Hradní úder: Jakl brutálně setřel Havlova neomarxistu Dalajlámu

12.12.2011 12:22

Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl se silně politicky nekorektně vyjádřil ke dvěma víkendovým událostem. K protestům ruské opozice proti volbám a k návštěvě Dalajlámy v České republice.

Hradní úder: Jakl brutálně setřel Havlova neomarxistu Dalajlámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

V zaplněné aule pražské filozofické fakulty tibetský duchovní vůdce přiznal, že ačkoliv je buddhistický mnich, není - pokud se týká ekonomických teorií - proti socialismu a je v podstatě marxistou kvůli snaze této teorie o spravedlivé rozdělování bohatství.

Otevřený marxismus Havlova přítele

V sobotu se také marxistický mnich setkal s exprezidentem Václavem Havlem. Krátce s tibetským duchovním vůdcem v neděli po jeho veřejné přednášce hovořil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Mediální skotačení kolem dalajlámy je kýčem století. Fascinuje naše média otevřený marxismus, představa státu jako jednoho velkého kláštera nebo marketingově rafinovaný byznys s rádobyduchovními frázemi, jaké umí každá kartářka?“ rýpl si politicky nekorektně do Havlova přítele Klausův tajemník Ladislav Jakl.

Současný 14. dalajláma Tändzin Gjamccho (*1935) je nucen od roku 1959 žít v exilu, a to v Dharamsale v indickém státě Himáčalpradéš. Vlivem velmi nejisté situace v Tibetu, kdy se čínská strana snaží kontrolovat veškeré významné převtělence a zasahovat do vnitřních záležitostí tibetských buddhistů (jako se jí to podařilo například v případě pančhenlámy) se v poslední době 14. dalajláma nechává slyšet, že jeho příští zrození nemusí být v Tibetu, jako tomu bylo u jeho předchůdců.

Také připustil možnost, že se už v příštích letech zrodit více nemusí (čili že bude posledním tulkuem v linii a odejde dočasně do jiných světů) nebo může jeho příští zrozením být žena. Je také možné, že nástupce současného dalajlámy bude vybrán demokratickými cestami, tedy volbou podle schopností (v tomto případě by se však již nejednalo o tulkua předchozích dalajlámů, ale čistě o představitele tibetského národa).

Otevřený komunismus ruské opozice

Jakl komentoval i demonstrace ruské opozice proti výsledku voleb, které vyhrála strana prezidenta Dmitrije Medveděva a premiéra Vladimíra Putina Jednotné Rusko. Proti výsledku voleb protestovala velmi různorodá směs politických proudů od komunistů, po anarchistů, liberálů či nacionalistů. Vlály tam rudé komunistické prapory, carské vlajky i prapor s nacionalistickým keltským křížem.

„Hlavní opoziční silou v Rusku jsou komunisté. Není divu, že se jim výsledky voleb nelíbí, oni by se přece bez voleb obešli. Divné ale je, že jim tak tleskají česká média,“ komentoval zvláštní koalici Jakl.

Český exprezident Václav Havel vyzval ruské opoziční struktury, aby se spojily, vytvořily stínovou vládu a oslovovaly se svým programem občany po celém Rusku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …