Jan Ziegler: Rusové lhali, Češi miliardové obchody nedostanou

07.06.2013 12:49

Sliby se slibují, blázni se radují, praví staré moudré české přísloví. Ono slíbit se dá všechno, jenomže důležitější jsou skutky. Ruský Rosatom slibuje českým společnostem zakázky na atomových elektrárnách po celém světě, ovšem v Turecku a ani v Bělorusku s nimi Rusové s velkou pravděpodobností nepočítají. A máme právo se domnívat, že i v jiných případech dopadneme stejně.

Jan Ziegler: Rusové lhali, Češi miliardové obchody nedostanou
Foto: red
Popisek: Rusko

Ruský podnik Rosatom nedávno předběžně vybral deset dodavatelů, kteří se zúčastní výběrových řízení na zakázky v rámci plánované výstavby jaderné elektrárny Akkuyu o výkonu 4,8 GW na středozemním pobřeží Turecka. 
 
Náměstek generálního ředitele dceřiné společnosti Rosatom Akkuyu Project Co. Rauf Kasumov upřesnil, že se jedná o deset následujících společností: Tepe Insaat, Ronesans, Cengiz Insaat, Tekfen Insaat, Gama Holding, Dogu Insaat, Nurol Insaat, ERG Insaat a YDA Group z Turecka a španělskou společnost Tecnicas Reunidas. Není tedy mezi nimi ani jediná česká firma.
 
Přitom Alexandr Superfin, generální ředitel projektu výstavby jaderné elektrárny Akkuyu v Turecku, během své prezentace loni na podzim na pražské konferenci All for power tvrdil: „Stejně jako všechny projekty Rosatomu je i Akkuyu významnou příležitostí pro české dodavatele. Pro turecký projekt plánujeme nákup zařízení v celkové hodnotě okolo sedmi miliard dolarů ze zahraničí.“ Jak je tedy vidět, byla to zřejmě pouhá silná slova, která mají ke skutečnosti daleko. 
 
Náměstek Kasumov objasnil, že typy smluv, které se budou nabízet, zahrnou systémy na zásobování vodou, výstavbu malých budov a infrastruktury. „V září pak bude zahájen proces výběrových řízení,“ dodal.
 
Po Bělorusku bude Rosatom stavět jadernou elektrárnu v další zemi poblíž území Evropské unie a Češi u toho nejspíš zase nebudou. Kde jsou tedy ty projekty, které Rosatom slibuje českým firmám? Zatím to vypadá tak, že se jedná spíše o snahu získat lukrativní zakázku v Temelíně za každou cenu i pomocí lží. Prázdné sliby Rusů o zapojení českých firem do staveb jaderných elektráren by nás měli varovat před vyhlášením vítěze tendru na dostavbu temelínské elektrárny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …