Je období chřipkových onemocnění a akutních respiračních infekcí

02.03.2016 0:00

Mohou za to i výrazné výkyvy počasí a rozdíly teplot. Zastavte šíření nemoci v počátku.

Je období chřipkových onemocnění a akutních respiračních infekcí
Foto: archiv
Popisek: nemoc

Během měsíce února 2016 prudce narostl počet případů chřipkových onemocnění. V loňském roce se přitom při chřipkové epidemii na jednotkách intenzivní péče v českých nemocnicích ocitlo celkem 174 pacientů a na komplikace spojené s chorobou 41 lidí zemřelo. Onemocnění chřipkou tedy není dobré podceňovat ani v letošním roce a je nutné, aby lidé věnovali dostatečnou pozornost prevenci i včasnému zahájení léčby.

Chřipka může být velmi nebezpečná

Epidemie z loňského roku ukázala, že chřipka dokáže být velmi nebezpečná a život ohrožující choroba. Proto je třeba ihned po objevení varovných signálů spojených s onemocněním zahájit účinnou léčbu. Velmi důležité je to hlavně u dětí a starších lidí. Ačkoliv byla epidemie chřipky v roce 2015 velmi rozsáhlá a závažná, není příliš pravděpodobné, že by se podobná situace opakovala v roční periodě. Potvrzují to i data Ministerstva zdravotnictví České republiky. Zatímco v roce 2014 na komplikace spojené s chřipkou zemřeli jen dva pacienti, pouhý rok předtím to bylo rekordních 151 lidí a 574 akutních případů.

S obranou je nutné začít včas

Nikdy ale nelze vyloučit, že bude jistá pravidelnost v cyklech, kdy udeří chřipková epidemie, narušena – proto je dobré svůj zdravotní stav nepodceňovat. Varovným signálem může být například kašel, který navíc pomáhá kapénkovou infekci šířit ovzduším. Právě ten může mít několik podob a každá vyžaduje jinou léčbu. „Abychom mohli kašel účinné léčit, je klíčové rozpoznat, o jaký druh se jedná – zda o suchý nebo vlhký kašel. Léčivými přípravky, které jsou vhodné pro oba typy, jsou např. přípravky na kašel rostlinného původu. Podporují vykašlávání, chrání sliznice dýchacích cest a působí antisepticky. Zároveň jsou pro organizmus šetrnější než přípravky čistě chemického původu,“ uvádí MUDr. Martina Holá, pediatr z Českých Budějovic.

Rostlinné sirupy jsou vhodné pro dospělé i pro děti

V lékárničce se vyplatí mít v tomto období vždy připravený léčivý přípravek rostlinného původu také z toho důvodu, že je vhodný i pro děti. Přírodní původ účinných látek rostlinných sirupů nezatěžuje organizmus tolik jako čistě chemické přípravky. „Jelikož nikdy nevíte, jaký typ kašle vás nebo vaši rodinu zachvátí, jak se kašel bude vyvíjet, není na škodu mít po ruce přípravek, kterým můžete léčit jak suchý, tak i vlhký kašel. Povaha infekce se během nemoci mění,“ dodává
MUDr. Martina Holá.

Chřipková onemocnění jako taková je vhodné řešit pomocí šetrných přípravků, jako jsou např. homeopatické léky. Řeší totiž i prevenci těchto onemocnění a mohou výrazně zkrátit dobu onemocnění. Nezatěžují dnes už tak dost zatížený lidský organismus. K dostání jsou v lékárnách a s jejich výběrem vám poradí lékárník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…