Husovo poselství si připomínají v jeho rodišti. Odhalili mu i sochu

06.07.2012 19:40

Oslavy Mistra Jana Husa se konají po celé ČR, především pak v jižních Čechách, kde se kněz a reformátor, který za své pokrokové názory zaplatil životem, narodil. Na Dobré Vodě u Českých Budějovic byla znovu odhalena jeho socha, v rodišti Mistra Jana v Husinci na Prachaticku zase probíhají oslavy.

Husovo poselství si připomínají v jeho rodišti. Odhalili mu i sochu
Foto: Archiv
Popisek: Socha mistra Jana Husa

Jan Hus se vrátil zpět na Dobrou vodu. Původní socha byla poničena za druhé světové války Němci a nyní se muselo 73 let počkat, než se mohla socha vrátit. Současná socha je dílem dobrovodského kameníka a sochaře Miroslava Švihly. Pracoval na ní zhruba dva roky, od doby, kdy zastupitelé rozhodli o jejím návratu.

Při slavnostním odhalení nové sochy zazněl husitský chorál Ktož sú Boží bojovníci a na závěr česká i hymna Kde domov můj. „Je úžasné, že se toto podařilo a já jsem mile překvapen, kolik přišlo lidí všech věkových kategorií. Přišlo okolo 200 lidí, kteří jsou sami názoru, že Husův odkaz je víc než aktuální,“ míní starosta Dobré Vody Jiří Šabatka (KDU- ČSL).

„Mistr Jan Hus byl obrovský člověk a to, s čím zápasil ve své době, my zápasíme taky. Vždyť usiloval o společnost bez zlořádů, zlodějů, kteří společnosti dojí, zneužívají. O spravedlnost, pokoru a lásku k druhým. A když vidíte, co se v dnešní době děje, potřebovali bychom tu nějakého Mistra Jana. Nejsem nějak ortodoxně věřící, ale tohle mi mnoho říká, proto jezdím na místa, která jsou s Husem spojená,“ řekl pro ParlamentniListy.cz návštěvník odhalení sochy Jaroslav Šrámek, který se zúčastnil i Husových slavností v jihočeském Husinci.

Tam se hlavní program koná v pátek, ale slavnosti pokračují až do neděle doplňkovým programem. Je  zde Husův rodný dům, který spravuje Církev Husitská, která dostala před časem objekt na desítky let do pronájmu a chce dům rekonstruovat a více prezentovat. Husovo poselství si připomněli lidé i na Kozím hrádku u Tábora, kde Hus kázal, ale i na dalších místech nejen v jižních Čechách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…