Jankovský má problém. Na Česko se valí žaloby kvůli podvedeným turistům

31.01.2013 13:25

Také letos mohou některým výletníkům zbýt jen oči pro pláč. Zákon o podnikání v cestovním ruchu nedoznal léta změny, někteří klienti zkrachovalých cestovek nedostali své peníze zpět, neblahý stav stále přetrvává a podle všeho za to může nečinné ministerstvo pro místní rozvoj. Teď ho zažalovala velká pojišťovna Generali, ale další stížnosti a žaloby přijdou v závěsu.

Jankovský má problém. Na Česko se valí žaloby kvůli podvedeným turistům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský varuje před pádem eura

„Prostřednictvím advokátní kanceláře Jana Kalvody jsme podali žalobu na ministerstvo pro místní rozvoj, aby se zdrželo nekalosoutěžního jednání a poškozování dobrého jména naší společnosti,“ sdělil ve čtvrtek generální ředitel pojišťovny Generali Štefan Tillinger. Ostatně pojišťovna, co se týče problémů se zkrachovalými cestovkami, není jediným subjektem, co se chce soudit. Na Česko se v tomto ohledu povalí úplné tsunami stížností a žalob.

Omluva a miliony

Celá léta totiž pojišťovna Generali, jako lídr trhu pojištění cestovních kanceláří, upozorňuje na nedostatky třináct let starého zákona upravujícího podnikání v cestovním ruchu a nic. Z ministerstva pro místní rozvoj (MMR) vždy přišla odpověď, že zákon je v pořádku a pojišťovna musí uhradit vše bez ohledu na limit pojistného plnění, jehož výši navrhuje cestovní kancelář. A některé vynalézavé cestovky toho samozřejmě zneužily. Za ta léta na zmíněný legislativní nepořádek doplatily desítky českých turistů, kteří přišli o desítky milionů korun.

„Generali se proto rozhodla bránit jednání ministerstva a jeho představitelů, kteří reprezentují český stát, soudní cestou. Požaduje omluvu a finanční kompenzaci ve výši nejméně 18,5 milionů korun. Případný soudní výrok ve prospěch Generali by mohl urychlit odškodnění klientů zkrachovalých cestovních kanceláří ze strany státu,“ dodal mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Ostatně podobného nazírání na věc mají i další pojišťovny a jiné subjekty.

Další stížnost

„Vzhledem k tomu, že do dnešního dne není vydána novela zákona 159/99, který pojednává o službách cestovních kanceláří a cestovních agentur a tím není zaručena ochrana peněz zákazníků,“ píše své vysvětlení k rozhodnutí zaslat Evropské komisi do Bruselu stížnost na Českou republiku pro nedostatečnou implementaci evropské směrnice do zmíněného zákona také občanské sdružení HTC Fryčovice. Členem jeho výboru je zakladatel CK Vítkovice Zdeněk Honek.

Ministerstvo vedené Kamilem Jankovským se ale brání zuby nehty. Marek Ženkl z jeho tiskového oddělení již dříve ParlamentnímListům.cz sdělil, že nelze očekávat, že příprava jakéhokoliv zákona bude vznikat nahodile a jako výsledek lidové tvořivosti. Návrh novely zákona o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu je však již hotov a zanedlouho by jej měla projednávat legislativní rada vlády. Pojišťováci z Generali se s některými novými úpravami zosobňují, ale k jiným mají jasné připomínky. Například nepřijímají dobrovolný princip spoluúčasti cestovní kanceláře na pojistném plnění.  

Krachy cestovek

Například sdružení Krachy cestovek ve spolupráci se zainteresovaným právníkem Kalvodou poslala již dříve jménem jednoho poškozeného na MMR výzvu k náhradě škody způsobené nesprávným úředním postupem. Tohle sdružení registruje několik stovek lidí a zatím se někteří z nich chystají po státu požadovat jeden a půl milionu korun. „Podle našich propočtů ale turisté přišli za dvanáct let účinnosti zákona o podnikání v cestovním ruchu, jenž není v souladu s evropskou legislativou, o mnohonásobek této částky,“ upřesnil již dříve neoficiální mluvčí Krachů cestovek Jan Kratochvíl.

ParlamentníListy.cz zveřejnily jako první příběh rodiny Moniky Lazíkové z Frýdku – Místku. Ta si u cestovky BG Travel zakoupila zájezd k moři do Bulharska. Lazíková totiž vychovává dvě děti s dýchacími problémy a lékaři doporučili, že by jim mohl mořský vzduch výrazně pomoci. Kvůli krachu zmíněné cestovky rodina nikam neodjela a nedostala ani korunu nazpět. „Zaplatit by to nicméně měli konkrétní poslanci, kteří mají co do činění se zákonem o cestovním ruchu, a to ze svých platů. Opravdu mne nezajímá, jaká částka to ve finále bude a kde na to mají vzít,“ sdělila tehdy naštvaná matka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …