Je očkování nejlepší zdravotní prevencí?

10.11.2010 0:00

Prevence proti různým epidemiím, která v minulosti vyhubily značnou část lidstva a která se nazývá očkování, byla dlouhou dobou samozřejmou součástí našeho života.

Je očkování nejlepší zdravotní prevencí?
Foto:
Popisek:

V současnosti se však o její účinnosti dost často pochybuje. Pochybnosti vycházejí nejčastěji z řad příznivců alternativní medicíny.

Není sporu, že se jedná o postup, který stimuluje imunitu našeho těla, aby se mohla účinně bránit proti nákaze. Problém je ale spíše v tom, že v současné době přibývají další druhy očkování proti dalším a dalším nemocem a je otázkou, jestli to naše tělo unese nebo nemůže-li dojít k mutacím, které by způsobily, že by očkování ztratilo svou účinnost.

Očkování objevili vědci - tak jako spoustu jiných, velkých objevů - zcela náhodně, když zjistili, že malé množství škodlivé látky vpravené do organismu vyvolá obrannou reakci imunitního systému, který si látku "zapamatuje" a v budoucnu se jí dokáže ubránit.

Česká republika měla v minulosti jeden z nejpropracovanějších systémů očkování a díky němu se u nás podařilo zcela vymýtit choroby, jako je například záškrt, tuberkulóza nebo černý kašel.

Nyní ovšem žijeme v době, kdy se otevřely hranice, lidé hodně cestují a to i do destinací, které tuto otázku tolik neřešily a kde je zdravotnictví takříkajíc " v plenkách". Choroby, které se u nás už nevyskytovaly se zase začínají objevovat a možná proto někteří lidé pochybují o účinnosti očkování.

Náš zdravotní systém má ovšem velmi kvalitní a dobře kontrolovaný systém povinného očkování, které se týká hlavně dětí. Ovšem i zde byly již zaznamernány problémy s mutacemi virů. Jistě si všichni vzpomeneme na nedávnou aféru kolem očkování proti černému kašli, který se v dětské populaci znovu po letech objevil.

Očkování se ovšem netýká jen dětí. Všichni známe očkování proti tetanu, které zachránilo už mnoho životů, očkování, které absolvujeme při cestách do exotických zemí nebo  známé a každoročně diskutované očkování proti chřipce. Hodně lidí se chrání proti klíšťové encefalitidě, které probíhá v jarních měsících. Jelikož se klíšťata, která nemoc přenášejí,  velmi dobře adaptují i na přírodní podmínky, které dříve nesnášela, nikdy nevíme, kde na nás nebezpečí číhá. Přitom pohyb na zdravém vzduchu ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří.

Mnozí z občanů střední a starší generace prošly obdobím žloutenkových epidemií, kdy jedinou prevencí bylo mytí rukou a kliky ve školách obalené páchnoucím dezinfekčním roztokem. Dnes máme možnost se proti většině  i hodně nebezpečných typů žloutenky chránit očkováním.

Novinkami v systému proočkování populace je očkování proti meningokoku nebo pneumokoku. Tyto dvě choroby zanechávají na nemocných většinou trvalé následky, pokud neskončí rovnou smrtí  a proto  bychom se o očkování, hlavně dětí, měli důkladně zajímat. Stejně důležitá je i ochrana mladých dívek před rakovinou děložního čípku. Očkují se však i mladí chlapci, kteří tím, že se virus, který onemocnění způsobuje vyskytuje běžně v jejich reprodukčních orgánech onu nákazu mohou přenášet.

Velkou část očkování hradí dnes zdravotní pojišťovny, ale i v případě, že tomu tak není, měli bychom zvážit rizika a zbytečně s nimi nekoketovat. Zdraví máme jen jedno a měli bychom k němu mít odpovědný přístup.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…