Janoušek se rozmluvil. O vazbách na politiky, nehodě i odposleších

23.04.2012 11:11

V politicko – byznysové hantýrce se ustálilo během posledních let spojení „jít do cukrárny“. Podle vysvětlení časopisu Týden to ale není nic jiného, než zajít do kanceláře lobbisty Romana Janouška, která má sídlo v pražské Vodičkově ulici - v domě U Myšáka, kde sídlí i proslulá cukrárna. Časopis Týden tuto informaci připomněl právě kvůli rozhovoru s Janouškem, který čeká na verdikt policie a soudu kvůli tomu, že nedávno svým autem srazil jednapadesátiletou Vietnamku.

Janoušek se rozmluvil. O vazbách na politiky, nehodě i odposleších
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Janoušek

Janoušek v rozhovoru pro časopis Týden prozradil, že velmi lituje toho, jakým způsobem autem srazil paní při svém nedávném incidentu s policií. „Nikdy jsem neměl tak strašné výčitky svědomí a opravdu upřímně a z hloubi duše toho lituji,“ svěřil se Týdnu.

V nejbližší době se ale prý ženě chce osobně omluvit a podívat se jí do očí, neboť ví, že jí ublížil. „Považuji to za správné a především slušné,“ uvedl k tomu. Také řekl: „Určitě ji chci odškodnit, ale vím, že žádné peníze nemůžou nahradit zdraví. A konkrétní forma nebo částka odškodnění? To opravdu zatím nemůžu nijak komentovat.“

Přiznal pak, že jednal zkratkovitě, ale to podle něj není omluva, snad jen vysvětlení, neboť byl prý víc než rok pod velkým tlakem.

„Představte si, že máte neustále v patách záhadná auta, před dům vám nějaká satirická cestovní kancelář vozí autobusy plné lidí, kteří si vás fotí jako na safari, média na vás pořádají hony, přečtete si, že jste satan, protože jste se se svým kamarádem bavil do telefonu. Přiznám se, že toho na mě bylo moc. A proto jsem se zachoval neskonale pitomě. Měl jsem se zachovat jinak, ale souhra všech dlouhodobých okolností vyústila v tenhle lapsus,“ zmínil na svou obranu.

„Nejsem zločinec, který by nechal ležet na ulici zraněnou ženu. Opravdu jsem si nevšiml, že ta paní byla poraněná. Ale úplný nesmysl je, že jsem utíkal z místa, kde se to všechno stalo, záznamy z kamer ukazují někoho úplně jiného, vydávaného za mě, ale co už s tím teď udělám?“ otázal se s pokrčením ramen.

Nikoho jsem neuplácel

Podle jeho soudu se ale policisté po oné nehodě nechovali nijak nadstandardně „I oni se ocitli pod ohromným tlakem a – upřímně řečeno – myslím si, že ať by udělali cokoliv, našel by se někdo, kdo by měl výhrady. Ujišťuji vás, že jsem nikoho neuplácel, neovlivňoval, nezastrašoval, ani neprosil o výhody,“ konstatoval.

Zveřejněné odposlechy s exprimátorem Pavlem Bémem jej prý ale tíží, nazývá to dokonce likvidací všech principů slušného fungování.

„Obtížně se mi smiřuje s faktem, že mne někdo odposlouchává, pak se záznamy obchoduje a nakonec je šikovně použije, zveřejní a zničí tím pár životů. Kladu si jen otázku, kdo a proč takový záměr měl,“ poznamenal k tomu.

„Měl jsem ten pocit několikrát. Spousta lidí vám sděluje zaručené informace, spousta lidí vás varuje, spousta lidí vás straší. Kdybych tomu měl věnovat zvýšenou pozornost pokaždé, už dávno bych skončil v blázinci s pokročilou paranoií. Když si ale nakonec otevřete noviny a zjistíte, že to, čím vás kde kdo děsil, je pravda, přečtete si dovedně vybrané pasáže svých rozhovorů, které z vás udělají úplného blbce, ztratíte dech,“ svěřil se k otázce, jestli má jistotu v tom, že byl někdy sledován.

Prý ovšem netuší, kdo rozhovory s exprimátorem Bémem zveřejnil a kdo je pořídil. „Možná to byli mediálně nejatraktivnější přátelé, se kterými jsem si volal. Možná někdo chtěl ublížit i jim. A povedlo se mu to,“ odvětil s pokrčením ramen na otázku, jak si vysvětluje, že do médií unikly jen ty hovory s Bémem a vlivným magistrátním úředníkem Peterem Ďuricou.

Příčinu úniku odposlechů ale nevidí ve Vítu Bártovi, s nímž má podle svých slov přátelský vztah. „Respektujeme se, ale žádný vliv na něj, ani na Věci veřejné nemám. Tady bych příčinu nehledal,“ dušoval se a přiznal, že s exprimárom Bémem jsou přátelé víc než dvacet let, neboť kdysi spolupracovali na protidrogových přednáškách a hráli spolu tenis a golf. Mají prý společné přátele a některé společné zájmy.

Žádné démonické spojení se nekoná

„Každý, kdo Pavla zná, ví, že je v podstatě nemožné jím manipulovat. Někdy je až protivný tím, jak je autoritativní, jak je tvrdohlavý. Je absurdní si myslet, že se dá ovládat. Mě zajímají jeho názory, jeho zase zajímají ty mé, to je všechno. Žádné démonické spojení se nekoná, nikdy nekonalo a konat nebude,“ poznamenal.

Sám sebe pak Janoušek považuje za majetného člověka. „Pokud jsem na něčem zbohatl, tak na obchodech v zahraničí, které se realizovaly v podnikatelském pravěku,“ zdůraznil.

„Pracuji hodně, to je pravda. Ale žádné audience, přijímání, líbání prstenu byste v mém denním rozvrhu nenašli,“ pronesl téměř s úsměvem a následně vyvrátil, že by se kdy zajímal o politiku. „Já jsem se nikdy o žádnou politiku nezajímal. Ani o komunální, ani o žádnou jinou,“ řekl.

Janoušek se pak vyjádřil i k přátelským vztahům k některým politikům a podnikatelům, o nichž média často referují velmi pejorativně. Podle jeho soudu ale i mnoho novinářů chodí s politiky na pivo, takže to je srovnatelné s tím, když i on jde s nějakým politikem třeba na golf, neboť jako podnikatel za ta léta poznal hodně politiků a tak je přirozené, že se s některými z nich i přátelí.

„S Tomášem Hrdličkou mám normální přátelský vztah…. Tomáš Hrdlička je v pražské ODS léta a ví o ní všechno. Rozumím tomu, proč z něj mají někteří méně zasloužilí členové strach a proč mu připisují ďábelské schopnosti,“odvětil.

Nakonec se Janoušek krátce zmínil i o svém vztahu k expremiérovi Mirku Topolánkovi. O jejich přátelství se totiž šušká mnoho – prý s ním měl napřed dobré vztahy, ovšem později se oba „rozkamarádili“.

„My jsme se nikdy nerozkmotřili. Rozkmotření je mimochodem v těchto konotacích docela úsměvný termín. Mirek Topolánek je osobnost. Je zábavný, je svérázný, zajímavý člověk. Vždycky jsem ho považoval za schopného politika,“ dodal k tomu lobbista a tím tak rozhovor v Týdnu uzavřel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …