Jaká krize? ODS vloni získala přes 390 milionů. Téměř sto milionů dostala darem

29.03.2012 10:35

Hospodaření občanských demokratů v loňském roce skončilo v černých číslech. Vyplývá to z finanční zprávy za rok 2011, kterou v pátek předloží v souladu se zákonem o politických stranách a hnutích do Poslanecké sněmovny. Za loňský rok činí hospodářský zisk ODS po zdanění více než 140 milionů korun.

Jaká krize? ODS vloni získala přes 390 milionů. Téměř sto milionů dostala darem
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

V roce 2011 dosáhly výnosy ODS přes 390 milionů, z toho státní příspěvek na činnost byl přibližně 125 milionů a na darech získali občanští demokraté přes 93 milionů. Na členských příspěvcích vybrala strana 14,5 milionu korun.

Do hospodářského výsledku ODS byl rovněž započten zisk z prodeje bývalého stranického sídla na Praze 1, který po odečtení zůstatkové ceny předmětného majetku činil více než 40 milionů.

Výroční finanční zpráva obsahuje kopie 244 smluv od dárců, kteří ODS věnovali souhrnně v rámci daného období více než 50 tisíc korun. Tyto dary byly doloženy úředně ověřenými kopiemi darovacích smluv. V souladu se zákonem o sdružování v politických stranách a v politických hnutích obsahuje Výroční finanční zpráva ODS za rok 2011 pouze ty osobní údaje o dárcích z řad fyzických osob, které tento zákon výslovně stanoví.

"V loňském roce se podařilo dostat naše hospodaření do černých čísel a také vyrovnat závazky vůči dodavatelům. Kromě příjmu ze státního příspěvku, darů a členských příspěvků výnosy pozitivně ovlivnil prodej našeho bývalého stranického sídla na Malé Straně,“ komentoval výsledky hospodaření ODS hlavní manažer Jan Kočí. "Výrazně jsme oproti roku 2010 také snížili provozní výdaje." Za důležité považuje i to, že ODS ve svém účetnictví oddělila provozní a volební finance a vytvořila zvláštní volební fond, na který ukládá získané finanční dary.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…