Jan Fischer studentům: Vytunelovaná a rozkradená země. Tak vypadáme

24.10.2012 9:54

REPORTÁŽ Do Evropské unie a NATO naše země patří. Měli bychom ale vystupovat jako sebevědomí partneři a získat si respekt v zahraničí. S pověstí špatně spravované, vytunelované či zkorumpované země to však nepůjde. V Olomouci to včera řekl studentům Univerzity Palackého expremiér Jan Fischer, který sem přijel přednášet o Evropské unii a transatlantické spolupráci.

Jan Fischer studentům: Vytunelovaná a rozkradená země. Tak vypadáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Do auly Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci dorazilo včera v podvečer asi na pět set studentů poslechnout si slova prezidentského kandidáta a bývalého předsedy vlády Jana Fischera. Hned v úvodu přednášky expremiér hovořil o severoatlantických organizacích a evropsko-amerických vztazích.

Do EU i NATO patříme

„Proč jsme vlastně součástí organizací jako je NATO a Evropská unie? Nepochybujme o tom, že do obou těchto struktur patříme svou příslušností k západní civilizaci, sdílíme s ostatními členy stejné či podobné hodnoty a prostřednictvím těchto organizací můžeme nejlépe hájit své národní zájmy. Je zřejmé, že EU i NATO vytvářejí společný prostor svobody, bezpečí a prosperity. A díky stabilitě, kterou představují, dokáží tyto hodnoty kultivovat, šířit, a to daleko za své hranice. Pro zemi jako je Česká republika, jejíž svoboda a existence jako taková po tisíciletích závisely na mezinárodních poměrech, jsou tyto hodnoty životně důležité,“ řekl na úvod setkání Fischer.

Je třeba posílit euroatlantické vazby

Poté hovořil o potřebě udržet angažovanost USA v Evropě a posílit euroatlantické vazby. „Spojené státy americké se stávají spíš asijsko-pacifickou mocností. Angažmá v tomto regionu vnímají jako rozhodující pro bezpečnost světové ekonomiky a politiky, a proto i amerických zájmů. Evropa musí vyřešit své ekonomické a politické problémy tak, aby mohla opět využívat celý svůj potenciál v zahraniční politice. Bohužel současné nekonečné debaty o principiálních a institucionálních otázkách integrace přílišného optimismu, pokud jde o zásadní kroky ke zlepšení transatlantických vztahů, do žil nenalévá,“ sdělil přítomným Fischer.

Nejsme sice velmoc, ale….

A co pro oživení euro-amerických vztahů může udělat Česká republika? „V první řadě bychom měli být schopni překonat pojetí českého národa jako hříčky mocností. Nejsme sice velmoc, nicméně jiné země naší velikosti nebo i menší a s méně slavnou historií se nebojí hrát na mezinárodní scéně a v transatlantických organizacích významnou a aktivní roli. Jedná se například o pobaltské země, Slovinsko, ale i Slovensko. Dnes už se význam země na mezinárodní scéně neměří pouze její velikostí, hospodářskou či vojenskou silou, ale také tím, jak se prezentuje, jaký obraz sama o sobě umí vytvořit, jaké myšlenky dokáže vnést do veřejné debaty,“ míní kandidát na prezidenta.

Pověst vytunelované země situaci nespraví

A pokračoval: „Je nutné si však udělat pořádek ve vnitřních poměrech. Jen tak je možné získat si respekt v zahraničí, protože s pověstí špatně spravované, vytunelované či zkorumpované země neudělá nic ani tisíc zahraničních marketingových kampaní. Potřebujeme na mezinárodní scéně věrohodné politiky, kteří budou čitelní, u kterých ostatní budou vědět, co od nich mohou čekat, že co od nich čekají v pondělí, bude platit ještě v pátek. To se nám v EU bohužel často nedaří,“ uvedl někdejší předseda vlády.

Lidská práva versus byznys

Poté následoval dotaz z pléna na téma lidských práv a byznysu. Student chtěl vědět, zda se naše země zbytečně nezaprodává za účelem posílení českého exportu. Narážel tak i na nedávný výrok premiéra Petra Nečase (ODS) o tom, že zahraničnímu obchodu škodí falešné adorování Pussy Riot a módní dalajlámismus. „Jsme součástí nějakého civilizačního ukotvení, ke kterému máme také odpovědnost a ke kterému se hlásíme, ale já bych nerad viděl, abychom se k němu hlásili a když jde o kšeft, abychom na to prostě zapomněli. Naši obchodní partneři jako je Rusko, Čína, ale i jiní, oni od nás ani nečekají, že to budeme dělat. My přece musíme být sebevědomí partneři. Ne zaprodávat sami sebe a lidskoprávní otázku zapomínat v předpokojích,“ odpověděl Fischer. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…