Holešovská výzva se pomalu rozpadá. Víme proč

18.05.2012 13:04

ROZHOVOR Karel Fiedler je jednou z hlavních tváří hnutí Holešovská výzva v Ostravě. A byl hlavním řečníkem na dvou demonstracích tohoto hnutí na Ostravském Masarykově náměstí. ParlamentnímListům.cz naznačil, že se v hnutí udály závažné změny. Cítí, že přišel čas na zavedení jasnější struktury hnutí, konkrétně definovaných pravomocí a tím zvýšení "čitelnosti" této iniciativy.

Holešovská výzva se pomalu rozpadá. Víme proč
Foto: Martin Kovář
Popisek: Demonstrace Holešovské výzvy na Václavském náměstí


Pane Fiedlere, co je nového v hnutí Holešovská výzva?


Jistě jste asi sama zaregistrovala, HV se tříští a vlastně neustále a nezvládla svůj původní velmi prudký růst. V některých oblastech vznikají skupiny, které mají příliš silné tendence prosazovat právě svoje názory a vidění věcí, o kterých jsou neoblomně přesvědčeni, že právě to jejich je to jedině správné. Jinde se projevuje to, že u některých jedinců, kteří v rámci až příliš volné, ve skutečnosti žádné struktury pronikli do HV, je příliš silné jejich osobní ego - to v lepším případě, nebo HV a její dřívější úspěch pojali jako cestu "nahoru" - to v tom případě horším... To, co jsem dříve několikrát zmiňoval, že tato volná struktura má své výhody, které byly pozitivem v počátku, i nevýhody, ty jsou negativem v následném - nynějším období, se plně projevilo.
Separační tendence některých vnitřních skupin, v kombinaci s ataky z vnějšku na HV, ji výrazně paralyzovaly. Malá vnitřní organizovanost tak umožnila, aby toto negativum začalo převažovat.


Ale co s tím? Našli jste nějaké smysluplné východisko?


Mezi některými členy v popředí HV tak začal sílit názor na nutnost zavedení jasnější struktury takového hnutí, konkrétně definovaných pravomocí a tím zvýšení "čitelnosti" této iniciativy. Jako jednou z možností se jevilo využít hnutí Občané 2011, které celou dobu existence původní Holešovské výzvy v ní působilo, a pod jeho hlavičkou pokračovat dále. Tuto možnost jsem začal aktivně s dalšími osobami prosazovat. (zejména Adámek, Fiedler, Hudec).


Takže jste vstoupili do tohoto hnutí?


V sobotu 12. května se v Ostravě sešli zástupci některých KC původní HV za účelem nejen jednání o takovém postupu, ale přímo s cílem tento proces nastartovat. Někteří z původních stoupenců HV přímo na místě vyplnili přihlášky do hnutí Občané 2011, někteří tak učinili následně. Dnes je možno již konstatovat, že Krajské kluby hnutí Občané 2011 vznikají a formují se aktuálně již v Ostravě, pro středočeský kraj v Nymburce a předpokládá se jeho vznik v dohledné době i v Brně. Někteří z původních stoupenců HV vyjádřili nebo vyjadřují svou podporu jako příznivci.


Můžete konkretizovat vaše další směrování?


Hnutí Občané 2011, které se tak vyčleňuje z původní HV, chce úzce navázat na činnost v dřívější Holešovské výzvě a pokračovat v duchu většiny tezí původní Holešovské výzvy, avšak s jasně definovanou svojí strukturou a vnitřním řádem.
V žádném případě to neznamená, že hnutí Občané 2011 se zříká další spolupráce s těmi příznivci původní HV, kteří si přejí dále pokračovat v původním, zcela volném uskupení, tak jako původní Holešovská výzva.


Na koho se chcete zaměřit, kdo si myslíte, že bude váš příznivec?


Na rozdíl od původní Holešovské výzvy si hnutí Občané 2011 klade za cíl více oslovovat příslušníky především střední třídy a současně se bude snažit nabízet přijatelnou alternativu všem těm, kteří odmítají jak současnou zdiskreditovanou a nevěrohodnou politickou reprezentaci ovládanou kmotry a zájmovými skupinami, tak její nahrazení neméně zdiskreditovanou a nevěrohodnou současnou opozicí, ovládanou jinými nebo stejnými zájmovými skupinami.


Chystáte nějakou další akci?


V Ostravě spolu úzce spolupracujeme a pravidelně jednou týdně se scházejí zástupci těchto iniciativ a odborové organizace. Společně plánujeme a koordinujeme přípravu dalších akcí. Nejbližší plánujeme na druhou polovinu měsíce června a podrobnosti dáme veřejnosti včas vědět.


Ve svém posledním prohlášení jste odmítl předčasné volby. Jak se k nim stavíte teď?


Případné předčasné volby, při kterých by došlo pouze v k výměně vládnoucích stran za opoziční, nepokládáme za řešení naší politické situace. Řešením je pouze důkladná změna nebo výměna naší politické scény se zavedením prvků přímé demokracie. Převzetím protestních iniciativ a nálad odborovými organizacemi, které však zcela nezpochybnitelně podnítila původní Holešovská výzva, se poněkud vytratil prioritní důraz na požadavky zamezení a co největší omezení rozkrádání, plýtvání a korupce. Licituje se nad mírou únosnosti nebo neúnosnosti jednotlivých pseudoreforem, vyjadřuje se prioritně odmítání těchto chystaných nebo do života uváděných změn. Poněkud se však vytrácí prioritní odmítnutí korupce a rozkrádání, které stojí na počátku většiny našich ekonomických problémů.


Můžete tedy krátce shrnout cíle hnutí Občané 2011?


Hnutí Občané 2011 bude znovu klást prioritní důraz na odmítnutí fungování společnosti na systému korupce, klientelismu a rozkrádání. Maximální omezení a odmítnutí těchto jevů totiž musí předcházet všem případným reformám. Reformy, a řada z nich je opravdu nutných, totiž mohou být a budou občany naší země přijaty a akceptovány až tehdy, až nebudou pseudoreformami resp. zdražováním na tvorbu finančních zdrojů pro další rozkrádání, tunelování a korupci.


Stejně tak požadavek předčasných voleb hnutí Občané 2011 nepokládá za řešení naší situace. Je třeba požadovat a domáhat se nejen referenda a odpovědnosti a odvolatelnosti politiků a volených zástupců, ale především nastavení jiných volebních pravidel, podmínek a změn volebního zákona. Teprve volby podle nových - jiných pravidel, mohou trvale nastartovat opravdové změny v naší zemi.



Kdo je Ing. Karel Fiedler:
Narodil se v roce 1961 v Boskovicích, pochází z Hané, ale většinu svého života prožil v Opavě, kterou pokládá za své rodné město. Absolvoval Gymnázium, věnoval se motoristickému sportu, což jej dovedlo až ke studiu na Strojní fakultě VUT v Brně, kde promoval v roce 1986.
Poté nastoupil jako konstruktér do strojírenského závodu, kde se brzy jako mladý rebel dostal do názorových rozporů s vedením.  Krátce byl také členem KSČ, do které vstupoval pod vlivem Gorbačovské perestrojky. Nyní žije v nejvýchodnější části republiky na rozhraní Moravskoslezských a Slezských Beskyd. Je podruhé ženatý a má tři děti a je živnostníkem v obchodní oblasti
Jak sám říká: „Již delší dobu jsem nespokojen a čím dál nespokojenější se situací v našem státě, s nefungující státní správou, nefungující demokracií, čím dál víc rostoucí korupcí a zkorumpovaností, úpadkem společnosti. Devastace našeho státu hospodářská i společenská se pro mne stala již nepřijatelnou. Stávající politické subjekty jsou pro mne nepřijatelné nebo ty nové mne nepřesvědčily. Proto jsem velmi uvítal odkaz pana Slávka Popelky na Holešovskou výzvu, a stal jsem se jedním z jejích prvních příznivců.
Naprosto vylučuji jakýkoliv střet zájmů. Nikdy jsem se neúčastnil velké privatizace, nikdy jsem nepůsobil ve státní správě ani v parlamentních a jiných institucích. Nikdo z mé rodiny ani z mých známých nepůsobí v žádných veřejných či vysokých funkcích, o nikom takovém v mé rodině ani v mém okolí nevím.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…