Jarek Nohavica suverénně odráží útok za písničku o Romu Dežovi

04.05.2012 4:42

Světlo světa spatřila už v září loňského roku, ale teprve dnes za ni dostává písničkář Jarek Nohavica za uši. Řeč je o písni Dežo, která si vysloužila na serveru týdeníku Respekt titulek „Nohavica tahá z rukávu rasistickou kartičku". Nechte to být, byla Nohavicova první reakce, pak ale poslal autorovi článku Kamilu Filovi poděkování.

Jarek Nohavica suverénně odráží útok za písničku o Romu Dežovi
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Romové ve Varnsdorfu

„Tak Jaromír Nohavica už není pouze udavač z Těšína, mistr republiky ve hře scrabble či kritik práce silničářů, kteří tak jako každý rok jsou překvapeni velice, že sníh zasypal jim silnice. Nejnověji se z něj stává i nástupce (nyní již zduchovnělého) Daniela Landy a zpívá nám o tom, že bílí jsou bití cikány a vládne nám tu rasismus naruby,“ spustil Fila zostra svou "recenzi" Nohavicovy písně.

Pokud to někdo nevěděl, Fila informuje o tom, že „na Nohavicově osobní stránce na internetu se mezi takzvanými virtuálkami objevuje píseň Dežo, v níž si to ostravský bard poeticky vyřizuje se zákeřnými romskými násilníky, kteří nás tlačí do temných koutů“. „Však to znáte: Dežo má nože - a já panebože - ani tyč, cituje Fila ironicky z textu písně a dodává: „Jen jestli si Nohavica neplete Romy s nindži, ti umějí pracovat se zbraněmi obouručně. Alespoň já, kdykoli jsem byl přepaden, měl romský útočník vždycky jen jeden nůž.“

Nohavica si podává ruku s Čunkem

Podle publicisty si Nohavica v písni víceméně podává ruku s korupčníkem Jiřím Čunkem. Ten podle něj svého času také perlil malmoty (opaky bonmotu): „...abyste se měli lépe a dostávali sociální dávky, musíte se nejprve trochu opálit, jít na náměstí, rozdělat si tam ohýnek a dělat bordel“. „Zkrátka v tom našem hezkém českém lidovém rasismu panuje jakási zvláštní pověra, že se Romové mají lépe než my: bílí-pracující-spořádaní,“ dodává Fila lakonicky.

Jarek Nohavica se k článku vyjadřovat nechtěl: „Víte co? Nechme to být,“ byla jeho první reakce na dotaz ParlamentníchListů.cz. Pak ale dodal: „V létě mi vychází cédéčko s čtrnácti novými písničkami a je tam i Dežo. Tak budete-li mluvit s panem Filou, poděkujte mu. Kdybych si chtěl pro desku udělat PR, lépe než pan Fila bych to nevymyslel. Ale to asi pan Fila svým článkem na mysli neměl.“

Anketa

Kdo má pravdu?

hlasovalo: 2107 lidí

O tom, že Kamil Fila reklamu písničce dělat rozhodně nechtěl, svědčí další odstavce článku. „Rozebírat všechny mýty o tom, jak Romové prý zneužívají sociální dávky, nebo si vymýšlejí různé podvody na pojišťovnách a energetických firmách, nebo neplatí v lékárnách a podobně, tu není místo,“ míní autor.

Lidé by s Romy neměnili, tak čemu se smějí

Podstatné je podle něj pouze to, „že si lidé, co Nohavicovi a jemu podobným nadšeně tleskají za údajnou odvahu postavit se „diktátu politické korektnosti“, sami nikdy v reálu ani na sekundu nepřejí stát se Romy. Všichni ti anonymní křiklouni na internetu a hospodští žvanilové by nikdy nechtěli být v pozici těch, jimiž tak pohrdají. Kdyby o tom přemýšleli aspoň dvě sekundy, dojde jim, že jakékoli potenciální výhody jim nestojí za takové sociální vyloučení,“ konstatuje Fila na serveru Respektu.

„V Nohavicových verších tak není žádný vtip a poznání a smějí se jim jen lidé bez schopnosti logického uvažování,“ myslí si Fila. „Aby ale bylo jasno: Jarka Nohavicu nepovažuju za ryzího rasistu. Spíš jen pozoruju, jak ve své touze být populární a schopnosti zveršovat cokoli mu slina na jazyk přinese, nadbíhá i lidem, kteří se z různých důvodů chtějí účastnit pogromů. V Nohavicovi není ukryt elitářský eugenik, ale prostý buran, který se halí do hávu básníka.“

A jak vypadá zveršované to, co Nohavicovi slina na jazyk přinesla?

DEŽO (VIRTUÁLKY 3) 
Dežo má nože
A já panebože
Ani tyč
Říkám si Du bist ein Esel
Kam jsi to vlezl
Jdi pryč
Temný kout
Tohohle města
To mě mohlo napadnout
Že mě tu někdo ztrestá
Vole
Tady je minové pole

Dežo je borec
Sune se jak ledoborec
Tup tu du
A já mameluk
Se pivem namelu
A pak tu jdu
Temný kout
Milá slečno
To mě mohlo napadnout
Že je tu nebezpečno
Slova slova slova
Hlavně neprovokovat

Mám bílou kůži Ve tmě zářím
Jako lejno na oltáři
Jako zlaťák vprostřed herny
Proč jsem se nenarodil radši černý

Mý vlasy zrezlý
Mi za ty roky slezly
Mám pleš
Dežo se šine
Říká mi skine
Kam jdeš
Temný kout
Má pleš se leskne
To mě mohlo napadnout
Že mi tu někdo pleskne
Bubu bubu bubu
Přes tu moji bílou hubu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…