Helena Vondráčková trestá Šinágla za zpochybnění zločinů Heydricha

11.07.2012 10:18

Policie koncem června zahájila trestní stíhání známého aktivisty Jana Šinágla. Ten je obviněn z přečinu zpochybňování genocidia. Podklady k zahájení trestního stíhání poskytli svými trestními oznámeními Bohuslav Hubálek a Helena Vondráčková se svým manželem Martinem Michalem.

Helena Vondráčková trestá Šinágla za zpochybnění zločinů Heydricha
Foto: archiv
Popisek: Martin Michal a Helena Vondráčková

Šinágl se svého provinění měl dopustit tím, že na svých internetových stránkách hrubým způsobem zpochybňoval zločiny nacistů spáchané proti českému národu v době od nástupu Reinharda Heydricha do funkce zastupujícího říšského protektora a v období po atentátu na něj.

Tento případ přivádí politologa Bohumila Doležala k polemice o svobodě projevu, kterou rozvíjí ve svém komentáři pro Lidové noviny. Podle něj kontroverzní názory Šinágla nejsou ještě nutně nesprávné ani škodlivé pro demokracii.

I nesprávné názory podporují demokracii a svobodnou diskusi

"Demokracie stojí na přesvědčení, že správnost či nesprávnost názorů se osvědčuje ve svobodné diskusi, a proto pro ni musí být vymezen dostatečný prostor," píše politolog. "Navíc, když někdo vytrvale a odvážně prosazuje nonkonformní názory, i když se pak ve svobodné diskusi prokáží jako nesprávné, přispívá tím k tomu, aby jeho kritici upřesnili a posílili své argumenty, a posiluje úlohu svobodné diskuse," pokračuje parafrází J. F. Kennedyho.

Viděno touto optikou je tedy snaha zbavovat se názorů, které považujeme za nesprávné, vždycky projevem slabosti a nedůvěry ke svobodě, a měla by být omezena na minimum. "Zdůrazňuji, že tu nehájím názory pana Šinágla, nýbrž právo je svobodně vyslovovat," upozorňuje Doležal a dodává, že obvinění aktivisty je pokus o pravý opak svobodné diskuse.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …