Horák (NS-LEV21): Češi a svoboda

12.12.2012 22:40

Jistě, v demokratické společnosti a v právním státě platí, že co není zákonem zakázáno, je dovoleno. A tady jsme u jádra pudla. Chronicky nedostatečná zákonná úprava téměř všech oblastí života v České republice vede k tomu, že se často dostáváme mimo právní rámec do takzvané šedé zóny, kde si každý dělá, co chce a ještě si to vznešeně zdůvodňuje tím, že má přece svobodu.

Horák (NS-LEV21): Češi a svoboda
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Prvopočátky tohoto neutěšeného stavu musíme hledat někdy na počátcích 90. let, v době tzv. „divoké privatizace“, kdy neoliberalisté typu Václava Klause přišli s tím, že k vytvoření tržního prostředí v České republice je nutné „na chvíli zhasnout“, aby se volné síly trhu mohly projevit a nebyly přitom omezovány právem. Že to bylo většinou provázeno bezostyšnou kriminalitou, tunelováním a za cenu obrovských ztrát, ze kterých se dodnes česká ekonomika nevzpamatovala, se už ví.  Jenže ono pověstné „zhasnutí“ se projevilo i jinak, a to v naprosto chaotickém a nepřehledném právním řádu, v absenci podzákonných norem, v nedostatečné vymahatelnosti práva a také v odmítavém přístupu českých občanů vůči sebemenšímu náznaku právní regulace.

Zavádějící a falešné zbožštění svobody po česku je přitom unikátem, který už kilometr za Rozvadovem neplatí. Celá Evropa, kterou jsme si zvykli nazývat Západní a k níž jsme desetiletí obdivně vzhlíželi, se totiž bez řádné právní regulace neobejde. Znamená to snad, že by Němci, Francouzi, Nizozemci nebo Španělé byli méně svobodní? Nikoliv, jedná se o plně fungující společnosti, kde ale platí jasná a srozumitelná pravidla pro všechny oblasti života. Svoboda a právo zde jdou ruku v ruce a snad také proto se zde minimálně setkáte s korupcí. Na rozdíl od Česka, které se z ní nemůže stále vymanit. Živnou půdou pro korupci je totiž absence pravidel, chcete-li, chybějící právní úprava.

Nejhorší snad je, že Češi si své takzvané absolutní svobody vozí s sebou i do zahraničí, kde pochopitelně narážejí na mnohdy přísné zákony a nesmlouvavou policii. Pohrdání jakýmkoli právním rámcem nebo regulací s odůvodněním, že „máme přece svobodu“ se ale může velmi vymstít. V tom lepším případě třeba vysokými pokutami nebo vězením, v tom horším pak fatálními úrazy nebo i smrtí. Není náhoda, že např. v Chorvatsku mají Češi v letní sezóně snad nejvyšší úmrtnost, protože nerespektují nařízení  o omezené rychlosti, či zákaz koupání v nebezpečných oblastech.

Chápání svobody jako poznané nutnosti, odpovědnosti a respekt k pravidlům je nám Čechům ještě hodně vzdálené. Zatím je to u nás stále synonymum pro anarchii, a to právě díky neoliberální doktríně, kterou nám vnutil a vnucuje Václav Klaus a lidé kolem něj. Z toho pramení i jejich odpor k Evropské unii, v níž vidí onen omezující faktor a regulátor. Jenže se stačí podívat kousek za naše hranice a zjistíme, že zatímco my se v Česku honosíme svou absolutní svobodou, na Západě vládne pořádek a disciplína, vymahatelnost práva, a tudíž fungující stát a společnost, o čemž se nám zatím může jen zdát. A pokud to tamním občanům občas leze na nervy, zajedou se vyřádit k nám. Jako do džungle, kde je všechno dovoleno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…