Jan Čermák: Fed stále na vážkách, zdali spustit další kolo měnové expanze (QE)

12.07.2012 13:20

Na globální finanční trhy se začíná vkrádat okurková sezóna. Stále se sice něco děje, avšak s příchodem léta, resp. prázdnin objemy obchodů i volatilita klesají.

Jan Čermák: Fed stále na vážkách, zdali spustit další kolo měnové expanze (QE)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Přesto období relativního klidu nelze přeceňovat - konec konců stačí si vzpomenout na léto loňské a výprodej, který globálně způsobila aféra okolo navýšení limitu pro výši amerického vládního dluhu, jež nakonec vedla ke snížení ratingu USA.

Toto léto však bude možná z hlediska základního příběhu, který se bude na globálních trzích převážně přehrávat, podobné stejnému období roku 2010. Letos stejně jako tehdy mohou nastat obavy jak výrazné bude zpomalení globální ekonomiky. Svět pochopitelně brzdí především eurozóna, vedle ní však vzbuzuje obavy situace v Číně a k tomu se nyní přidává i zpomalování hospodářské aktivity v USA.

Připomeňme si, že v roce 2010 situaci jakoby zázračně vyřešila americká centrální banka, která se rozhodla nakoupit do své bilance další stamiliardy vládních dluhopisů, čímž se jí podařilo nalít do ekonomiky (či spíše na trhy) dodatečné peníze. Po sérii expanzivních kroků ze strany jiných hlavních centrálních bank (ECB, Bank of England či čínské centrální banky) se přitom i letos upínají naděje k americké centrální bance, od které se čeká další razantní krok.

Včerejší zápis z posledního jednání vedení Fedu (FOMC) však v tomto ohledu vyslal rozporuplný signál. Jen “pár” členů FOMC (možná dva či tři) by si rádi zopakovali politiku nákupu dluhopisů do bilance centrální banky známou pod zkratkou QE. Ostatní by ještě raději vyčkali na další data, přičemž někteří z centrálních bankéřů upozorňovali na negativní vedlejší efekty v podobě distorzí na trhu s vládními dluhopisy, pokud se Fed rozhodne jich nakoupit ještě více.

V praxi to tedy může znamenat, že Fed důležité rozhodnutí o dalším kole QE oddálí, resp. minimálně na zasedání 1. srpna svoji politiku ponechá nezměněnou. Pokud se však data z trhu práce nezlepší a inflace bude dále klesat, QE přijde na podzim zpět na scénu, přičemž Fed nebude tentokrát nakupovat vládní dluhopisy, ale hypoteční dluhopisy vydávané (polo)státními agenturami.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …