Havlovo letiště: Pár podpisů proti. Radek John a další nadšeně souhlasí

27.12.2011 12:48

Nápad režiséra Feniče na přejmenování pražského ruzyňského letiště po Václavu Havlovi sice získává v internetové petici podporu, zdaleka s ním však nesouhlasí všichni. Dokazuje to i vznik petice opačného znění. Ta se po internetu šíří třetím dnem a své odmítavé stanovisko zdůvodňuje především tím, že okamžité přejmenování, jak to požaduje Fenič, je příliš unáhlené. Čeští politici však pro přejmenování letiště vesměs horují.

Havlovo letiště: Pár podpisů proti. Radek John a další nadšeně souhlasí
Foto: letistevaclavahavla.cz
Popisek: Letiště Václava Havla (fotomontáž)

Jako hlavní argument odpůrci přejmenování zdůrazňují, že Havlův veřejný život nebyl jen na sklonku roku 1989, podle čehož je dnes často a také jednostranně hodnocen. Havel byl také třináct let prezidentem republiky a za tu dobu učinil podle odpůrců spousty velmi kontroverzních kroků.

Nejdříve historická analýza a objektivní hodnocení Havlových činů

„Nesouhlasím s přejmenováním Ruzyňského letiště na letiště Václava Havla, a to nejméně do té doby, než se skutečně objektivně posoudí role Václava Havla jako občana před rokem 1989, a poté jako  prezidenta Československé a později České republiky po roce 1989,“ píše se v prohlášení na úvod.

Autoři petice dále požadují historickou analýzu, vypracovanou s dostatečným odstupem, aby byla zaručena nezávislost hodnocení Havlova působení v českém veřejném životě. V případě, že by společenský požadavek na přejmenování letiště i nadále vytrval, je podle autorů nutné vypsání referenda, aby měli takový krok možnost posoudit přímo občané.

Na stránce, kde je petice umístěna, se také rozvinula poměrně široká diskuse, kde lidé v naprosté většině velmi kultivovaně sdělují své důvody, proč s přejmenováním letiště po Havlovi nesouhlasí.

Amnestoval vrahy a má mít letiště?

„Nevidím důvod proč měnit již historický název letiště. Domnívám se, že jde o zbytečné náklady, které vzniknou v případě přejmenování. Když už je potřeba něco po V. Havlovi pojmenovat, proč nevybrat nějakou novou stavbu, která se ještě nedostala do povědomí světa pod jiným názvem?“ ptá se jeden ze signatářů petice.

Podepsat petici pro přejmenování můžete ZDE

Podepsat petici proti přejmenování můžete ZDE

„Nechci, aby se naše letiště jmenovalo po člověku, který pustil ven vrahy, podporoval bombardování Jugoslávie a omluvil se sudetským Němcům,“ naráží exprezidentova problematická rozhodnutí další z podepsaných.

„Václav Havel je příliš rozporuplnou osobou, nekriticky a z velké části neoprávněně oslavovanou. Fanatické běsnění a přímo zbožštění, které se v této zemi v minulých dnech odehrávalo, je dostatečným argumentem proti. Taková rozhodnutí je třeba dělat s rozmyslem a ne jako reakci na rozpoutané mediální šílenství,“ připomíná další uživatel v diskusi.

Často také zazníval názor, že přejmenování letiště nemá význam, protože v Praze je mezinárodní civilní letiště jen jedno a běžně se, i v zahraničí, používá název letiště Praha, nikoli Ruzyně, proto by se nový název prý stejně neuchytil. Velká světová města, jako třeba New York, kde je Kennedyho letiště, jsou výjimkou, protože tam je letišť více a ta se od sebe musí nějak odlišit. Podle dalšího ze signatářů přišel Fenič s iniciativou na přejmenování jen proto, aby se zviditelnil a více se o něm mluvilo.

Havlova rodina s přejmenováním souhlasí

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla?

18%
82%
hlasovalo: 1849 lidí

Počtem podepsaných osob se však zatím petice srovnávat nedají. Feničova internetová výzva má osmý den po spuštění přes 55 tisíc podpisů, ta nesouhlasná zatím něco přes osm set. Ovšem s tím, že běží teprve třetí den a hlasy na ní přibývají po desítkách téměř každou minutou.

Autor původní výzvy, režisér a producent Fero Fenič svůj návrh zdůvodnil mimo jiné tím, že „letiště je křižovatkou cest, prolínání a potkávání se národů, symbolem svobodného pohybu lidí i myšlenek. Pro Čechy bylo a je bránou ke svobodě, pro cizince prvním místem, přes které do naší země vstupují. Dosud jeho název Ruzyně evokuje především známou pražskou věznici. Jméno Václava Havla tak bude i deklarací hodnot, ke kterým se hlásíme,“ uvádí Fenič ve své webové výzvě, jejíž návrh prý podpořila i Havlova rodina, bez čehož by ani nebylo možné pojmenování uskutečnit.

Redakce ParlamentníchListů.cz také oslovila několik desítek našich poslanců a senátorů s anketní otázkou, zda přejmenování podporují či nikoliv. Z těch, kteří na dotaz dosud reagovali, návrh převážná většina z nich podporuje.

Bývalý předseda KDU – ČSL a dnešní senátor Jiří Čunek bude dokonce v Senátu navrhovat, aby celá horní komora Parlamentu přejmenování podpořila. „Má to mnohem větší význam, než onen nesmyslný zákon, který říká, že se Havel zasloužil o svobodu a demokracii. To nelze nijak dávat zákonem, takových lidí byla jistě celá řada. Navíc o zákonu nebude už druhý den nikdo vědět, oproti tomu letiště nám to bude každý den připomínat,“ sdělil redakci senátor Čunek.

Ve vzduchu létají emoce, je to předčasné

Návrh podporuje i europoslanec z KDU – ČSL Jan Březina. „Jsem pro. Havel je dobrá značka,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Poslanec ČSSD Milan Urban to vzal poněkud z jiného pohledu: „Nemáme moře, takže vzduch je naše moře. Jsem všema deseti pro,“ napsal doslova.

Souhlasí také poslankyně Lenka Kohoutová z ODS. „Jsem samozřejmě pro. Myslím, že by to byla jedna z důstojných poct panu prezidentu Havlovi,“ domnívá se. Podobně to vidí i její stranický kolega a poslanec Walter Bartoš.

Zcela odlišně to však vidí poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio. „Jsem proti. Nechci, aby se podobná rozhodnutí přijímala v době, kdy ještě ve vzduchu lítají emoce. To platí pro přejmenování letiště i lex Havel,“ nesouhlasí Paggio ani s plánovaným vládním návrhem zákona o údajných Havlových zásluhách.

Jeho stranický šéf a bývalý ministr vnitra Radek John naopak návrh podporuje. „Václav Havel má největší zásluhu na otevření brány do anglosaského světa po naší izolaci způsobené socialistickým režimem. Bylo by skvělé, kdyby stál symbolicky i u brány, kterou dnes a denně vstupují občané celého světa do České republiky. Jednoznačně to podporuji,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda VV.

Stejně to vidí i další z poslanců VV Jiří Štětina: „Jednoznačně s tím souhlasím a uvítal bych to. Václav Havel byl osobností celosvětovou. Podporu Feničův návrh získal i u poslankyně Heleny Langšádlové z TOP 09. Podle ní je zvykem, že letiště nesou jména významných osobností. Návrh bude podporovat i její kolegy z TOP 09 Anna Putnová.

Havla musí hodnotit budoucnost, ne my

Poslanec KSČM Stanislav Grospič nepovažuje přejmenování ruzyňského letiště za dobrý nápad a osobně k němu nevidí ani žádný důvod. Plán nemá podporu ani u europoslance Jaromíra Kohlíčka z KSČM. „Řadu kroků Václava Havla považuji za kontroverzní, i když v určitých otázkách sehrál svoji pozitivní úlohu. Principiálně ale nic nebrání tomu, aby se letiště jmenovalo po kterémkoliv státníku naší minulosti. Já osobně pokud bych měl volit z našich prezidentů, vybral bych Dr. Edvarda Beneše, protože on obnovil tento stát a jeho zásluhy by v tomto případě měly mít přednost,“ uvedl Kohlíček.

Nesouhlasí ale ani Ivo Strejček, europoslanec za ODS. „Tento nápad nesdílím. Jednak proto, že přínos Václava Havla nejobjektivněji zhodnotí budoucnost a ne počet symbolů a jednak proto, že s přejmenováním bývá svízel. Třeba Gottwaldov nebo Zlín? Přimlouvám se za ponechání historického názvu Ruzyně,“ reagoval Strejček na dotaz ParlamentníchListů.cz

S návrhem má problém i poslanec a někdejší pražský primátor Pavel Bém. „To mi nepřipadá ani důstojné ani zajímavé. Ale v Praze se staví po velmi dlouhé době nový a krásný most v Trojském údolí. Máme most Karlův, Čechův, Mánesův, Štefánikův, tak proč ne Havlův? Koneckonců, Vltava a mosty jsou symbolem Prahy, nikoliv letiště,“ napsal redakci poslanec.

Poslanec ODS Aleš Rádl soudí, že je to dobrý nápad. „Už máme Masarykovo nádraží z první republiky, tak proč bychom teď nemohli mít i Havlovo letiště? Koneckonců on sám byl v době železné opony takovou duchovní branou do svobodného světa, tak je to i celkem symbolické,“ myslí si Rádl.

Kladně nápad hodnotí i europoslanec z ČSSD a místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček. „Jsem pro. Václav Havel si to za svůj celoživotní zápas za svobodu, demokracii a sjednocenou Evropu zaslouží. Lidé ve světě znají jeho jméno a přejmenování pražského letiště by tak zároveň pomohlo i celé České republice,“ domnívá se Rouček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…