cest. Dnes si při chůzi pomáhal hůlkou, působil křehce, ale byl dobře naladěn. Do Prahy bývalá hlava státu přijela ze své chalupy na Hrádečku, kde tráví léto. Na chalupu se zase vrátí, protože mu venkovský vzduch prospívá. 

Kaplického knihovna? Zase čecháčkovství 

Havel poznamenal, že jej bere jako možnost otevřít důkladnou veřejnou debatu o Praze 6 i o celé metropoli. Obává se totiž o vývoj a další tvář Prahy, která podle něj nemá srozumitelný názor na sebe sama. "Já jsem samozřejmě rád, že jsem čestným občanem všech svých domovů. Jsem čestným občanem svého hlavního domova v Dejvicích a jsem čestným občanem obce Mladé Buky, kam patří náš Hrádeček," řekl pak exprezident novinářům.

Související:
Vyjeli jsme za Havlem, naháněla nás policie

Mrzí ho, že na pražské Letné nevznikl projekt knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. "Když téma Národní knihovny nedávno znovu otázku Letné otevřelo, zmohli jsme se pouze na čecháčkovský odpor k modernímu projektu," zmínil Havel k osudu Letné. Pochybuje o smyslu tunelu Blanka, který je nyní hlouben pod Letnou. "Nebude otrocká a v tomto případě i velmi nejistá služba automobilové dopravě plivnutím do tváře veškeré urbanistické logice?" uvedl Havel. 

Otevřeme divadlo, navrhla Janžurová

Havlovu kritiku urbanistického plánování Prahy dnes nepřímo potvrdil náměstek primátora pro územní plán Josef Nosek (ODS). Součastný systém plánování rozvoje města označil na tiskové konferenci za špatný a novinářům řekl, že začne pracovat na "pravidlech hry". "Naše neschopnost udržet územní plán bez tisíců změn městu škodí. Bezcílnost a bloumání na poli urbanismu vede k bezvládí, chaosu a špatným výsledkům, ze kterých nakonec tratí všichni," řekl Nosek. 

Janžurová Havlovi spontánně navrhla, zda by se nechtěl připojit k jejímu úsilí vytvořit v šesté městské části další divadlo. Už má ke svému nápadu vyhlídnutý i zchátralý objekt na Ořechovce.

Čtěte více:
Havel byl jen loutka. A zabíjet jsme chtěli, přiznal Mašín před smrtí
Havel přišel na premiéru Odcházení a při výstupu na pódium upadl
Havel proti ceně pro Putina. Ješitnost nebo záslužný počin?
Havel čestným občanem Prahy 6. Plastici mu ale nezahrají

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …