Jaroslav Michal: Vojenská zdravotní pojišťovna versus Ministerstvo zdravotnictví

24.05.2013 11:04

Tak jsem se z článku iDNES.cz, který promptně vyšel 23. 5. tohoto léta páně na základě tiskové zprávy Ministerstva zdravotnictví, dozvěděl o tom, že MZ podalo trestní oznámení na neznámého pachatele z důvodu podezření ze spáchání trestného činu. Ale on ten pachatel až tak „neznámý“ není, když to ministerstvo podalo na základě kontroly provedené u Vojenské zdravotní pojišťovny.

Jaroslav Michal: Vojenská zdravotní pojišťovna versus Ministerstvo zdravotnictví
Foto: red
Popisek: Vojenská zdravotní pojišťovna

lánek koneckonců jen cituje formulace tiskové zprávy MZ, které jsou více než konkrétní, jako např. „nelíbí se mu chování Vojenské zdravotní pojišťovny ČR“, „trestní oznámení souvisí s pochybnostmi v účetnictví Vojenské zdravotní pojišťovny a také pochybnostmi v souvislosti s náborovou kampaní“, „mohlo docházet k vyplácení značného množství prostředků (v řádu desítek milionu korun) za neobvyklých okolností“. Vlastně jediný skutečně konkrétní údaj ministerstva spočíval v tom, že dotyčný podnikatel, který byl zprostředkovatelem pojištění pro VoZP, měl adresu na Úřadu Městské části Praha 2. A to je trestné? Třeba ho manželka vyhodila z bytu a on kvůli tomu přece nepřestane s podnikáním. 

Jenže obecně závazné právní předpisy může firma, a je jedno zda je to zdravotní pojišťovna, anebo továrna na lokomotivy, porušit v různé rovině. Ta rovina může být na úrovni formálních pochybení, která nejsou v souladu třeba se zákonem o účetnictví, např. v tom, že nemáte zpracovaný oběh účetních dokladů podle představ zástupců kontroly, anebo tomu obdobné vnitřní předpisy, které nevyhovují představě kontrolora. Anebo vám kontrola našla chyby v účtování, které však v konečném důsledku neovlivňují výsledek hospodaření, ale pravda, porušení to je.

A tak si v této souvislosti kladu otázku, v čem spočívají např. ty „pochybnosti v účetnictví“ a proč Ministerstvo zdravotnictví neuvedlo ve své tiskové zprávě alespoň jeden nebo dva konkrétní příklady takovýchto přešlapů VoZP, aby důvody podání trestního oznámení byly bližší alespoň části odborné veřejnosti a nebyly to jen obecné fráze hraničící se senzace chtivostí médií s následným navýšením prodejnosti tisku.

Mně se ale zdá, že ministerstvu se nejen „nelíbí chování“ VoZP, ona se zřejmě VoZP nelíbí ministerstvu vůbec. Je to snad už od roku 2009, kdy tiskem, televizí a rádiem průběžně probíhaly informace o tom, že VoZP je malá a ekonomicky slabá, a proto by měla fúzovat, a to napřed vznikem zcela nové pojišťovny po fúzi se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra, poté s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a nakonec fúzí opět s pojišťovnou Ministerstva vnitra, tentokrát však pod laskavým patriarchátem manažerů této pojišťovny.  Ministerstvo jen málokdy nevyužilo šance ve svých prohlášeních zdůrazňovat, minimálně od roku 2010, že fúze je nutná, protože tahle Vojenská zdravotní pojišťovna má ekonomické problémy a protože je počtem pojištěnců malá je logické, že ty větší pohltí ty menší. Přitom už ale mnohým nedošlo, že tahle prohlášení jen působí na odliv pojištěnců od VoZP, samozřejmě, že k radosti její konkurence, a že je tímto uměle vyvolávána nedůvěryhodnost této pojišťovny

Jenže přišly hospodářské výsledky roku 2011 a já, stejně tak jako má možnost každý občan, jsem se z výroční zprávy VoZP dozvěděl, že tahle ekonomicky slabá a malá zdravotní pojišťovna skončila v černých číslech. Časem jsem se v jejím zpravodaji dočetl o tom, že těch černých čísel dosáhla jako jediná ze všech zdravotních pojišťoven. Dovoluji si pochybovat o konkurenčních zdravotních pojišťovnách a o jejich „spánku“ a nepřečtení si tiskovin svých „protivníků“ a neohrazení se proti takovýmto zprávám – takže to tedy byla pravda. Přitom i počet jejích pojištěnců narostl způsobem, který u škarohlídů musel vyvolávat těžké pnutí v oblasti srdeční.

Samozřejmě, že musím objektivně dodat, že i v některých internetových diskusích jsem si přečetl, že to chování některých náborářů nebylo zrovna „košér“, ale s tím musela VoZP počítat, protože někteří lidé si pro korunu nechají vrtat koleno a s vyhlídkou peněz oklamou i bližního svého a klidně kašlou na nějaký etický kodex, byť se k jeho dodržování smluvně zavázali, jen když budou mít prachy. Ale to je přece o lidech, o morálce, o celkovém politickém klimatu v naší společnosti, které na ně působí ve stylu „musíš být nejlepší“.

No a vrcholem všeho bylo, jak nás o tom seznámil denní tisk, když Správní rada VoZP, v protivenství zcela jasným politickým cílům Ministerstva zdravotnictví pro obecné blaho veřejného zdravotního pojištění, v červnu 2012 svým hlasováním zamítla návrh na fúzi se zdravotní  pojišťovnou Ministerstva vnitra.

VoZP tak nedopřávala a nedopřává spánku těm, kteří nejenže toužili a touží po fúzi, ale jiní zase toužili a touží po jejích pojištěncích, majetku a vyrovnaném hospodaření. Co dělat? No přece tam pošleme kontrolu a to by bylo, aby se nenašlo něco, coby VoZP „řádně zašpinilo kabát“.

Takže se našlo, ale já jsem se z těch „konkrétních“ formulací uvedených v tiskové zprávě Ministerstva zdravotnictví nic jasného nedozvěděl, protože tisková zpráva spíše než seriózní informaci pro média poskytuje konstatování ve stylu JPP (v překladu: „jedna paní povídala“). A když je ta demokracie, konečně Nejvyšší kontrolní úřad takovou praxi běžně používá, proč není zpráva Ministerstva zdravotnictví o kontrole u VoZP, ale i u dalších kontrolovaných subjektů běžně dostupná, aby si mohl občan sám vytvořit ucelený pohled na věc a nebyl odkázán pouze na „konkrétní“ tiskové zprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …