Hejtmani přestávají podporovat Haška. Předsedou ČSSD by mohl být někdo třetí

30.10.2013 11:50

Někteří hejtmani, kteří byli považováni za spojence místopředsedy Michala Haška proti šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi, od podpory ustupují. Šéfem strany by podle nich mohl být někdo třetí, kdo by stranu stmelil. Zaznělo například jméno předsedy Senátu Milana Štěcha. Vyplývá to z ankety ČTK. Štěch se o funkci v čele strany ucházet nechce. Byl by ale případně ochotný kandidovat na místopředsedu, a to i na prvního.

Hejtmani přestávají podporovat Haška. Předsedou ČSSD by mohl být někdo třetí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda senátu Milan Štěch

"Jsem ochotný více se angažovat ve vedení sociální demokracie, ale o post předsedy se nehodlám ucházet. Jsem připraven, pokud bych byl nominovaný na mimořádný sjezd jako kandidát na nějakou funkci, třeba i prvního místopředsedy, tak bych o tom silně uvažoval," řekl dnes ČTK Štěch. Předseda by podle něho měl být mladší člověk.


"Myslím si, že najdeme vhodného kandidáta, myslím, že stávající předseda je velmi slušný člověk a když se mu do určité míry skutečně pomůže, může to být skutečně dobrý výsledek práce," dodal předseda Senátu.


Jihočeský hejtman Jiří Zimola, který na nedělním předsednictvu podpořil výzvu k Sobotkově rezignaci a odvolání předsedy z vyjednávacího týmu, nyní uvedl: "Sám o sobě netvrdím, že jsem příznivcem Michala Haška nebo Bohuslava Sobotky, jsem sociální demokrat." Dodal, že očekával Sobotkovu rezignaci, a proto mu "přišlo logické, že by neměl být součástí vyjednávacího týmu". Pokud Sobotka zůstane v čele ČSSD, měl by se podle Zimoly vyjednávání o případné vládě zúčastnit.


Proti Sobotkovi hlasoval také pardubický hejtman Martin Netolický. Odmítá ale, že by podporoval Haška. "Vycházel jsem ze skutečnosti a informací i vyjádření jednotlivců přímo na tom zasedání, protože jsem na ně přijel až v 14:30 přímo z Orlických hor. Bylo to velmi vyhrocené a emotivní, jednou to podle mne vybouchnout muselo. Panovala tam obecná nespokojenost s tím, jak se předseda strany postavil k výsledkům voleb," uvedl Netolický. Chce počkat na další vývoj a více se nechce do sporů zapojovat.


Ani k jednomu křídlu sám sebe neřadí středočeský hejtman Josef Řihák. Povolební vývoj v ČSSD ho ale prý netěší, vadí mu, že se kolegové hádají na veřejnosti. Podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka, který kritizoval vyřazení Sobotky z vyjednávacího týmu, má být urychleně svolán volební sjezd. Na něm by celé vedení mělo složit funkce a mělo by být zvoleno nové vedení.


Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který jako nestraník vedl kandidátku ČSSD, nechce do vnitřních věcí ČSSD zasahovat. Stranu by ale podle něj měl vést někdo třetí, kdo ČSSD spojí. To si myslí i hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Běhounek by rád v čele sociální demokracie viděl Štěcha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…