Hrozné peníze a zaneřáděná krajina. Chalupa hovořil o průšvihu s fotovoltaikou

12.02.2013 18:59

„Dobrý nápad, který byl ale brutálně zneužit,“ zhodnotil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa situaci na trhu s fotovoltaickou elektřinou v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce. Podle auditu totiž zřejmě minulé vedení Energetického regulačního úřadu protizákonně stanovilo neúměrné vysoké výkupní ceny fotovoltaické elektřiny, což stálo státní kasu až desítky miliard korun.

Hrozné peníze a zaneřáděná krajina. Chalupa hovořil o průšvihu s fotovoltaikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

 

Celé problematika, kterou moderátor Václav Moravec označil jako solární tunel, má podle Chalupy více kořenů. Za problematické považuje už samotné schválení zákona a pak především neschopnost vlády Jana Fischera reagovat v roce 2009 na vzniklý malér.

Chybami trpí podle Chalupových slov i individuální polohování a umístění solárních panelů v krajině. „Hrozné peníze a zaneřáděná krajina,“ povzdechl si. „Původně dobrý nápad byl brutálně zneužit. Mrzí mě, že jsme se nedokázali vydat cestou jako v Bavorsku,“ dodal. Za nejhorší pak považuje selhání všeobecného principu, podle něhož by daňoví poplatníci měli vždy vědět, kam proudí jejich peníze, ať už se jedná o cokoliv.

Vinu nese i ekologické náboženství

Chalupa je přesvědčený, že by k žádnému tunelu nedošlo, kdyby tu nevládlo „ekologické náboženství,“ čímž označil vlnu nadšení z ochrany životního prostředí, která však není racionální a systémová.

Celý problém fotovoltaiky však má ještě další nepříjemnou dohru, na kterou ministr poukázal. Kdo bude likvidovat solární panely, až skončí jejich životnost? Či přesněji řečeno, kdo onu likvidaci zaplatí? „Pracujeme na vyhlášce, která se zabývá tím, kdo ponese odpovědnost za likvidaci, zda provozovatel nebo výrobce. Snažíme se zajistit, aby to neplatili daňoví poplatníci,“ odpověděl Chalupa s tím, že on by preferoval náklady na účet provozovatelů. Úprava legislativy by prý měla být hotova už do léta tohoto roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …