Jan Novotný: Negramotnost v Čechách

10.11.2012 9:32

Negramotnost nebo analfabetismus znamená neschopnost číst a psát. Jejím opakem je gramotnost, člověk, který neumí číst a psát je negramotný čili analfabet. V období Rakouska-Uherska byla negramotnost vysoká, za období první republiky nižší, po nástupu komunistů k moci se začala systematicky snižovat. Před sametovou revolucí už u nás díky socialistickému systému školství negramotnost téměř nebyla.

Jan Novotný: Negramotnost v Čechách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Současný marasmus ve školství, kdy jsou školy ovládány politickými stranami prostřednictvím ředitelů škol, jmenovaných s úkolem likvidace všeho, co ještě aspoň nějak funguje, způsobil, mimo jiné, rapidní nárůst negramotnosti. Statistiky hovoří až o 16 %! Zřejmě díky proromským aktivistům vzniklo nařízení, že žáci, kteří jeví známky debility nemusí chodit do zvláštních škol (dnes honosně nazývaných praktických škol), pokud sami nechtějí. Další nesmyslné nařízení je, že žáci mohou opakovat ročník jen jednou na prvním a jednou na druhém stupni, zase kvůli diskriminaci.

Tedy místo toho, aby ze 4. ročníku v 15 letech odcházeli žáci se schopností číst a psát, vycházejí ze 7. až 9. ročníku někteří žáci plně negramotní. Tito žáci chodí do školy, aniž by vnímali něco z výuky, protože nemumí číst ani psát. Během budování kapitalismu nastal v ČR v oblasti negramotnosti rapidní obrat, který dospěl až k současnému hrozivému stavu, kterým jsme se vrátili do období Rakouska-Uherska.

Zdůvodnění, že v Británii je až 20 % negramotných, a že se tedy u nás prakticky nic zvláštního neděje, nás nesmí uklidnit. Vidět za socialismu v Čechách někoho, kdo by se podepisoval třemi křížky, nebylo téměř možné. V současné době moderního kapitalismu je jich v Čechách tisíce. Podle všeho za to mohou naši nepřizpůsobiví občani, kteří na negramotnost berou sociální dávky, mohou to vykazovat jako invaliditu.

Publikováno se svolením vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …