Jan Čermák: Švýcarsko řeklo dost posilování franku a stanovilo minimum EUR/CHF na 1,2

07.09.2011 9:20

Měnové války, neboli tzv. currency wars, na které se v poslední době tak trochu zapomnělo, se včera dostaly do nové fáze.

Jan Čermák: Švýcarsko řeklo dost posilování franku a stanovilo minimum EUR/CHF na 1,2

Švýcarská centrální banka (SNB) se již nemohla dívat na posilování vlastní měny, které vyplývá ze snahy ostatních centrálních bank svoje měny znehodnotit, a v zoufalé situaci stanovila minimální kurz EUR/CHF na hodnotě 1,2. V praxi to bude znamenat, že SNB bude na trhu neomezeně intervenovat, tedy prodávat vlastní měnu a nakupovat za ni eura, aby se kurz pod zvolenou úroveň nedostal. To konec konců bylo vidět již včera, kdy kurz EUR/CHF, který se před radikálním oznámením SNB pohyboval na úrovni 1,10, skočil následně na úroveň 1,20 a zde se usadil natrvalo. SNB si od fixace franku slibuje především dvě věci. Za prvé, neposilující domácí měna by neměla dále prohlubovat riziko deflačních tlaků, neboť inflace ve Švýcarsku je již dnes prakticky na nule. Za druhé, stabilní frank by již tolik neměl ubližovat vývozům a turistickému ruchu, neboť oba sektory již v letních měsících začaly pociťovat odvrácenou tvář silné měny.

Jednostranná volba Švýcarska, fixovat frank na euro na úrovni slabší než je tržní, ovšem přinese i zajímavé vedlejší efekty. Předně, nová povinnost SNB intervenovat na trhu ve prospěch eura (a v neprospěch franku) v podstatě znamená, že švýcarská centrální banka se fakticky připojuje k expanzivní politice ECB, neboť SNB bude muset tisknout franky alespoň tak rychle jako ECB eura. Dále zajímavou otázkou je i to, co vlastně bude SNB nakupovat do svých devizových rezerv, které v důsledku intervencí budou rychle narůstat. Pravděpodobně to budou super bezpečné německé vládní dluhopisy, zatímco rizikové španělské či italské zůstanou na ocet. Jinak řečeno profitovat z rozhodnutí SNB bude německý daňový poplatník. A konečně na své si přijde i střední Evropa. Zkrocením franku se uleví nepochybně maďarským a polským domácnostem, které si v letech 2006-2008 neprozřetelně vzaly půjčky (především hypotéky) ve švýcarské měně.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Dále čtěte:
Jan Čermák: Oslabující švýcarský frank dočasnou obětí vyššího apetitu po riziku 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …