Jaromír Novotný: Vysvědčení médií za prezidentskou kampaň je smutné

01.02.2013 9:11

Průběh prezidentské kampaně ukázal v plné nahotě nedospělost a závislost novinářů tištěných deníků na jejich majitelích.

Jaromír Novotný: Vysvědčení médií za prezidentskou kampaň je smutné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Plně se tak potvrdilo rčení „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“. Nejdevótnější kampaň ve prospěch Karla Schwarzenberga vedly deníky Lidové noviny a Mladá fronta Dnes. Není divu, jejich vlastníci sídlí v Německu nebo ve Švýcarsku. V ničem za nimi nezaostaly ani Hospodářské noviny, vlastněné panem Bakalou. Velmi mne překvapili komentátoři deníku Právo, pánové Hanák, Mitrofanov a Uhl, kteří před prezidentskou volbou nenechali na vládách M. Topolánka a P. Nečase nit suchou, aby v prezidentské kampani obrátili o 180° a psali ve prospěch předsedy TOP 09 a prvního místopředsedy vlády K. Schwarzenberga. Proč tak náhlý obrat?

Své polínko si přiložila - k mému velkému překvapení - i veřejnoprávní Česká televize. Komentátorská hvězda, p. Moravec, vystupoval co by „Všeználek“, a jeho sugestivně formulované dotazy na M. Zemana divákovi vsugerovávaly, že M. Zeman je ten špatný. Na ČT, a tím méně na soukromých TV Nova a TV Prima, zásadně nebyly pokládány konkrétní dotazy ohledně problémů současné ekonomické situace země nebo zahraniční politiky, proč? Nu proto, aby se K. Schwarzenberg náhodou neprojevil, jako ten, který o těchto věcech nemá žádné povědomí. Proto byly dotazy směřovány jen na nepodstatná témata, řekl bych na drby z bulváru.

Do historie žurnalistiky se zcela jistě zapíše skvělá debata iniciovaná právě p. Moravcem „o drncání Superbu“ aneb jakým autem má jezdit český prezident. Scénka jako z divadla Járy Cimrmana, tam by to věru nevymysleli lépe. Na jediné podstatné téma si K. Schwarzenberg naběhl sám tím, že ačkoliv nedotazován, začal mluvit o tzv. dekretech prezidenta Beneše a „šídlo bylo z pytle ven“, naštěstí v přímém přenosu národu vyjevil, co si tom myslí. Média urputně vykopávala příkop ve společnosti a teď tatáž média vyzývají M. Zemana, aby příkop začal zasypávat. Neměly by to učinit především ona média? Ta naopak příkop ještě stále prohlubují svými neobjektivními komentáři vůči vítězi volby.

Je velmi potěšitelné, přestože média systematicky zveřejnovala fotky a citáty představitelů pražské kulturní fronty, tzv. celebrit, na podporu K. Schwarzenberga, zbytek republiky se postavil za M. Zemana. Celá kampaň tak byla soubojem zdravého rozumu s médii, především s veřejnoprávní televizí. Jsem rád, že lidé mimo Prahu použili zdravý rozum a ten zvítězil.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…