Havlův bývalý lékař: Je to skoro zázrak, že žil tak dlouho

19.12.2011 23:25

Exprezident Václav Havel kdysi přiznal, že si svého těla příliš nevšímal. Přesto se dal jeho život jako život dramatika a politika mapovat i podle jeho chorobopisu. Ten byl totiž neobyčejně široký. Podepsala se na něm nejen těžká disidentská léta, ale následně i stres v politice. ParlamentníListy.cz přinášejí pohledy dvou jeho ošetřujících lékařů - Pavla Pafka, který mu před 15 lety odoperoval rakovinný nádor z plíce, a karlovarské lékařky Milady Sárové, jež ho ošetřovala i v letošním roce.

Havlův bývalý lékař: Je to skoro zázrak, že žil tak dlouho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavské náměstí a na Národní třídu přišli lidé uctít památku Václava Havla

Poprvé prý začal vnímat, že má nějaké tělo až poté, co v 80. letech ve vězení prodělal těžký zápal plic. Nejen pět let ve vězeňských celách se ale na Havlově zdraví neblaze podepsalo. Jeho životní styl mu rozhodně taky neprospíval. Až do svých šedesáti let prý běžně vykouřil i několik krabiček cigaret denně. V roce 1996 mu pak lékaři kvůli zhoubnému nádoru odoperovali polovinu pravé plíce. Pavel Pafko, který tehdy zákrok úspěšně vedl, se tak téměř přes noc stal snad nejznámějším českým lékařem.

Vše k tématu skon Václava Havla

Pafko: Mimořádný člověk plný empatie

„Během své praxe lékaře jsem se setkal s tisíci pacienty. Václav Havel byl však nezapomenutelný v tom, jak byl vysoce empatický, skromný. Sám se možná ani prezidentem vůbec necítil být, prezidenta z něj spíše dělalo okolí a lidé kolem něj. V době, kdy jsem ho operoval, netroufal bych si odhadovat, že bude žít ještě patnáct let poté. To je opravdu skoro zázrak, dnes a denně se setkávám s lidmi s rakovinou a jsou to velmi smutné a často podstatně rychlejší konce. Panu Havlovi bylo dopřáno více let. I když jsem jeho ošetřujícím lékařem už nyní řadu let nebyl, sledoval jsem ho. A znepokojen jsem jeho stavem byl až před několika měsíci – na oslavě jeho narozenin. Tam už bylo vidět, že mu hodně ubývají síly,“ vzpomínal pro ParlamentníListy.cz Pavel Pafko. Přesto, i když se život a smrt musí brát tak, jako že existují, zpráva o smrti Václava Havla ho zarmoutila. „Odešel v něm mimořádný člověk,“ doplnil Pafko.

To, že smrt přišla jako vždy, aby zaskočila, ale přesto k ní mohlo dojít v posledních letech prakticky kdykoli, potvrdil v neděli i bývalý Havlův mluvčí Ladislav Špaček. "Již v roce 1996, když byl operován na karcinom plic, mu lékaři předpovídali pouhých pár let života. A vidíte, je rok 2011 a Václav Havel s námi prožil ještě od té doby spoustu plodných let,“ řekl.

Havel: Doufám, že mi ta krása vydrží dlouho...

Milada Sárová, karlovarská lékařka, která v posledních letech také ošetřovala Václava Havla, po něm pojmenovala dokonce rodinný hotel. S třesoucím hlasem v neděli, krátce poté, co se zpráva rozletěla celým světem, ParlamentnímListům.cz vylíčila, jak ji odchod tohoto úžasného člověka bolí a zavzpomínala na poslední setkání s ním letos na jaře.

„Pro mne to byl český dalajláma, každý, kdo s ním osobně přišel do styku, ho musel milovat. Nevím o nikom, kdo by nepodlehl jeho spravedlivým očím, jeho křehkosti a plachosti a jeho dobrotě. Pláče pro něj celý náš hotel,“ uvedla Milada Sárová,  řadící se k nejvýznamnějším evropským balneologům. Přednáší na celém světě o významu lázeňské léčby,  léčila řadu jiných světových  prominentních pacientů – jako byl například Michail Gorbačov. Václav Havel se však stal prý jejím nejvýznamnějším.

“Jsem velice pyšná, že jsem ho měla ve své péči, ve svých rukou. A i když se s ohledem na svůj velmi špatný zdravotní stav při své poslední návštěvě Karlových Varů léčil ve Vojenském ústavu, našel si chvilku a svěřil se i do naší péče. Z Varů totiž odjel na slavnostní premiéru své manželky do Vinohradského divadla a my jsme ho "krášlili". Byl tak spokojený, že nám do pamětní knihy napsal: “Doufám, že mi ta krása vydrží dlouho.“ Na premiéru s sebou vzal dvě naše fyzioterapeutky, byl to pro ně životní zážitek, protože si je  posadil do své lóže, kde se setkaly s řadou osobností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …