Jana Ridvanová: Jak se ze smolaře roku stal Právník roku 2012

25.03.2013 12:18

Komentář k Vladimíru Janovi, paní Bradáčové a celé kauze ROP Severozápad.

Jana Ridvanová: Jak se ze smolaře roku stal Právník roku 2012
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

 

Vraha Jiřího Kutnera (1961), který si ve věznici již odpykává 23letý trest za vraždu své 78leté babičky, kterou zardousil, aby se zmocnil jejího důchodu ve výši 3 087 Kč, kriminalisté po 17 letech díky nové metodě DNA usvědčili z další vraždy. Za tu však vrah nebude sedět ani den a za 9 let, kdy mu vyprší trest za první vraždu, kdy ručníkem uškrtil vlastní babičku, se opět bude procházet po svobodě a velice pravděpodobně si bude hledat novou oběť. „Vražda v Ústí nad Labem se stala jen půl roku poté, co ho soud propustil na podmínku z více než osmiletého trestu za loupež“ a „za majetkové a násilné činy už byl Kutner odsouzený celkem šestkrát,“ informoval idnes.cz.

Nejdříve se přehlídnul soudce ústeckého krajského soudu René Příhoda, který si spletl první a druhý odstavec paragrafu trestního zákona, a z vraždy s úmyslem se obohatit, která je promlčena po 20 letech, tak udělal „pouhou“ vraždu, promlčenou už po 10 letech.  

Přitom soudce v rozsudku o vrahu  Kutnerovi napsal, že „jiného úmyslně usmrtil v úmyslu získat majetkový prospěch“. Což je skutečnost, která vraždu posouvá do závažnějšího 2. odstavce § 219. Nicméně soudce napsal „podle § 219 odst. 1 trestního zákona“.

Podle obžaloby Kutner punčochou uškrtil 55letou ženu v jejím bytě v panelovém domě v Ústí n.L. a ukradl jí hudební věž a šperky.

Chyby soudce si nevšimnul ani státní zástupce Vladimír Jan a proti rozsudku nepodal odvolání. Na nesrovnalost přišel až Vrchní soud v Praze, který byl tímto nucen zrušit rozsudek ústeckého krajského soudu, a jelikož díky této chybě se případ stal promlčeným, Kutner za chladnokrevnou vraždu nebude potrestán a za devět let se dostane opět na svobodu.

Zatímco ústecký soudce byl po dalším svém pochybení zbaven taláru, tak státního zástupce Jana nejen že nepostihlo kárné řízení, ale tři měsíce poté, co Vrchní soud odhalil jeho pochybení ve věci rozsudku nad vrahem, Jan již u soudu vedl tažení na údajné korupčníky Kušnierze a spol. z ROP Severozápad, které mu napřesrok vyneslo prestižní ocenění České advokátní komory a Epravo.cz, v kategorii trestní právo - Právník roku. Co na tom, že díky jeho nepozornosti bude do ulic opět puštěn vrah, který byl pro pár tisícovek schopen zavraždit i vlastní babičku. Hlavně, že sedí Kušnierz, jehož soud odsoudil bez jediného důkazu na základě evidentně křivých výpovědí, jak se může každý přesvědčit v níže uvedené analýze soudního spisu Petra Kušnierze.

Kdo a proč Janovi zachránil pozadí?

„Došlo k vážnému pochybení nejen soudu prvního stupně, ale je možné kriticky nahlížet i na postup státního zástupce, který proti takto nekvalitnímu rozhodnutí nepodal odvolání v neprospěch obžalovaného,“ stěžovala si médiím předsedkyně senátu Vrchního soudu JUDr. Jaroslava Maternová a konstatovala, že „odvolacímu soudu nezbylo nic jiného než kvůli promlčení trestní stíhání zastavit,“ jak uvedla pro ústecký deník.cz.

Státní zástupce Vladimír Jan i soudce René Příhoda mluvili o vraždě s účelem se obohatit. I když se soudce spletl v odstavci v rozsudku, nikdo z nich nezpochybňoval fakt, že šlo o loupežnou vraždu. Tehdy náměstkyně krajského státního zástupce, Lenka Bradáčová, byla však jiného názoru: „Pro druhý odstavec u hlavního líčení důkazy nebyly. Ani státnímu zástupci, ani soudu se je nepodařilo zjistit” -  uvedla pro server idnes.cz Bradáčová, přestože prý o výroku vrchního soudu věděla jen z médií, rozsudek v ruce neměla a s jasným prohlášením tak prý chtěla počkat. Nicméně podle neúprosné strážkyně zákona měl soud řízení proti již usvědčenému vrahovi zastavit. Jak je vidět, za byrokracii, pokud šlo opravdu jen on byrokracii… by  Bradáčová obětovala i život, ne ovšem vlastní.

http://zpravy.idnes.cz/soudce-kvuli-kteremu-unikne-vrah-trestu-chyboval-uz-ponekolikate-1c8-/krimi.aspx?c=A110908_191641_usti-zpravy_oks

Ve stejné době, kdy se provalila Janova fatální nepozornost, se Bradáčová chystala na funkci jakési jeho tiskové mluvčí. Státní zástupce Jan v té době otevíral proces s Petrem Kušnierzem v kauze eurodotací na ROP Severozápad. Proces, na kterém si Bradáčova začala mediálně budovat své jméno. Jan ji totiž přenechal veškeré své vstupy, související s kauzou ROP Severozápad, do médií. Proč asi? Jan bral celou mediální kauzu, která mu nakonec vynesla i ocenění advokátní komory tak ležérně, že notnou část procesu v soudní síni proklimbal na židli.

Právník roku 2012: Státní zástupce Vladimír Jan bojuje s korupcí...

http://www.youtube.com/watch?v=tba7kuCNb1s&feature=youtu.be

K tématu spícího státního zástupce během „případu století“, komunikaci s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a odborem vnitřní kontroly MV, mnohé odhalí i tato korespondence. http://helpaman.org/new/?p=3526

Po hloubkové analýze rozsudku a celého soudního spisu Petra Kušnierze mohu zcela zodpovědně prohlásit, že šlo o „šetření“ a soudní řízení na úrovni procesů z padesátých let. Ve spise je takové množství absurdit, že ve velmi zkrácené formě vydaly na padesát šest stran textu, které jsme s kolegyní publikovaly na stránkách http://helpaman.org/new/?p=3272, a které ve světle stále se objevujících nových skutečností, jako je například tato – o promlčené vraždě i zásluhou Právníka roku, doplňujeme.

Pan Kušnierz dnes sedí ve vězení na základě procesu, nepatřícího do společnosti, která se chce alespoň vzdáleně považovat za demokratickou. Z tohoto důvodu se v nadcházejících dnech bude v Praze konat tisková konference, která osvětlí zjištění zmíněné analýzy soudního spisu. Na panelu vystoupí např. člen výboru iniciativy Veřejnost proti korupci a nový právní zástupce pana Kušnierze JUDr. Milan Hulík, nebo bývalý pražský zastupitel a předseda občanského sdružení Občané za svá práva v Praze Karel Berka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …