Houbám i klíšťatům leto počasí opravdu přeje

30.08.2016 0:00

Od ledna do začátku srpna zaznamenaly hygienické stanice již 212 případů klíšťové encefalitidy v České republice. Jedná se o rekordní výskyt za posledních 5 let.

Houbám i klíšťatům leto počasí opravdu přeje
Foto: archiv
Popisek: ilustrační foto

Nikdy není pozdě na očkování. Díky zrychlenému schématu vakcíny Encepur® mohou být zájemci chráněni již za 3 týdny, tedy ještě pro letošní houbařskou sezónu. Na první dávku vakcíny navíc poskytují zdravotní pojišťovny finanční příspěvek.

V letošním roce se za prvních 30 týdnů nakazilo klíšťovou encefalitidou již 212 lidí, tedy o 118 více než ve stejném období loni. Teplé a vlhké počasí letošního léta přeje houbařské sezóně, stejné počasí však vytváří ideální prostředí pro výskyt klíšťat. Lidé by proto před pobytem v přírodě neměli zapomenout na užití vhodného repelentu, doporučuje se světlé oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi.

Zrychlené očkování proti klíšťové encefalitidě poskytuje ochranu již za 3 týdny

Účinnou prevenci proti klíšťové encefalitidě představuje očkování. Jednou z dostupných vakcín je Encepur®. Tuto vakcínu lze aplikovat i v tzv. zrychleném schématu, díky kterému nastupuje ochrana již 14 dní po aplikaci druhé dávky. Ta se očkuje 7 dní po dávce první. Člověk je tedy chráněn již 3 týdny po zahájení očkování, a může tak z vakcinace profitovat již pro podzimní houbařskou sezónu. Třetí dávka se aplikuje 21 dní po dávce první. Na první přeočkování je potřeba myslet již za jeden rok. Následně se přeočkovává stejně jako u klasického schématu po 5 letech vždy jednou dávkou (osoby nad 50 let se přeočkovávají po třech letech).

Na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají zdravotní pojišťovny

Zájemci o očkování proti klíšťové encefalitidě mohou využít finančního příspěvku, který poskytují některé zdravotní pojišťovny. VZP například přispívá na očkování 650 Kč. O příspěvcích dalších pojišťoven je možné se informovat na jejich webových stránkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …