Jablonecký pirát: ODS, TOPka a ČSSD jsou líhniště korupce

27.08.2012 13:06

Poprvé v historii kandiduje Pirátská strana do krajských voleb. Jejích lídrem v Libereckém kraji je Petr Vyhnal. Piráti podle něj hlavně chtějí otevřený transparentní stát.

Jablonecký pirát: ODS, TOPka a ČSSD jsou líhniště korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Protože provázanost některých vlivných politiků na podnikatele je obrovská,“ myslí si. Je proti navrhované podobě církevních restitucí. „Současný projednávaný zákon o církevních restitucích vůbec nedrží hranici roku 1948,“ uvádí. Nelíbí se mu činnost jabloneckého ministra Drábka. „Přeměňuje úřady práce na výplatny sociálních dávek,“ říká. Krizuje i ministra financí Kalouska. „Asi by měl toto ministerstvo vést ekonom, a ne chemik,“ domnívá se. „Ale k úspěchu v dnešní společnosti nemusíte nic umět, stačí být dostatečně asertivní a průbojný, což je Kalouskův případ,“ dodává.

Více rozhovorů ZDE


Oponenti tvrdí, že Pirátskou stranu zajímá jediné téma. Je to pravda?

Jediné téma určitě nemáme. Kromě autorských práv a zákonů, které chrání vydavatelské molochy, máme i další. Hlavním je transparence. Pokud se nám povede nastavit transparentní stát, aby byly veškeré finanční toky dohledatelné a identifikovatelné, pak se dá ušetřit spousta peněz. A ty se poté dají použít na záležitosti, na které dnes nejsou. Jde o nelehký úkol, ale vede tudy nejpřímější cesta k funkčnímu státu. Hodně lidem se samozřejmě tento záměr nelíbí, protože provázanost byznys sektoru a vlivných podnikatelů na politiky je obrovská. A jakákoliv otevřenost je pro ně ohrožením. Ztíží jim to možnost dostávat se k tokům peněz. Ale jsou to naše peníze, tak bychom se jako občani měli maximálně snažit, aby nepřišly vniveč. Je důležité, aby stát, jím zřizované instituce a veškeré samosprávy provozovaly transparentní účty, kde bude jasné, komu a co bylo vydané. Což bohužel dnes nedělá nikdo.

Řekněte něco o historii Pirátských stran. Kde vlastně poprvé vznikla?

Ve Švédsku. Prvním impulsem byl soudní proces s lidmi okolo portálu The Pirate Bay, kdy je odsoudili za jakousi virtuální škodu, kterou měli způsobit držitelům práv. Přitom žádné materiály, kterými by ta práva porušovali, nikde neuváděli. Pouze říkali, kde jsou k sehnání. Postupně se Pirátské strany rozšířily i v jiných zemích, existuje dokonce Pirátská internacionála. Jde o sdružení stran, které se snaží koordinovat některé aktivity.

Kde jsou Piráti nejsilnější?

Dva europoslance a lokální politiky na radnicích mají ve Švédsku. V Německu ve volbách v Berlíně do Zemského sněmu dosáhli obrovského úspěchu, tuším že 13 procent. My doufáme, že na tuto vlnu navážeme. Jsme nová mladá moderní strana, naše gró vychází z technologicky zaměřených lidí.

Jak pohlížíte na aféru kolem zakladatele WikiLeaks Juliana Assange, který čelí údajnému sexuálnímu deliktu, jehož věrohodnost je dost pochybná, a ukrývá se na ekvádorském konzulátě v Londýně?

Piráti Assange podporují. Potom, co byl zatčen, česká Pirátská strana spustila vlastní projekt, který se jmenuje PirateLeaks. V něm upozorňujme na podezřelé kauzy v České republice. Myslím si, že co se mu dává za vinu – že někoho znásilnil – je vykonstruované. Docela úsměvné je, že ho v USA chtějí jako Australana stíhat za vlastizradu.

Kam se Piráti politicky zařazují?

Snažíme se oprostit od pravolevého dělení. To je přežitek. Tak zvaně pravicová současná vláda provádí v mnoha směrech levicovou politiku. Například zvyšováním daní s úmyslem více vybrat a poté přerozdělit. Praxe je teď taková, že se i vybere méně, protože Češi šetří, kde se dá. Tyto pokusy ministra financí Kalouska o nějaký ekonomický zázrak jsou úsměvné. Asi by možná Ministerstvo financí měl vést ekonom, a ne chemik. Shodou okolností jsem si přečetl nedávno článek, že k úspěchu v dnešní společnosti nemusíte nic umět, stačí být dostatečně asertivní a průbojný, což je případ ministra Kalouska. K tomu má ještě spoustu vlivných konexí.

Jablonec má ve vládě jednoho ministra, Jaromíra Drábka majícího pod palcem Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jistě ho sledujete, jak se vám jeví jeho činnost?

Přeměňuje úřady práce na výplatny sociálních dávek. Firmy přestaly mít povinnost hlásit úřadu práce volná pracovní místa. Jak je teď chce sakra úřad práce hledat? Tento úřad v tuto chvíli už na nic nepotřebujeme. A kapitola sama pro sebe je sociální karta. Je to skvělý nápad, jak si může Česká spořitelna přivydělat peníze na úrocích. Údajně měla zabránit zneužívání sociálních dávek, aby si za ně příjemci nekupovali cigarety a alkohol. Což už samo o sobě je diskutabilní, protože žijeme v demokratické společnosti. Pokud někdo dostane od státu nějaké peníze, je jeho věc, jestli si koupí zubní pastu, nebo alkohol. Ale hlavně ve výsledku mu stejně v tom sociální karta nezabrání. Původní úmysl, že bude některé položky filtrovat, je natolik technologicky komplikovaný a drahý, že to nikdo realizovat nemůže. Takže poté, co se tento obří tendr přiklepl, přišlo ministerstvo s tím, že tato věc nebude. Takže je to pouze jakási stigmatizace lidí s S kartou, za kterou se budou stydět.

Všiml jsem si, že jste se na svém facebookovém profilu obšírně vyjadřoval na téma církevní restituce. Můžete se podělit s námi o tyto názory?

Poprvé přišla církev o majetky za Marie Terezie a o něco později ještě výrazněji za Josefa II. Dost zásadní zkrouhnutí církevního majetku přinesla pozemková reforma v roce 1919. A potom po válce v roce 1947 ještě demokraticky zvoleným parlamentem a vládou byla udělaná revize pozemkové reformy, která ještě více sebrala církvi majetku. Nedošlo však k faktickému převedení vlastnictví, pouze se vyznačily tak zvané zábory do katastrálních knih. S tím, že majetek bude postupně převeden na stát. Pak přišel únor 1948 a komunisti církvím sebrali to, co zbývalo. Myslím si tedy, že současný projednávaný zákon o církevních restitucích vůbec nedrží hranici roku 1948. Navíc podle zprávy arcibiskupa Berana měla církev ještě před první pozemkovou reformou v roce 1919 lesní půdu o rozloze 150 tisíc hektarů, zemědělskou 50 tisíc hektarů. V dnešním návrhu zákona se hovoří o navrácení 181 tisíc hektarů lesní půdy a 72 tisíc hektarů zemědělské půdy. Což je více, než měla církev před rokem 1919. Nejsem odpůrcem vyrovnání s církví. Odluka církve od státu je potřeba. Ale třeba cena půdy je zákonem nadhodnocená, u zemědělské je dvojnásobná, než když si ji půjdete koupit vy. A vláda tyto legitimní otázky lidem vůbec nevysvětluje. Vyčíslení toho, co se má vracet, si určily církve samy, stát to vůbec nekontroloval. Jen řekl, fajn, my vám to dáme. Ale stát je správcem našeho majetku. Ale takhle s ním zacházet je nesmyslné. Tento přístup je divný a krajně podezřelý.


Koho máte za favorita na příštího prezidenta?

Pirátská strana zatím žádného kandidáta nepodporuje. Mně osobně je nejsympatičtější pan Franz. Je to podle mě rozumný člověk. Ten zbytek jsou podivní lidé a za prezidenty bych je nechtěl.

A současný prezident Klaus se vám jeví jak?

S některými jeho názory souhlasím, s některými ne. Nemám na něj výhraněný postoj, spíše neutrální. Myslím že funkci prezidenta zvládl poměrně dobře a Českou republiku reprezentoval rozumně.

S kým jste ochotni jít  do případné koalice na kraji?

Já bych se do koalic nehrnul. Obecně preferujeme, že jsme ochotni prosazovat rozumné návrhy, ať už je předloží kdokoliv. Když už bychom se účastnili nějaké koalice, dával bych přednost subjektům, které nejsou napojeny na velké politické strany a nemají máslo na hlavě. Nejsem pro spolupráci se zavedenými stranami – ODS, ČSSD, TOP 09. Jsou líhništěm korupce. Pokud bychom se s takovou stranou spojili, spláchne nás to. Podstatně lepší je jít do opozice a otevřít zadní vrátka a umožňovat lidem vidět více, co se na kraji děje.

Novým stranám příliš u voličů neposloužily Věci veřejné, které prošly bouřlivým vývojem. Co si o nich myslíte?

Věcí veřejné jsou komerční projekt Víta Bárty. Nepodporoval jsem je od počátku. Je to strana vybudovaná zhora, což je špatně. Strana má vzniknout odspodu, lidmi, kteří chtějí něco změnit.

Jakou předvolební akci v nejbližší době chystáte?

Koncem léta uspořádáme na jablonecké přehradě happening. Zahrát tam má i kapela i našeho celostátního předsedy Ivana Bartoše.

Ivan Bartoš je původem z Jablonce, i když už řadu let žije v Praze. Znáte se dobře?

Ano, už od mládí. Pak jsme se dlouho neviděli a když jsem se přihlásil na fórum Pirátské strany, tak se mi po pár dnech ozval. Ale žádné privilegia či výhody díky tomu v Jablonci nemáme.

Petr Vyhnal
lídr kandidátky Pirátské strany do krajských voleb v Libereckém kraji
narodil se 18. ledna 1982 v Jablonci, kde žije doposud
pracuje jako IT specialista
je ženatý
mezi jeho zájmy patří hudba, film a novinky v oblasti IT

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…