Hybášková povede lidovce do voleb na Královéhradecku

13.08.2009 10:34

Lidovecký celostátní výbor ve středu rozhodl o nahrazení kandidáta Jana Vitvara předsedkyní SNK-ED Janou Hybáškovou na čelním místě kandidátky.

Hybášková povede lidovce do voleb na Královéhradecku

V Královéhradeckém kraji nahradí Jana Hybášková v čele kandidátky dlouholetou známou osobnost a bývalého starostu Jičína Jiřího Vitvara. Ten se posune na druhé místo, sdělil novinářům předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Svoboda prosazoval, aby Hybášková, s níž uzavřel v červenci smlouvu o předvolební spolupráci, vedla kandidátku ve Středočeském kraji. Tam svou vedoucí pozici obhájila Lenka Ptáčková Melicharová.

Téměř tříhodinové jednání probíhalo za napjaté atmosféry. Po hlasování výboru Ptáčková odešla s tím, že spolu s deseti lidovci odstupuje, protože byla v hlasování nahrazena Hybáškovou.

Nakonec byla přizvána zpátky. Své místo nabídl kandidát v Královéhradeckém kraji Jiří Vitvara. "Velkorysý člověk ukázal velké gesto," komentoval Vitvarovo rozhodnutí Svoboda. Doufá, že voliči dají šanci i druhému místu kandidátky.

Vedení strany informovalo novináře o tom, že Hybášková s rozhodnutím souhlasí a ve čtvrtek představí svůj plán pro Královéhradecký kraj.

Bližší průběh zasedání odmítl Cyril Svoboda komentovat, důležitý je prý výsledek. Ještě před tím členům výboru řekl, že nechce v médiích slyšet o tom, kdo zvítězil a kdo prohrál.

Na Královéhradecku už předtím odmítli uvolnit pro Hybáškovou první místo kandidátky, prosazovali její umístění na pozici č. 2. Předseda královéhradecké KDU-ČSL Jiří Veselý považuje současného ředitele jičínské pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vitvara za vynikajícího kandidáta a regionálně známou osobnost. Myslí si, že první místo na kandidátce patří jemu. Vzhledem k předpokládaným volebním výsledkům by Hybášková měla jen velmi malou šanci dostat se z druhého místa do sněmovny.

Středočeští lidovci nechtěli přenechat místo jejich lídra Lenky Ptáčkové Melicharové Janě Hybáškové. O uvolnění pozice je požádalo předsednictvo. Ptáčková uvedla, že v kraji už probíhá kampaň zaměřená na venkovské voliče, do které by podle ní Hybášková nezapadala.

Lenka Ptáčková Melicharová také ocenila iniciativu Jiřího Vitvara. "Je to od něj obdivuhodné," uvedla. Ještě před jednáním výboru Ptáčková prohlásila, že pro Hybáškovou je adekvátní druhé místo, které ji královéhradečtí nabídli. Domnívá se, že dohoda, kterou mezi sebou Cyril Svoboda a Jana Hybášková uzavřeli, nutně neznamená automatické umístění v čele kandidátky.

Foto:kdu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…