Havel opět podpořil Stranu zelených v předvolebním boji

13.08.2009 17:20

Exprezident Václav Havel ocenil uklidnění poměrů ve Straně zelených a vyjádřil jí podporu v blížících se volbách do Poslanecké sněmovny.

Havel opět podpořil Stranu zelených v předvolebním boji

Bývalý prezident Václav Havel při schůzce se šéfem Strany zelených Ondřejem Liškou ocenil uklidnění poměrů v této partaji a vyjádřil jí podporu v blížících se předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. "Člověk, který sleduje českou polickou scénu, mi dá za pravdu, že přítomnost Strany zelených v příštím Parlamentu je v obecném zájmu," řekl Havel.

Informaci uvedla SZ ve své tiskové zprávě. Havel podpořil partaj už před červnovými volbami do europarlamentu, zelení ale tehdy propadli a nezískali žádné poslanecké křeslo. Podobný scénář jim předpovídají i nynější předvolební průzkumy, většina z nich neslibuje zeleným ani potřebných pět procent.

Někteří politologové si nemyslí, že exprezidentova podpora bude pro zelené přínosem. Politolog Petr Just připomněl, že v minulosti fungovala veřejně vyjádřená Havlova podpora jako „polibek smrti", stalo se tak například v případě Unie svobody.

Strana zelených získala ve sněmovních volbách v roce 2006 šest poslaneckých mandátů. Spolu s lidovci se podílela na koaliční vládě Mirka Topolánka, v níž získala čtyři ministry.

Během volebního období ale SZ opustily dvě poslankyně Olga Zubová a Věra Jakoubková, které se podílely na pádu Topolánkova kabinetu. Zubová v eurovolbách kandidovala za Demokratickou stranu zelených, která však také pohořela. V předčasných volbách do poslanecké sněmovny figuruje Olga Zubová na kandidátce ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…