Jako pitomec. Doktorka Samková hájí Okamuru před TOP 09 i ochránci Romů

20.12.2012 4:44

Tomio Okamura a jeho advokátka Klára Samková prý mohou zavinit odklad voleb prezidenta. Takové názory občas z médií začínají v souvislosti s podáním ústavní stížnosti zaznívat. Doktorka Samková je však odmítá, vinu podle ní nesou zákonodárci.

Jako pitomec. Doktorka Samková hájí Okamuru před TOP 09 i ochránci Romů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Lednový termín konání přímé volby prezidenta je zatím nejasný. Tomio Okamura, jehož vyškrtnutí z voleb potvrdil i Nejvyšší správní soud, podá se svojí advokátkou Klárou Samkovou ústavní stížnost. A Ústavní soud není pro rozhodnutí nijak časově limitován.

Okamurova advokátka pro ParlamentníListy.cz komentuje některé okolnosti, jež kandidaturu jejího klienta provázejí.

Poslanci nejsou schopni vytvořit kvalitní zákon

Samková odmítá možné výčitky, že by za případné odložení voleb nesla s Okamurou odpovědnost. „Není pravda, že prezidentská volba nebude kvůli nám, ale pokud nebude, tak viníky jsou páni poslanci, kteří nejsou schopni dát dohromady smysluplný zákon, který by neurážel elementární cit pro spravedlnost. To je nejdůležitější a myslím, že i nejhorší. Za to my nemůžeme,“ uvedla.

Během vysílání prezidentského vydání pořadu Hyde park ČT24 senátor Tomio Okamura řekl, že neregistrací ze strany Nejvyššího správního soudu pokračoval řetěz účelových rozhodnutí proti jeho osobě. Naznačil, že systém nechce, aby lidé jako on měli ve volbách šanci.

Klára Samková se s názorem Tomia Okamury ztotožňuje. „Třeba předseda senátu Nejvyššího správního soudu mu vyčítá něco, co vůbec zákon nepožaduje a ještě navíc nad rámec odůvodnění daného rozsudku. Dost dobře nevím, co to má znamenat jiného, než pokus o dehonestaci. Je to pojaté účelově,“ je přesvědčena advokátka.

„Zatím se však ani Ústavní soud nebyl schopen a ochoten k celé věci vyjádřit před tím, než bude mít na stole ústavní stížnost a začne samotná procedura,“ doplňuje.

Další zajímavou skutečností bylo, když sněmovní výbor pro veřejnou správu pozval Tomio Okamuru na své úterní jednání, aby jim prý vysvětlil některé nejasnosti při sběru podpisů. „Pokud by se prokázal pokus o volební podvod, byl by tady jen jeden - japonský - způsob, jak to řešit: harakiri,“ uvedl pro Aktuálně.cz předseda výboru Stanislav Polčák z TOP 09.

Archy klidně může vyplňovat jeden člověk. Zásadní je podpis

To však Samková nechápe. „Nevím, z jakého titulu si pan poslanec Polčák chtěl zvát pana senátora Okamuru, což je trochu jiná liga. Stanislav Polčák by si měl nejdřív přečíst volební zákon o přímé volbě prezidenta, aby zjistil, že nikde není podmínka, že by údaje v archu musely být vyplněné daným petentem. Musí to být jím podepsané, ale nikoli vyplněné. Číst umí, tak ať si přečte zákon,“ vzkazuje advokátka.

„Proč by tam Tomio Okamura chodil? Není senátorem za TOP 09. Jde o naprostý populismus a pokus o dehonestaci jiného možného kandidáta na prezidenta. Ať se pan poslanec Polčák se svými populistickými názory nejdříve obrní právní argumentací, aby nevypadal jako pitomec,“ kritizuje ho a brání Okamuru.

V jejích očích tak prý pochopitelně vypadá, protože se domáhá protiústavního jednání kandidátů. „Nikdo nesmí být nucen činit to, co mu zákon neukládá. Ptám se, proč tak činí vůči mému klientovi a potom se můžeme bavit dál. Rozhodně nevidím důvod, proč by se pan Okamura měl bavit s panem Polčákem, to mi uniká,“ komentuje pro server ParlamentníListy.cz.

Že je Okamura rasista? Za lidi hovoří činy, ne novináři

Doktorka Samková se také dlouhodobě zabývá romskou problematikou a některá média právě senátora Okamuru za jeho názory na toto téma kritizovala. Nejostřeji patrně novinářka Barbora Tachecí. Samková ale uvádí, že se s kritikou od Romů za to, že Okamuru zastupuje, nesetkala.

„Pokud jsem v romské komunitě něco zaznamenala, nebyla to kritika, ale přesně opačné tendence. A pokud jde o tu kritiku vůči senátoru Okamurovi stran romské problematiky, musím říct, že v určitém období jsem médii byla z rasismu obviňována i já,“ přiznává.

Jestli někdy někoho nějaký novinář obviní z rasismu, pro Kláru Samkovou to prý není relevantní, neboť za každého hovoří činy. „Na co třeba přijde paní Tachecí, to ukáže čas. Samozřejmě se našla některá prohlášení pana Okamury, s kterými se hluboce neztotožňuji, třeba ve směru ke komunistické straně,“ řekla.

„Nicméně on je senátor, on je veřejně činná osoba a má právo prezentovat své názory a občas s ním někdo nesouhlasí a jindy souhlasí. To tak bývá,“ dodává v komentáři pro ParlamentníListy.cz Klára Samková.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…