Já a kontroverzní? Protiromská senátorka odolává oranžové vlně

17.10.2010 19:32

Nezávislá senátorka Liana Janáčková, která bude ve druhém kole bojovat o senátorské křeslo v obvodu Ostrava-město s Antonínem Maštalířem z ČSSD, poskytla ParlamentnímListům.cz rozhovor.

Já a kontroverzní? Protiromská senátorka odolává oranžové vlně

Janáčková postupuje na tradičně levicovém severu Moravy z prvního místa s 24,73 procenta hlasů, zatímco její soupeř získal o procento méně.

Starostkou již 20 let

„Výsledek mě hrozně potěšil, ale byla jsem v hloubi duše přesvědčena, že uspěji. Jsem ráda, že jsem obhájila i radnici. Jsem zde starostkou již dvacet let a nyní započne již šesté volební období," řekla ParlamentnímListům.cz Janáčková. Ta je starostkou ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky již od roku 1990. Se svým sdružením Nezávislí získala v komunálních volbách 30,24 procenta.

Za TOP 09 zde byl zvolen i její bývalý místostarosta Jiří Jezerský, který měl kvůli negativním výrokům na adresu Romů i soud, který ho nakonec shledal nevinným. Právě jako starostka proslula Janáčková svým kritickým postojem k nepřizpůsobivé romské menšině a spory s ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem. Redakce se ji zeptala, zda je ráda, že uspěla i přes svůj negativní mediální obraz.

Snad mě ODS opravdu podpoří

„Samozřejmě všechny kauzy, o kterých média píší, mají vliv na občany a přispívají k mému kontroverznímu obrazu. Já si sama osobně myslím, že až tak kontroverzní nejsem. Podobné názory jako já má velká část české populace. Média sice vytváří nějaký můj obraz, ale na druhou stranu je dobře, že nejsem lidem lhostejná," řekla Janáčková redakci.

Ta je rovněž potěšená, že ji podporu vyjádřil pro druhé kolo premiér a předseda ODS Petr Nečas. „Podpory premiéra Petra Nečase si nesmírně vážím. Uvidí se až po volbách, ale když to dopadne dobře, nebránila bych se tomu, aby byla v Senátu opět v klubu ODS. Otázka je však, zda mě ostravská ODS vskutku podpoří. Ta mě totiž nemá v oblibě. Uvidíme, zda poslechnou svého předsedu," sdělila redakci Janáčková.

Ve druhém kole chystá Janáčková pozitivní kampaň. „Pan Maštalíř je silný soupeř a v té oranžové vlně, která zasáhla náš kraj, to nebudu mít vůbec jednoduché, ale věřím, že uspěji," dodala senátorka.

Zdědila křeslo po Topolánkovi

Janáčková byla od roku 1992 členkou ODS a v roce 2004 ze strany vystoupila kvůli sporům se svými spolustraníky. Ve stejném roce byla zvolena senátorkou a nahradila Mirka Topolánka. Během poslední prezidentské volby podpořila na prezidenta Václava Klause a byla výraznou odpůrkyní Lisabonské smlouvy.

Počátkem roku 2009 se stala členkou a následně místopředsedkyní Strany svobodných občanů, kterou založil Klausův exporadce Petr Mach. Na tuto funkci rezignovala 14. dubna 2009 a dva měsíce poté ze strany vystoupila. V Senátu byla jako nestraník členem klubu ODS.    

Romové útočí na knížete. Zastal se totiž Jezerského

  • Odstraňte Ladu ze škol, byl rasista, volají Romové

  • Romové volí ČSSD, slíbila jim za každý hlas stokorunu

  • Nečas: Zabraňme oranžovému Senátu

  • Druhé kolo senátních voleb slibuje zajímavé souboje

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …